Facebookfrustraties

maaike van steenisTijdens een coachingsgesprek met drummer Joris nemen we zijn Facebook-pagina onder de loep. Hij is niet zo actief. Terwijl hij er wel van overtuigd is dat het hem veel zou kunnen opleveren.

“Maar waarom plaats je dan niet vaker een bericht?” vraag ik hem. Hij fronst. “Ja, weet je, soms voel ik me zo’n sukkel als ik op Facebook kijk. Andere muzikanten posten de ene gig na de andere. Al hun optredens lijken uitverkocht te zijn. Terwijl ik dit weekend voor een halflege zaal stond. En echt niet voor het eerst”.

Ik begrijp Joris wel. Volgens mij hebben we er allemaal wel eens last van. Het idee dat anderen veel sprankelender, interessanter en succesvoller zijn dan wijzelf. Als je Facebook mag geloven maakt iedereen voortdurend spectaculaire reizen. Zetten we dagelijks een gezond en culinair driegangenmenu op tafel voor 12 van onze beste vrienden. En halen we moeiteloos het ene geweldige optreden na de andere binnen.

Als je dat dan leest terwijl je op een druilerige zondag in je verwassen joggingbroek op de bank een diepvriespizza wegwerkt is het contrast plotseling wel erg groot. Zeker als je je realiseert dat je deze maand nog amper wat hebt verdiend en dat een verre reis er dus voorlopig niet in zit.

Soms hoor ik mensen daarom afgeven op Facebook. Ze noemen het “nep”. En besluiten dat ze daar vooral niet aan meedoen. Maar als je erover nadenkt is het helemaal niet zo nieuw.

Dat realiseerde ik me toen ik vorige maand op vakantie was. Je maakt dan foto’s van prachtige uitzichten, knusse restaurantjes en van jezelf als je met een mojito aan het strand zit.

Maar meestal niet van je sacherijnige jetlag-hoofd bij het wachten op je koffer bij de baggageband op Schiphol, de smerige badkamer in dat shabby hotel en de kilometerslange file vol uitlaatgassen waar je uren in hebt gestaan.

Het is typisch menselijk om vooral de spectaculaire en bijzondere momenten openbaar te willen maken. We doen er, bewust of onbewust, bijna allemaal aan mee. Als je je dat realiseert, is het niet fair om jouw leven te vergelijken met wat je voorbij ziet komen op media als Facebook. Want dat is altijd maar een stukje van de werkelijkheid. En niet zelden het meest aantrekkelijke stukje.

Ooit woonde ik een training bij, en de trainster zei iets heel waars. “Als je jezelf vergelijkt met anderen aan de hand van hun Facebook-pagina, is het per definitie een oneerlijke vergelijking. Je vergelijkt namelijk de leukste versie van de ander met de dagelijkse, reële versie van jezelf. Dat ga je nooit winnen”.

En zo is het maar net.

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en leert muzikanten en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de award “Creatieve Ondernemer van het Jaar”. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk.

De Popunie Luisteragenda van september 2016 staat online!

venus-tropicauxRotterdam bruist van de toffe live concerten! Om al dit enthousiaste en vaak nog onbekende talent overzichtelijk te promoten, heeft de Popunie een luisteragenda samengesteld in de vorm van een podcast.

Host en tevens muzikant Chris Anderson presenteert de podcast en vertelt waar en wanneer de diverse acts optreden. De lijst is samengesteld uit louter Rotterdamse acts die in september optreden in de stad.

Dus wil je uit in de stad en heb je zin in livemuziek van eigen bodem; check dan de Popunie Luisteragenda hieronder!

Kijk in de Popunie Agenda voor meer informatie over deze events. Onder de podcast de tracklist en uitgebreide informatie per act.

1. Phoenix City Retaliators – Bushman

Phoenix City Retaliators is een Rotterdamse ska/reggae band die niet vies is van een beetje experimenteren. Hun muziek mixt zonder al te veel moeite funk, rocksteady, old-school reggae en dub tot een prettig en vooral dansbaar geheel. Ze zijn op vrijdag 2 september te zien in de buurttuin aan de Rode Poort om te vieren dat deze buurttuin weer een mooie opknapbeurt heeft gekregen. Het begint om 18.00 uur en het is helemaal gratis!

