Hou je niet van geld? Dan houdt geld niet van jou!

maaike van steenisBianca ziet het niet meer zitten. Ze is publiciteitsmedewerkster bij een festival. De zakelijk leider heeft haar net verteld dat er geen geld is voor advertenties dit jaar. “En de flyers door een distributeur laten verspreiden gaat ook niet lukken. De subsidie-inkomsten vallen fors tegen.”  “Maar hoe zorgen we er dan voor dat ze overal komen te liggen? Als we publiek willen hebben is dat wel nodig!”

Pak de fiets” zegt hij doodleuk
“Als iedereen in het productieteam de fiets pakt en een lijstje adressen voor zijn rekening neemt, zijn jullie allemaal een middagje bezig. Ik zie geen andere oplossing.”
Lekker dan. Weer een extra middag werken erbij voor hetzelfde salaris. En het wás al zo weinig. Inmiddels verdient haar neefje met zijn krantenwijk per uur meer dan zij!
En hoe kan ze nu zorgen dat er publiek komt zonder PR-budget? Vorig jaar was dat ook al een probleem: Toen kwamen er dus ook maar heel weinig mensen. Zo zonde als je een jaar keihard gewerkt hebt. Dat rotgeld ook altijd!

Ho. Stop. Hier gaat het dus mis.
Juist door zo’n afkeurende houding hebben veel kunstenaars en creatieven te weinig geld. Als je prille geliefde steeds zegt: “die rotrelatie ook altijd”, blijf je dan? Natuurlijk niet. Als je toch niet belangrijk voor hem bent, laat dan maar zitten.

Ook met geld heb je een relatie.
In een goede relatie zorg jij goed voor je geld en zorgt je geld goed voor jou. Als de relatie verstoord is krijg je te maken met de volgende problemen:

  • Je straalt uit dat geld niet belangrijk voor je is, en trekt daardoor mensen aan die je slecht betalen. Of te laat.
  • Je vindt het moeilijk om over geld te onderhandelen, en daardoor maak je er onduidelijke afspraken over. Uiteindelijk werk je veel meer uren, of je komt er bijvoorbeeld ineens achter dat je zelf je reiskosten moet betalen.
  • Je hebt onvoldoende zicht op je inkomsten en uitgaven. Je weet niet waaraan je je geld precies uitgeeft en hoeveel je per maand eigenlijk nodig hebt. Grote jaarlijkse uitgaven komen altijd als een verrassing en zorgen voor stress.
  •  Je raakt vaak bonnen kwijt waardoor je kosten niet kunt declareren. Of je bent te laat met het betalen van je rekeningen, waardoor je herinneringskosten moet betalen.

Je eigen belemmerende overtuigingen kosten je duizenden euro’s. Niet zo aardig van je hè, om je geld daar de schuld van te geven.

Herken je jezelf? Dan is het hoog tijd om jouw relatie met geld eens onder de loep te nemen.

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en leert muzikanten en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Daarnaast is Maaike als commissielid betrokken bij het cultuurplan 2017-2020 van de gemeente Rotterdam en is ze initiatiefnemer van de award “Creatieve Ondernemer van het Jaar”. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk.

Mozz

Mozz.jpgOngeneesbaar
cd-ep / download-ep
Nederlandstalige punkrock

Een debuut ep van een band opgericht in de jaren ’90?! God mag weten wat deze Rotterdammers van MOZZ in de tussenliggende twintig jaren hebben uitgevreten, maar dit zes tracks tellende schijfje is een waar geschenk uit de hemel.

De ep Ongeneesbaar is namelijk een toonbeeld van no-nonsense DIY Nederlandstalige punkrock. De nummers gieren als een windhoos om je oren en alleen bij het nummer Bittere Pil wordt de luisteraar een welverdiend rustpuntje gegund.

Het artwork is simplistisch, maar fraai en de geluidskwaliteit van de in de ZAP! Audioproducties studio opgenomen ep, is meer dan voldoende om een goede indruk van MOZZ te krijgen.

In het rijtje met bands als De Dood, LAF en Rott’N Damned heeft Rotterdam en weer een uitstekende ambassadeur van het betere hak- en zaagwerk bij. Laat deze ep dus een zware prefiguratie zijn voor een twintigtonner als debuut album.

Meer weten over Mozz? Like dan de Facebookpagina van de band.

Ronald Coelers