De les die ik leerde in mijn eerste maand als ondernemer

maaike steenis columnIk stond net 2 weken ingeschreven bij de KvK. Ik raakte in contact met Kenneth, een organisator van concerten. Hij benaderde mij als fondsenwerver. We hadden een gesprek. Het duurde 2,5 uur. Na afloop had ik hem heel veel tips en ideeën gegeven. Maar had ik nog geen opdracht.

We maakten een vervolgafspraak. Hij had me inmiddels zijn projectplan gestuurd. Ik gaf tijdens het gesprek volop feedback op het plan. Ook dit keer bleef het vervolg onduidelijk. En ik durfde er eigenlijk ook niet echt over te beginnen. Het zou vast goed komen. Dacht ik. We moesten maar een derde afspraak maken. Hij belde me nog eens op tussendoor met een “klein vraagje”. Dat werd een telefoongesprek van een half uur.

Tijdens de derde afspraak gaf ik weer allerlei adviezen. Na anderhalf uur drong ik erop aan dat we nu toch echt wel ter zake moesten komen. We spraken af dat ik een offerte zou maken. Dat deed ik braaf.

 

En toen bleef het stil.

Ik belde.

Het bleef stil.

Ik mailde.

Het bleef stil.

Ik stuurde een SMS.

Het bleef stil.

Weken later belde Kenneth nog een keer. Weer met een vraag. Ik antwoordde dat ik zijn vraag zou beantwoorden nadat hij de ondertekende offerte aan me op had gestuurd. Dat zou hij doen.

Ik heb nooit meer wat van hem gehoord.

Ik voelde me een enorme mislukkeling. Alles bij elkaar had ik hier zeker twee dagen aan besteed. Drie afspraken, een paar telefoontjes, reistijd, het lezen van een projectplan van ruim veertig pagina’s. En het had me helemaal niets opgeleverd. Kenneth was natuurlijk nooit van plan geweest met mij in zee te gaan. Hij wilde gewoon gratis profiteren van mijn adviezen en ideeën. En ik had hem ruimschoots die kans gegeven. Hoe stom kun je zijn.

Ik heb er een paar nachten slecht van geslapen. Hoe kon het dat ik dit niet door had gehad? Als dit was wat me te wachten stond als zelfstandige? Was ik dan wel geschikt voor het ondernemerschap?

Na een paar dagen had ik mezelf bij elkaar geraapt. Schouders eronder en weer door. Ik blijf tenslotte Rotterdammer. Ik nam me één ding voor. Dit ging me geen tweede keer overkomen. Hoe kon ik dit in de toekomst voorkomen?

Ik zette het voor mezelf op een rijtje:

  1. Eén gesprek om kennis te maken met een mogelijke klant moet voldoende zijn. Daarna besluiten we of we met elkaar verder willen of niet.
  2. Een kennismakingsgesprek of verkoopgesprek is GEEN gratis adviesgesprek.
  3. Feedback geven op plannen is mijn werk. Dat doe ik dus pas als ik een opdracht heb.
  4. Aan het eind van het kennismakingsgesprek geef ik duidelijk aan wat de vervolgstappen zijn.

Ik heb me hier daarna altijd aan gehouden. Daardoor heb ik nooit meer zoveel tijd gestoken in een klant-die-eigenlijk-geen-klant-is. Het is een hele waardevolle les geweest. En dat al in de eerste maand van mijn ondernemerschap. Zonder ervoor te hoeven betalen. Eigenlijk best goed gedaan van mij.

Elke fout is een kans om te leren en te groeien. Jezelf dingen kwalijk nemen gaat je daar zeker niet bij helpen. Kritisch kijken naar hoe je iets hebt aangepakt en wat daaraan te verbeteren valt wel.

Heb jij wel eens iets vergelijkbaars meegemaakt? Dat je veel tijd stak in een contact omdat je dacht dat er iets tofs uit zou komen? Maar dat je uiteindelijk alleen maar je ideeën gratis weg zat te geven? Welke lessen heb je daaruit geleerd?

