Op donderdag 29 maart vond in V2_Lab For The Unstable Media de Web Audio Meetup plaats. Oké, bij het lezen van deze zin moest ik ook even nadenken. Wat is V2_Lab en wat is Web Audio en wat is de relatie tussen deze twee?
Om maar bij het begin te beginnen: V2_Lab is een research lab gericht op de mogelijkheden die de huidige (en toekomstige) technologie ons biedt. Het werk van V2_Lab is gericht op slimme ICT toepassingen en vanavond is Web Audio de toepassing. Mooi detail: V2_Lab is gevestigd in de oude drukkerij van het NRC; oude techniek versus nieuwe ontwikkelingen in één pand.
Web Audio, wat is dat nu precies? Web Audio is een breed begrip, maar vanavond is de betekenis ervan toch best specifiek en duidelijk. Web Audio is in de context van de Meetup vanavond een toepassing (app) die binnen de Chrome internetbrowser van Google gebruikt wordt. De app biedt je de mogelijkheid om online een muziekstuk te componeren/arrangeren, eventueel vergezeld van beeld (visuals/video) en juist omdat dit online binnen een browser gebeurt, maakt dat de app zeer toegankelijk is.
Je hoeft niet eerst de uitgebreide manual van Cubase, Logic of Pro Tools door te nemen voordat je aan de slag kunt. Neen, de app is vrij eenvoudig qua opzet en draait geheel op Google Chrome. Om geluiden zelf te maken, kun je gebruikmaken van online audioplayers, waaronder een drummachine (in de stijl van de beroemde hiphop drum machines uit de jaren ’80 en ‘90: de Roland TR-808 en TR-909) en online synthesizers en piano’s.
Het idee van de app is afkomstig van Jacques van de Veerdonk van Watch That Sound, een educatief muziekproject wat erop gericht is om zelf met weinig kennis muziek te componeren/arrangeren en ook op te nemen. Vooral het educatieve karakter van de app en van Watch That Sound maakt dat er vooral kansen en mogelijkheden liggen in het (muziek)onderwijs. Leerlingen kunnen zelf al heel snel een muziekstuk maken, waarbij volop gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die het internet biedt.
Tijdens deze Meetup zijn er presentaties en demonstraties van de app en de mogelijkheden, gecombineerd met visuals en met beats van Enio Ramalho (DJ eNi-LesS). Jan Misker van V2_Lab presenteert de technische (programmeer)kant van de app (Javascript API) en er zijn drie booths waar iedere gegadigde de app en online players zelf kan uitproberen. Kortom: voor elk wat wils, zeer informatief.