De ene maand verdien je lekker…

maaike van steenisHerken jij dit? De ene maand verdien je lekker en de andere geen cent. De kop van het jaar is eraf. Aan plannen geen gebrek. Maar, even tussen ons, met plannen alleen kunnen we onze rekeningen niet betalen.

Inmiddels werk ik ruim vijf jaar als coach en trainer voor kunstenaars en creatieven. En ieder jaar is mijn omzet de eerste paar maanden schrikbarend laag. Om dan richting de zomer weer flink omhoog te gaan. In de zomermaanden zakt het wat in en in november en december verdien ik het meest.

Ik kon daar altijd behoorlijk onrustig van worden. Dat is uiteraard niet zo gek. Als je een paar goede maanden gehad hebt is dat geweldig. Maar als je vervolgens de maanden erop je spaarsaldo week na week ziet slinken, ga je je toch wel zorgen maken. Je weet immers niet zeker of en wanneer er weer wat binnen komt. En hoeveel.

Het is iets dat bij het ondernemerschap hoort. In loondienst is je inkomen meestal prima te voorspellen. Maar als zelfstandige weet je niet zeker wanneer je hoeveel verdient. Of in ieder geval, niet ver van tevoren.

Als je al wat langer bezig bent (ik ben inmiddels twaalf jaar eigen baas), leer je hier wel mee omgaan. Maar het kan nog steeds veel stress veroorzaken. Dat is natuurlijk niet tof. Daarom wil ik je graag mijn manier vertellen om hiermee te dealen.

Zelf heb ik namelijk gemerkt dat mijn inkomsten weliswaar per maand erg verschillen, maar dat er wel degelijk iets te zeggen is over de maanden waarin ik veel of juist weinig verdien. Die zijn eigenlijk ieder jaar hetzelfde. Grote kans dat dat voor jou ook zo is.

Bijna ieder beroep heeft daarin zijn eigen dynamiek. Voor mij zijn de laatste maanden van het jaar de topmaanden. Bij jou kan dat heel anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan de sportscholen die juist heel veel nieuwe leden mogen verwelkomen in januari. We snappen allemaal waarom… 😉

Als je weet wat jouw topmaanden zijn en in welke maanden je minder verdient, hoef je je minder zorgen te maken. Zo hou je meer ruimte in je hoofd over voor creativiteit. Piekeren en mooie dingen maken gaan namelijk erg slecht samen.

Een manier om meer inzicht hierin te krijgen is de volgende:
Maak een tabel waarin je jouw omzet per jaar van de afgelopen drie jaar noteert. Markeer voor ieder jaar de drie beste maanden en de drie minst goede. Wat valt je op? Zijn er patronen te ontdekken?

Als het je lukt om een spaarpotje op te bouwen in je betere maanden, heb je minder stress in de maanden dat je minder verdient. Bovendien geeft deze oefening je veel inzicht over jouw bedrijf.

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en leert  creatieve ondernemers, zoals muzikanten, hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de award ‘Creatieve Ondernemer van het Jaar’. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk.

Broederliefde en Rotterdam Airlines winnen Edison Pop 2017

Gisteravond zijn de Edisons Pop 2017 uitgereikt in de Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. De mannen van Broederliefde wonnen met het succesvolle Hard Work Pays Off 2 de Edison Pop voor Beste Album. “2016 was het jaar van de Rotterdamse formatie”, aldus de jury. Broederliefde won vorig jaar al de Rotterdam Music Award in de categorie Beste Track. Het label Rotterdam Airlines nam de Edison in ontvangst voor het compilatiealbum Gate 16 in de categorie hiphop.

Juryrapport categorie Album:
Broederliefde – Hard Work Pays Off 2

In Rotterdam zijn ze nu nog records aan het tellen, het waren er teveel dit jaar. Het mooiste record zullen de dertien weken zijn die Hard Work Pays Off 2 op 1 stond in de Album Top 100. 2016 was, zonder twijfel, het jaar van Broederliefde, en dat hadden er toch niet veel aan het begin van het jaar voorspeld.

Maar de jongens van Broederliefde bouwden, bouwden en bouwden vanuit Spangen aan een almaar groeiende schare fans en na, inderdaad, heel hard werken, was de pay off dit jaar extra, extra zoet. Het gaat bij deze groep dan wel vaak over de vele records, maar de jury wil graag ook aandacht voor de muziek vragen. Want Hard Work Pays Off 2 is een hitgevoelig, veelzijdig en genredoorbrekend album waarop het popgeluid van nu wordt gedefinieerd.

De gemengde sound van Broederliefde, een mengeling van moderne rap en R&B met Auto-Tune-zang en invloeden uit dancehall, reggae, afrobeats en nog veel meer, is dé popsound van 2016. Hard Work Pays Off 2 was dé zomerplaat van 2016 en Jungle het nummer waar de schoolpleinen het hardst op gingen. Een ongekende triomf.

Juryrapport categorie Hiphop:
Rotterdam Airlines – Gate 16

Met drie sterke mixtapes van most valuable player Sevn Alias, die met zijn eigenzinnige, sfeervolle straatrap in korte tijd uitgroeide tot een van de populairste rappers van het moment, zette het jonge platenlabel Rotterdam Airlines zich in twee jaar tijd solide op de kaart als een belangrijke speler op de hiphopmarkt.

De titel van dit album, waarop het platenlabel haar hechte artiestenstal presenteert, had ook kunnen zijn: Team Work Pays Off. Sterspeler Sevn Alias en boeiende Rotterdam Airlines-acts als de prettig lome rapper Kevin, de jonge Lil Saint en medeoprichter van het label Jairzinho, maakten samen een heerlijk aanstekelijk, divers en hitgevoelig album met als absolute kers op de taart de niets en niemand ontziende kraker Gass, dé rap-hit bij uitstek van afgelopen jaar.

Het is zeldzaam dat een label zich in zo’n korte tijd zo sterk op de kaart zet, en met een dergelijk uitgebreide en gevarieerde artiestenstal. Dat dit muzikaal zeer diverse aanbod van talent met de eerste verzamelalbum direct meedraait in de absolute top, dikke hits scoort en ook live flink indruk maakt, is uniek en maakt van Gate 16 de winnaar in deze categorie.