Live-verslag: Web Audio Meetup

Op donderdag 29 maart vond in V2_Lab For The Unstable Media de Web Audio Meetup plaats. Oké, bij het lezen van deze zin moest ik ook even nadenken. Wat is V2_Lab en wat is Web Audio en wat is de relatie tussen deze twee?

Om maar bij het begin te beginnen: V2_Lab is een research lab gericht op de mogelijkheden die de huidige (en toekomstige) technologie ons biedt. Het werk van V2_Lab is gericht op slimme ICT toepassingen en vanavond is Web Audio de toepassing. Mooi detail: V2_Lab is gevestigd in de oude drukkerij van het NRC; oude techniek versus nieuwe ontwikkelingen in één pand.

Web Audio, wat is dat nu precies? Web Audio is een breed begrip, maar vanavond is de betekenis ervan toch best specifiek en duidelijk. Web Audio is in de context van de Meetup vanavond een toepassing (app) die binnen de Chrome internetbrowser van Google gebruikt wordt. De app biedt je de mogelijkheid om online een muziekstuk te componeren/arrangeren, eventueel vergezeld van beeld (visuals/video) en juist omdat dit online binnen een browser gebeurt, maakt dat de app zeer toegankelijk is.

Je hoeft niet eerst de uitgebreide manual van Cubase, Logic of Pro Tools door te nemen voordat je aan de slag kunt. Neen, de app is vrij eenvoudig qua opzet en draait geheel op Google Chrome. Om geluiden zelf te maken, kun je gebruikmaken van online audioplayers, waaronder een drummachine (in de stijl van de beroemde hiphop drum machines uit de jaren ’80 en ‘90: de Roland TR-808 en TR-909) en online synthesizers en piano’s.

Het idee van de app is afkomstig van Jacques van de Veerdonk van Watch That Sound, een educatief muziekproject wat erop gericht is om zelf met weinig kennis muziek te componeren/arrangeren en ook op te nemen. Vooral het educatieve karakter van de app en van Watch That Sound maakt dat er vooral kansen en mogelijkheden liggen in het (muziek)onderwijs. Leerlingen kunnen zelf al heel snel een muziekstuk maken, waarbij volop gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die het internet biedt.

Tijdens deze Meetup zijn er presentaties en demonstraties van de app en de mogelijkheden, gecombineerd met visuals en met beats van Enio Ramalho (DJ eNi-LesS). Jan Misker van V2_Lab presenteert de technische (programmeer)kant van de app (Javascript API) en er zijn drie booths waar iedere gegadigde de app en online players zelf kan uitproberen. Kortom: voor elk wat wils, zeer informatief.
Zelf geluiden maken met online audioplayers?

Voor een ‘collaborative multiplayer’ piano klik hier.
Voor een Roland 808/909 style drum-machine klik hier.
Voor een ‘multiplayer’ synthesizer klik hier.
Voor een duet met een AI piano klik hier.

Popunie Live presenteert Boka de Banjul in BIRD

Met Homegrown ontdek je in een ongedwongen sfeer (met een biertje erbij!) hét geluid van morgen. De beste jonge, muzikale talenten uit Rotterdam (en verder) staan op het BIRD-podium om hun toekomstmuziek te laten horen.

Voortgekomen uit eindeloze nachtelijke sessies met talloze musici, startte de griot Ebou Gaye Mada in 1999 zijn groep Boka de Banjul. Het collectief van bandleden met diverse muzikale achtergronden en van verschillende afkomst werd een krachtcentrale van positieve energie. Inmiddels is Boka de Banjul gevestigd in Rotterdam en de muziek gevormd tot een strakke Gambiaanse mbalax beïnvloed door stijlen zoals jazz, Afrobeat, reggae, West-Afrikaanse rock en nog veel meer. Muziek die goed te vergelijken is met die van Ifang Bondi en Youssou N’Dour.

Iedereen die deze superband bezig ziet, wordt aangestoken door een golf van energie. De bandleden spelen met zoveel passie, vakmanschap en liefde voor muziek dat het publiek binnen no-time wordt gepakt door de ritmes, de melodieën en de overrompelende performance. Het is een belevenis om zoveel kracht, kwaliteit en improvisatietalent bij elkaar te zien.

Op de Homegrown-editie van donderdag 12 april presenteert Boka de Banjul haar debuutalbum Lu Jot Yomb, wat alles op zijn tijd betekent in Wolof (de lokale taal die gesproken wordt Gambia). Het album komt uit op het UK/NL label Mink Records. Na de albumpresentatie begint de promotietour die de band langs festivals brengt zoals The Life I Live, Bevrijdingsfestival Wageningen en Zwarte Cross.