De vier meest gemaakte fouten bij het onderhandelen

maaike steenis columnDaar zit je dan. Je hebt een afspraak voor een interessante studioklus. En die klus wil je HEBBEN. Leuke opdracht, toffe mensen. En ook kan je bankrekening wel een infuus gebruiken. Je bent ruim op tijd; schoenen gepoetst, nagels geknipt en gladgeschoren. Je hebt je ingelezen en je bent goed in wat je doet. Geen reden dus om nerveus te worden… Toch? 

Maar waar komt dan die steen in je maag vandaan? Wat voelen je handen ineens klam. Klinkt je stem altijd zo raar?

Het is toch een beetje het uur van de waarheid.
Je krijgt maar één kans. Er hangt dus best wat van af. Spannend zal een onderhandelingsgesprek daarom altijd wel blijven. Ook de honderdste keer. Maar als je gewoon door blijft ademen is de kans dat je het overleeft best groot.

Wat je enorm gaat helpen, is het vermijden van de volgende veelgemaakte fouten.

1. Je vertelt teveel over jezelf
Waarschijnlijk kun je geen gedachten lezen. Je weet dus niet wat jouw gesprekspartner belangrijk vindt. Daar kom je alleen achter door veel vragen te stellen. Pas als het helemaal duidelijk is wat je gesprekspartner nu ECHT wil, kun je hem een voorstel doen dat zijn mooiste dromen overtreft.

2. Je geeft de regie van het gesprek uit handen
Jouw gesprekspartner heeft je uitgenodigd omdat hij een professional zoekt die hem kan vertellen wat hij nodig heeft. Omdat jij iets weet of kunt dat hij zelf niet kan. Zorg dus dat je zelf met een voorstel komt in plaats van “U vraagt, wij draaien”.

3. Je hapert als je jouw prijs noemt
Als je het bedrag dat je net hebt genoemd meteen begint af te zwakken door te zeggen dat het eventueel ook wel voor minder kan of dat het uiteraard onderhandelbaar is, gooi je je eigen glazen in. Er zijn weinig opdrachtgevers die dan de verleiding kunnen weerstaan om er wat van af te snoepen. Geef ze eens ongelijk.

4. Je maakt geen duidelijke afspraken over het vervolg
Het is voor jezelf maar ook voor je gesprekspartner fijn als na het gesprek duidelijk is wat de volgende stap is. Dat geeft rust en vertrouwen. Maak dus heldere afspraken over het vervolg en op welk moment je weer contact opneemt. Ook hiermee laat je jouw professionaliteit zien.

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en leert muzikanten en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Vraag via haar website haar gratis E-book aan met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te gaan verdienen met je werk.

 

Popunie Live breidt in 2015 uit naar BIRD

Diona Fox and her Ragdolls Popunie 29 januari_Template BIRDSESSIONS copy 22In 2013 heeft de Popunie heeft een nieuwe formule ontwikkeld waarbij Rotterdamse acts volop in de schijnwerpers gezet worden op de grote festivals. Rotterdams toptalent verdient een podium met uitstraling en ambiance. Mensen weten vaak niet hoe goed onze lokale bands/acts zijn en dat ze zich moeiteloos tussen internationale topacts staande kunnen houden. Met Popunie Live laten we het grote publiek kennismaken met het toptalent uit de eigen stad. En voor deze acts is het natuurlijk een superervaring en leerzaam om op grote evenementen tussen acts van naam en faam te staan.

Onder de noemer Popunie Live heeft de Popunie in 2014 ruim 20 Rotterdamse topacts geprogrammeerd op spraakmakende festivals als Oerol, Metropolis, Motel Mozaïque en Songbird. De fiere koplopers van de Rotterdams muziekscene die de grote festivals in 2014 onveilig hebben gemaakt zijn onder andere Elle Bandita, HeavyLight, De Likt, Sevdaliza, Wolf In Loveland en Book Of Eli.

Popunie Live presents Homegrown
Vanaf 2015 gaan we deze serie uitbreiden naar BIRD. Dit succesvolle podium won in november 2014 de Rotterdam Music Award voor Beste Podium van Rotterdam. In het kader van de serie Homegrown is de Popunie benaderd om in 2015 maandelijks op de laatste donderdag van de maand een Rotterdamse band/act in BIRD te programmeren. In totaal zullen er negen Rotterdamse bands/acts door ons geboekt gaan worden (dus met uitzondering van de zomermaanden en kerst).

De eerste editie vindt plaats op donderdag 29 januari, met een optreden van Diona Fox & Her Ragdolls, die vorig jaar nog in de finale stond van de Sena Grote Prijs van Rotterdam.

De Popunie wil ook bands/acts zelf in de gelegenheid stellen met een leuk concept/plan/idee voor een Homegrown Popunie Live avond te komen. Dus heb je bijvoorbeeld een releaseparty in de planning van je nieuwste ep, of een bijzonder optreden dat je altijd al eens wilde realiseren mail dan naar job [at] popunie.nl Gezien de reguliere programmering in BIRD zijn we vooral op zoek naar concepten vanuit de jazz/hiphop/funk/soul/elektronische hoek.

Dus komt allen genieten van onweerstaanbaar Rotterdams talent van de bovenste plank in BIRD!

Extra informatie:
Datum: donderdag 29 januari
Waar: Raampoortstraat 26, Rotterdam
Aanvang: 22.00 u
Entree: gratis

Bekijk ook het event op de website van BIRD en het Facebook event