2. WatWatIs – Stay Awake

WatWatIs is naar eigen zeggen een antwoord op de afwezigheid van een duidelijke boodschap in hiphop. De rappers Yellow en Ruwhel zorgen voor indrukwekkende rapflows over het leven in de stad onder begeleiding van de trap beats van DJ Djangobeats. Ze zijn samen met Fabz Pi, Sal Jordan, Kevtendencies en anderen te zien tijdens KOTI Presents Conscious Kids in Roodkapje. Dit avondvullende programma gaat van start om 19.00 uur en kost je €5 in de voorverkoop!

3. iET – Clarity

Eerder dit jaar bracht singer/songwriter en multi-instrumentalist iET haar ep Inhale uit, en nu is het tijd om de opvolger van haar eerste album So Unreal te presenteren. Dit album, genaamd Clarity, gaat volgens iET over “de zoektocht naar jezelf”. De presentatie van het album wordt op maandag 5 september gehouden in Walhalla waar iET in samenwerking met Davide Bellotta en Conny Janssen al dansend en zingend haar nieuwste wapenfeit zal presenteren. Verwacht een multi-disciplinaire avond met een focus op multimedia! Haar eerste show trapt af om 19.30 uur en kost €18 in de voorverkoop.

4Venus Tropicaux – Nexta

Dit viertal musici vormt een energiek postpunk project die er niet van houd om teveel van je tijd op te nemen. Dit is zeker te zien (en te horen!) in hun 15 minuten durende sets waar ze zonder poespas een hele orkaan van geluid je kant op sturen die langer blijft hangen dan de duur van hun optredens doet vermoeden! Op vrijdag 9 september presenteren zij hun debuut-ep Lycra Pants op een soort van geheime locatie, genaamd Pink Pank. Deze avond spelen ook The Asses, Slowpoke Rodriguez, Korfbal en een paar dj’s!

5. Order Of The Emperor – Back To The Roots

Op zaterdag 10 september is het weer tijd voor Baroeg Open Air, het Rotterdamse festival dat de wat donkerdere kant van de muziek centraal stelt op verschillende podia in het Zuiderpark. Ook de Popunie is er weer bij met Popunie Live! Deze keer presenteren we drie acts: electronica act Bong-Ra, de gelouterde rockers van Spasmodique en de aanstormende hardrockers van Order Of The Emperor. Dit festival begint om 13.00 uur en is helemaal gratis!

6. Jacklust – Prepare For War

Gitarist Tim Nieuwland en vocalist Jelt van den Bergh vonden elkaar op de Popacademie en zijn sinds 2011 bezig met het verspreiden van hun sleazepunk sound die zijn inspiratie haalt uit acts als Pennywise en Sex Slaves. Hun liveshows staan bekend om de complete chaos en liters bier die door de band net zo vrolijk weg worden getikt als het publiek. Op zaterdag 17 september zijn ze te zien in Bar³ tijdens de release party voor hun nieuwste ep Prepare For War. Support acts voor deze avond zijn Stealers en Biscmarck. Het feest begint om 20.00 uur en kost je niets!

7. Bryan van Putten – I Found Me

Deze artiest is zeker geen onbekende voor deze podcast! De zoetgevooisde en fijne zang van Bryan van Putten heeft al redelijk veel mensen om weten te krijgen, en de mensen die dat nog niet zijn, zullen dat na afloop van Popunie Homegrown op donderdag 29 september zeker wel zijn. Deze avond presenteert Bryan van Putten zijn nieuwe, ietwat tropische sound in BIRD. Zijn set begint om 22.00 uur en is gratis te bezoeken!

8. Voodoom – Baar Baka

Op vrijdag 30 september kun je naar het door PRSPCT georganiseerde tweedaagse festival RVLT in WORM. Van vrijdag 30 september t/m 1 oktober is hier een breed scala aan breakcore, drum and bass en electronica te zien en zijn er voor de kunstzinnigere bezoekers ook nog workshops en expo’s om aan mee te doen. In het boordevolle programma ook lokale acts zoals Trasher en experimentele electronica act Voodoom (op vrijdag). Het begint om 19.00 uur en kost je €18 per dag. Een passe-partout heb je voor €30 in de voorverkoop.
UPDATE: Voodoom is vervangen door FFF