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en leert muzikanten en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer is eigenaar van het bedrijf Succesvol Ondernemen als Creatief. Meer informatie daarover vind je op haar website

Popunie Music Support: St. Polaroid en Ward & Sahraei in De Machinist

02 -singer - songwriters (voor)-page-001750x500-75

Op woensdag 18 november vindt de zesde singer/songwriteravond van het naseizoen plaats in het café van De Machinist. Vanaf 21 uur spelen St. Polaroid en Ward & Sahraei eigen repertoire.

St. PolaroidSt. Polaroid
Sinds 2008 knutselt Eric-Jan Vriend (That Band From Holland) thuis zijn luisterliedjes in elkaar onder de naam St. Polaroid. Hij beleefde dat jaar een bliksemstart met het winnen van de Grote Prijs van Zuid-Holland en de goed ontvangen ep Thanks To The Insurance. Daarna zocht hij muzikale hulp bij vrienden en zijn broer, waarmee uitgebreid door Nederland en Oost-Europa werd getoerd.

Gewapend met een keur aan oude instrumenten werd ondertussen thuis, op een zolder gewerkt aan materiaal voor het album Diaphones. Deze werd dit jaar gepresenteerd in Theater Walhalla . Een plaat vol intieme liedjes, ingekleurd met subtiele klanken, over vergeten helden en de woeste zee. Onlangs nog te zien onder de naam Vriend in de finale van de Sena Grote Prijs van Rotterdam en deze woensdag in de Machinist!

wardandsahraeiWard & Sahraei
Verena Ward en Maral Sahraei, twee jonge singer/songwriters uit Rotterdam, vormen samen het duo Ward & Sahraei, die onlangs nog te zien waren in Podium Grounds tijdens de halve finale van de Sena Grote Prijs van Rotterdam. Ward is vooral bezig met het schrijven en maken van muziek. Zij heeft onder eigen naam al veel opgetreden en is zeker niet van plan hiermee te stoppen.

Voor Sahraei is het schrijven en maken van muziek een newfound hobby. Met haar ukelele zoekt deze globetrotter inspiratie in verschillende muziekstijlen. Samen hebben zij een passie voor dwarse en aparte muziek, leidend tot hun electro-akoestische lo-fi songs met enthousiaste samenzang.

Hun eerste single Anyway werd goed ontvangen tot in Canada, waar het webzine The Revue een positieve recensie plaatste. Dit jaar verscheen de download ep Talks. Verwacht een up-lifting act van dit dynamische duo, waar de voeten gaan dansen en de hoofden gaan schudden!

Open Podium op woensdag 25 november
Iedere singer/songwriter is welkom tijdens de Open Podium editie in de serie Singer/songwriters in De Machinist. Een uitgelezen kans om jezelf, misschien wel voor het eerst te presenteren aan publiek, of je nieuwe nummers op een podium uit te proberen. En extra leuk: er is ook een akoestische piano aanwezig!

Wees snel met je opgeven, er is plek voor 5 artiesten die ieder 10 minuten speeltijd krijgen. Geef je van tevoren op bij programmeur Mark Ritsema: ritsema@zonnet.nl.

De avond wordt, bij wijze van uitsmijter, besloten met een kort optreden van het energieke Rotterdamse meidentrio The Maybellenes, winnaar van de Publieksprijs in de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015.

Programma t/m december 2015
18 nov. St. Polaroid / Ward & Sahraei
25 nov. Open Podium / The Maybellenes
02 dec. Marvin Dee / Last Man Standing
09 dec. Nancy Brick / Frank Rensen
16 dec. ZanglesRotterdam
23 dec. Ulrike Westfa / Neda Boin

Woensdag 16 december wordt verzorgd door ZanglesRotterdam Onstage: een verrassende avond met nieuw Rotterdams talent, gecoacht door de professionele zangdocenten van ZanglesRotterdam.nl.

Extra informatie
Datum: woensdag 18 november
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45
Aanvang: 21.00 uur.
Entree: gratis
Facebookevent

Singer/songwriters in de Machinist wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.