De klant is koning, maar jij blijft de baas!

maaike van steenisEens in de zoveel tijd bel ik Dick de klusjesman. Als er wat karweitjes zijn opgespaard die ik zelf niet voor elkaar krijg (Ik repareer alles met Ducttape, en dat heeft zijn beperkingen). Een deur die niet goed sluit. De keuken die nu echt wel toe is aan een nieuw verfje. Eindelijk dat tweede slot op de deur.

Dick is een vitale kerel van ergens in de 60. Zo eentje die niet stil kan zitten, al zou je hem dwingen. Zijn agenda is meestal al maanden vooruit volgeboekt. Daar doet Dick geen enkele moeite voor. Het gebeurt gewoon vanzelf. Omdat iedereen blij met hem is. En dus anderen naar hem door verwijst.

Maar wat maakt Dick nu zo bijzonder? Het is een vrolijke, opgeruimde man. Hij doet zijn werk netjes. Is veelzijdig. Maar dat zijn er vast wel meer. Er is echter één eigenschap die er bovenuit springt.

Dick vertelt mij wat ik wil.

Dat klinkt misschien wat dominant. Maar geloof me: het is geweldig.

Een voorbeeld: ik vroeg Dick om een douchebak te plaatsen. Dat leek me praktischer. Niet meer de hele badkamer nat na elke douchebeurt.

Dick vertelde mij toen dat dat helemaal geen goed idee zou zijn. Hoop werk. Afvoer niet geschikt. Maar door een randje te metselen kon hij precies bereiken wat ik echt wilde. Namelijk een droge badkamer.

Als ondernemer hebben we vaak de neiging om de opdrachtgever te vragen wat hij wil. En hem dan precies dat te geven. Dat noemen we dan klantvriendelijk. De klant is immers koning.

Maar in veel gevallen weet jouw opdrachtgever helemaal niet zo goed wat hij wil. Dat is namelijk niet zijn expertise. En dus zoekt hij naar iemand die hem precies vertelt wat hij wil.

En dat is beslist niet hetzelfde als iemand dingen aanpraten waar hij niet op zit te wachten. Het heeft alles te maken met goed luisteren naar de behoefte van de ander. Echt meedenken. En dan vanuit jouw deskundigheid advies geven.

Bijvoorbeeld over het geschiktste repertoire voor het feest van het bruidspaar dat jouw band boekt op hun grote dag. Of de meest passende kleurencombinatie voor het logo van die startende ondernemer.

Jij bent de professional. Dus als jij me vertelt wat ik wil en nodig heb, geeft dat mij vertrouwen. En dat is uiteindelijk de beste basis voor een langdurige samenwerking.

Weet jij wat je opdrachtgevers willen? En durf je ze dat ook te vertellen? Ook als het afwijkt van wat ze zelf in eerste instantie denken?

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en leert  creatieve ondernemers, zoals muzikanten, hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de award ‘Creatieve Ondernemer van het Jaar’. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk.

Popunie clipoverzicht november 2016

logo_CLIPOVERZICHT_webHet Popunie clipoverzicht van november 2016 staat klaar! Ook in het najaar zijn er veel nieuwe videoclips verschenen van Rotterdamse acts en bands. Voor zover deze op onze radar verschenen, hebben we ze hier voor de liefhebbers op een rijtje gezet.

volg-ons-op-youtube

 

 

Iguana Death Cult – Can Of Worms

Rum For Breakfast – Start Over Again (live @ Sinusoid in Tallinn, Estland)

Junglebae – Nothing

Oliver Pesch – Old Man Willis

C.I.C. – First Love

Smudged Toads – The Swamp

Rotterdamse SterrenGang (RSG) – Drukjes

The Fuzzbrats – Comply

Rascle ft. Crimitov – Nix Op Mij

Once I Cry – Platitude

Def Major – Altijd Hier

Timber – The New Me

Kid de Blits – Adios Amigo ft. Def Major

LAF – Rock & Roll Tot Aan De Deur

Maaike Siegerist – Born Before The Wind

The Jerry Hormone Ego Trip – Draculina (live at Free Music High Fidelity)

HeavyLight – Ghost On The Run

Djeepz & Modagrog – Situasaun Fudid 2016

Wouter Mol – Human

China Viking & Larry Pickles – B.A.B. ft. Wavy B, Big Cam & M3SEN

Poëtiz Bewijsz – Met Liefde ft. Sergana

DOOXS – Dirt

Gita Buhari – Broken Woman Blues

Sevdaliza – Human

Venus Tropicaux – Hamburger Girl

iET – Resonate

Tamara Woestenburg – The Devil & The Roundabout

Wouter Mol – Ran Away From Distance (live @ LantarenVenster)

Mankes – I’ll Never Be Yours

Crimitov – Pagara Shots

De Likt – Finidi George

Kid de Blits – Sinds Nu ft. Def Major, Ronnie Flex, Jonna Fraser, MaxiMilli & Mafe

The Cruel Horizon – A Thin Line

Caza ft. Jonna Fraser & Josylvio – Levels

Naaz – Sadboy (Candelight Remix)

Le Seton – Nutella

The Kik – Maandag

Momi x Jordan x Mafe – Verdacht

Mark Blomsteel – Everybody Needs A Day Off (live in Zurich)

The Magic Mumble Jumble – Living Poems

Massa – Thank You Carl

Lion Bobmano – Overspel

Dialorian – You Got Me

Smudged Toads – The Spawn