Deformer – The Living Dead Deformed

  • The Living Dead Deformed

  • Deformer
    • Genre: jungle / breakcore
    • Release-type: album, lp, digitaal
    • Label: Redrum Recordz

De nieuwe plaat van Deformer The Living Dead Deformed biedt een mooie balans tussen een eerbetoon aan de vader van het zombiegenre George A. Romero die horrorklassieker Night of the Living Dead regisseerde en Deformer-stijl breakcore. Ook in het artwork wordt duidelijk verwezen naar de film doormiddel van bijvoorbeeld het lettertype.

Een gesproken intro schept een onheilspellend beeld en wordt opgevolgd door zware gitaren. De breakbeats, waarvan Deformer er bekend om staat dat hij er goed in is, doen hun intrede. De repetitie in de beat vormt een mooi contrast met de wisselende nadruk op gitaarspel. Het nummer is niet extreem opzwepend maar de tekst zet de toon over zombies die natuurlijk naadloos aansluit bij de hele plaat. Gedurende het nummer wisselt de muziek tussen breakcore en jungle. Het einde grijpt weer terug op het begin met een gesproken tekst over zombies.

Chief McIelland geeft in het nummer dat zijn naam draagt duidelijke instructies over hoe het beste met zombies omgegaan kan worden. Dit nummer draait duidelijk meer om hardcore dan jungle wanneer het op de beat aan komt, een aanstaande dansvloer sloopkogel.

In Feast Upon The Flesh wordt de draak gestoken met de vrees voor zombies. Of dit terecht blijkt, blijft onduidelijk door de invulling met een hele duistere beat die het midden houdt tussen hiphop en jungle. Naar mate het nummer vordert, ontstaat er meer ruimte voor een jungle vibe.

Death Shuffle begint met een enigszins duister overkomende melodie uit een speeldoos die kracht bij wordt gezet door gitaargeluiden en wordt overgenomen door een crossbreed sound die op menig dansvloer een pit kan starten. Het einde van het nummer sluit af met dezelfde melodie als waarmee het nummer begon.

Deformer weet met deze plaat een goed eerbetoon aan Romero te geven door als het ware de film in geluid om te zetten in Deformer-stijl, muziek die in de komende shows goed zal aansluiten op het oude materiaal.

 

Volg Deformer op Facebook.

Live-verslag: Web Audio Meetup

Op donderdag 29 maart vond in V2_Lab For The Unstable Media de Web Audio Meetup plaats. Oké, bij het lezen van deze zin moest ik ook even nadenken. Wat is V2_Lab en wat is Web Audio en wat is de relatie tussen deze twee?

Om maar bij het begin te beginnen: V2_Lab is een research lab gericht op de mogelijkheden die de huidige (en toekomstige) technologie ons biedt. Het werk van V2_Lab is gericht op slimme ICT toepassingen en vanavond is Web Audio de toepassing. Mooi detail: V2_Lab is gevestigd in de oude drukkerij van het NRC; oude techniek versus nieuwe ontwikkelingen in één pand.

Web Audio, wat is dat nu precies? Web Audio is een breed begrip, maar vanavond is de betekenis ervan toch best specifiek en duidelijk. Web Audio is in de context van de Meetup vanavond een toepassing (app) die binnen de Chrome internetbrowser van Google gebruikt wordt. De app biedt je de mogelijkheid om online een muziekstuk te componeren/arrangeren, eventueel vergezeld van beeld (visuals/video) en juist omdat dit online binnen een browser gebeurt, maakt dat de app zeer toegankelijk is.

Je hoeft niet eerst de uitgebreide manual van Cubase, Logic of Pro Tools door te nemen voordat je aan de slag kunt. Neen, de app is vrij eenvoudig qua opzet en draait geheel op Google Chrome. Om geluiden zelf te maken, kun je gebruikmaken van online audioplayers, waaronder een drummachine (in de stijl van de beroemde hiphop drum machines uit de jaren ’80 en ‘90: de Roland TR-808 en TR-909) en online synthesizers en piano’s.

Het idee van de app is afkomstig van Jacques van de Veerdonk van Watch That Sound, een educatief muziekproject wat erop gericht is om zelf met weinig kennis muziek te componeren/arrangeren en ook op te nemen. Vooral het educatieve karakter van de app en van Watch That Sound maakt dat er vooral kansen en mogelijkheden liggen in het (muziek)onderwijs. Leerlingen kunnen zelf al heel snel een muziekstuk maken, waarbij volop gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die het internet biedt.

Tijdens deze Meetup zijn er presentaties en demonstraties van de app en de mogelijkheden, gecombineerd met visuals en met beats van Enio Ramalho (DJ eNi-LesS). Jan Misker van V2_Lab presenteert de technische (programmeer)kant van de app (Javascript API) en er zijn drie booths waar iedere gegadigde de app en online players zelf kan uitproberen. Kortom: voor elk wat wils, zeer informatief.