En dan denk je dat je het snapt… nou, mooi niet!

Alweer een aantal jaar zwem ik meerdere keren per week. Wat begon als wekelijks een uurtje ontspannen, groeide uit naar zo’n 4 keer per week serieus sportief bezig zijn. Om mezelf te motiveren en om een doel te hebben, doe ik af en toe mee aan een open water zwemevenement. Dit jaar zwom ik 4 kilometer. Dat ging aardig. Maar ik wist ook dat er nog veel te verbeteren valt.

Technisch gezien mankeert er namelijk nogal wat aan mijn borstcrawl-techniek. Of beter gezegd: mijn eigen zeer vrije interpretatie daarvan. Ik heb namelijk nooit geleerd hoe je goed borstcrawl moet zwemmen. Met andere woorden: ik doe maar wat.

Als je maar vaak genoeg oefent, word je uiteindelijk echt wel sneller. En dan lijkt het op een gegeven moment of je best wat kunt. Maar om opnieuw een stap vooruit te maken, had ik meer nodig. En daarom gaf ik me op voor een borstcrawl-cursus. Voor beginners. Zodat ik stap voor stap de juiste techniek kan leren.

Tijdens de eerste les werd ik me pijnlijk bewust van mijn tekortkomingen. Bij het oefenen van de correcte beentechniek kwam ik geen centimeter vooruit. Ik trapte me een ongeluk, lette op buikspieren en lichaamshouding, maar er gebeurde helemaal niks.

Ik voelde me een beetje een peuter die met geweld een driehoekig blokje door een vierkante opening probeert te duwen. Je kunt nog zo hard pushen, maar daar schiet je niks mee op. Niet echt motiverend, aangezien ik met de beentechniek die ik mezelf heb aangeleerd een redelijk tempo kan realiseren. Het voelde als een enorme stap terug.

Toen ik een dag later in het zwembad zelf aan het oefenen was, bedacht ik me dat dit eigenlijk precies is wat muzikanten ook vaak ervaren. Ze hebben zichzelf allerlei dingen aangeleerd. En die werken vaak ook wel een beetje. Maar om echt goede resultaten te boeken, is er meer nodig.

En dan kan het zomaar zijn dat het in eerste instantie lijkt of je er helemaal niks mee op schiet. Omdat het eerder slechter gaat dan beter. Want je beheerst de technieken nog niet. Die moet je dus eerst onder de knie krijgen, voordat je vooruitgang gaat zien.

Gelukkig gaat dat meestal best snel. Als je niet meteen de handdoek in de ring gooit, tenminste. En vertrouwen blijft hebben in de deskundigheid van je leraar EN in je eigen kunnen. Ook een beetje geduld is handig. Ik kan je vertellen dat ik inmiddels al veel dichter bij een correcte beentechniek ben. Het gaat nog niet zo heel snel, maar ik kom wel degelijk vooruit. En dat na 1 les ?

Maaike van Steenis is trainer en leert creatieve ondernemers, zoals muzikanten, hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de award ‘Creatieve Ondernemer van het Jaar’. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk. Ook kun je daar haar nieuwe boek ‘Tussen kunst en cash’ bestellen.

Alle winnaars Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2018 bekend!

In het afgelopen weekend organiseerde Popunie de finales van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2018.

Vrijdag 21 september won Bourbon Avenue zowel de Juryprijs als Publieksprijs bij de finale voor de categorie Bands in WORM, zaterdag 22 september won Djesco de Publieksprijs én Juryprijs in de categorie Hiphop in BIRD.

De Juryprijs van Electronics ging naar HighrFreeqncs en de Publieksprijs naar Low Gain Antenna. Op zondag 23 september was de laatste finale: de categorie Singer/Songwriter in Theater Rotterdam locatie Schouwburg. Deze werd gewonnen door WARD. De Publieksprijs ging naar KEES.

De jurywinnaars hebben met de overwinning onder andere €1.000 prijzengeld, een cheque t.w.v. €250 van Keymusic en een optreden op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2019 gewonnen.

Dit vond de jury van de winnaars:

Bourbon Avenue (Bands)
“We waren gecharmeerd van het warme stemgeluid van de vocalist, samen met het opzwepende bandgeluid zien wij een plek weggelegd voor deze act in het muzieklandschap.” Zei de jury, bestaande uit Janneke Nijhuijs (The Deaf), Hanna Vink (Dapper Music) en Gijs Vervliet (Pinguin Radio).

Bourbon Avenue staat garant voor rauwe en pure muziek. Geïnspireerd door grootheden als Otis Redding, The Eagles en The Allman Brothers maken zij een mix van rock en soul.

WARD (Singer/Songwriter)
“Een aanstekelijke performance, goede songs, origineel en inspirerend. Er is ruimte genoeg om te groeien.” Aldus de jury, bestaande uit Sven Figee (Sven Hammond Soul), Rikke Korswagen (Half Way Station) en Marco Witkamp (Universal Music).

WARD maakt experimentele dreamy indiepop, heerlijk vrolijk en dansbaar. Haar laatste ep Girls draait om haar zelfacceptatie in de LGBTQ gemeenschap.

Djesco (Hiphop)
De jury zei: “Ondanks dat er nog wat verbeterpuntjes zijn, vinden we hem het verste in de ontwikkeling van het totaalplaatje als artiest.” De Hiphopjury bestond uit Jaap Wiewel (Killing Skills), Wouter Vogel (Roadman Management) en Daniel Nagelkerke (WOLF Bookings).

Djesco is een rapper die risico’s durft te nemen, wars van trends en met een geheel eigen sound.

HighrFreeqncs (Electronics)
“Een goede compositie, een muzikaal arrangement en haalt het onderste uit zijn apparatuur.” Aldus de jury over HighrFreeqncs bij Electronics, bestaande uit Nadia Struiwigh (dj/producer), Jordy Saämena (Ganz) en Enio Ramalho (Eni-Less).

De producties van HighrFreeqncs hebben een wavey ‘future’ sound met R&B vibes. Zijn muziek is het beste te omschrijven als lounge, rustgevend en dromerig.

Rotterdam Music Awards
Net zoals vorig jaar worden de vier jurywinnaars automatisch genomineerd voor de Rotterdam Music Awards in de categorie ‘De Belofte – powered by Music Matters’. Deze award wordt door Popunie in samenwerking met Music Matters uitgereikt tijdens de Rotterdam Music Awards op maandag 3 december. Vorig jaar werd de winnaar van De Belofte bepaald door publieksstemmen, dit jaar is ervoor gekozen om een professionele jury aan te stellen om te bepalen wie De Belofte van 2019 wordt. Drie zwaargewichten uit de muziekindustrie zullen de genomineerden aan de tand voelen betreffende hun toekomstplannen en carrièreperspectief. Degene die zij als winnaar van De Belofte verkiezen, wint een geldprijs van €10.000 en een coaching traject. In deze jury zitten niemand minder dan Casper Knipscheer (Twist Agency), Jasper Cremers (Red Bull Music Studio’s) en Amir Charles (3FM Talent).