Wat een meerkoet niet weet over ondernemen, maar Einstein wel

maaike van steenisAl ruim 12 jaar woon ik in Rotterdam, vlakbij de Heemraadsingel. Een mooi stukje groen waar ik graag langs loop. Toen ik hier pas kwam wonen zag ik in het voorjaar een meerkoet die zijn nest had gebouwd. Bovenop een fontein, die op dat moment niet in werking was. Een aantal weken later had de gemeente het ding aangezet. De meerkoet bleef stug zitten. Terwijl pal naast hem de waterstraal de lucht in spoot. Ik meende zelfs een verbeten trek om zijn snavel te herkennen. Maar dat kan ook mijn fantasie geweest zijn.

 

Sindsdien is het elk jaar prijs. Een meerkoet die in het voorjaar takjes bij elkaar scharrelt en ze rondom het metaal rangschikt. En een aantal weken later een waterstraal die daar bruut doorheen breekt.

“Die meerkoet zou inmiddels toch beter moeten weten” denk ik wel eens als ik erlangs loop. En nee, ik weet niet zeker of het telkens dezelfde vogel is. Meerkoet-herkenning is niet mijn grootste talent. Maar toch…

Het doet me denken aan één van mijn favoriete quotes van Einstein:

“Insanity is doing the same thing over and over again, and expecting different results”.

Mooi. En waar. Want het is precies dit waarop veel ondernemers vastlopen. Ze blijven dingen doen die niet werken. Of die al lang niet meer werken. Zoals de muzikanten die nog steeds denken dat vertegenwoordigd worden door een label DE manier is om verzekerd te zijn van een royaal en steady inkomen.

Of de schrijver die gestaag blijft reageren op de slecht betalende klussen die op allerlei sites worden aangeboden. En gelaten zuchtend accepteert dat de opdracht weer naar een ander gaat, omdat die net iets goedkoper is.

Als je echt iets wilt veranderen, zul je iets nieuws moeten proberen. Dat is eng. Want je weet niet of het lukt. Misschien ga je wel keihard op je bek. Maar je komt in ieder geval in beweging. En dat levert altijd nieuwe inzichten op.

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en leert muzikanten en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de award “Creatieve Ondernemer van het Jaar”. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk.

Inschrijving Sena Grote Prijs Van Rotterdam is verlengd t/m 7 augustus

verlengd tm 7 aug GPROp veler verzoek is de inschrijfperiode van de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2016 verlengd met één week. Je kunt je dus nog t/m 7 augustus inschrijven! De Sena Grote Prijs van Rotterdam (GPR) is dé competitie voor alle Rotterdamse Bands, Singer/Songwriters, Urban en Electronic acts uit groot Rotterdam. Er is van alles te winnen: gage voor de finaleshow, maar liefst €1.000,- voor de eerste prijs winnaars in elke categorie. 

Schrijf je in
Schrijf je t/m 7 augustus in via de website met drie MP3 tracks uit je eigen repertoire (oftewel geen covers), een biografie en een promofoto van je band of act.

En dan?
Vervolgens buigt een professionele jury zich over de inzendingen om te komen tot 10 geselecteerden per categorie die doorgaan naar de halve finales. Hier worden uitsluitend in de categorieën Bands, Singer/Songwriter en Urban de vijf meest overtuigende acts per categorie geselecteerd voor de grote live-finale. Selectie tijdens de halve finale vindt plaats op basis van het optreden en het gesprek met de jury. In de categorie Electronics vindt tijdens de halve finale geen selectie plaats. Zij wonen die dag alleen de workshops bij. Tijdens de finale zullen de 10 Electronics acts in één uur een nieuwe track produceren op basis van een samplekit van de organisatie. De finale vindt plaats op zondag 20 november.

Prijzen
De eerste prijswinnaar per categorie wint € 1.000,-. Naast al deze mooie geldprijzen ontvang je als eerste prijswinnaar ook nog een educatief natraject en veel exposure!
De tweede prijswinnaar gaat naar huis met € 500,- en de publieksfavoriet met € 250,-. Val je net buiten de prijzen? Dan ontvang je als finalist in elk geval een gage voor je optreden!

Voor inschrijven en meer info ga je naar de website.