De enige manier om als ondernemer te groeien

Deze maand doe ik, samen met mijn zus en broer, mee met een open water zwemevent. Ik heb vorig jaar iets vergelijkbaars gedaan. Maar de afstand was toen een stuk korter. Ik zwom toen 1,5 kilometer, en dat worden er nu 4.

Toch wel een beetje een uitdaging dus. En het feit dat ik vanwege een schouderblessure al weken niet kan trainen werkt ook niet mee. Geen idee dus hoe ik het ervan af ga brengen. Maar ik vind het enorm leuk om dit met bijna mijn hele gezin samen te kunnen doen.

Bijna, want mijn jongste broer doet niet mee. Dat mag natuurlijk. We hoeven niet allemaal hetzelfde leuk te vinden. Maar ergens vind ik het toch jammer. Omdat ik denk dat het juist heel goed voor hem zou zijn om eens iets totaal nieuws te proberen. Iets waarvan hij denkt dat het niet makkelijk gaat zijn.

Hij is (volgens eigen zeggen) geen geweldige zwemmer. Maar je kunt ook kiezen voor een kortere afstand van 1 of 2 kilometer. Wat voor een gezonde en sportieve vent als hij best te doen is. Wat hem vooral tegen houdt, is het idee dat het misschien wel niet lukt.

Het jammere is, dat deze manier van denken hem ook op andere vlakken in de weg zit. Hij durft eigenlijk al jaren geen nieuwe dingen uit te proberen. En dat maakt dat hij vast zit in een situatie (qua werk en opleiding) waar hij verre van happy mee is. En de drempel om daar iets aan te doen wordt alleen maar groter.

Juist het uitproberen van nieuwe dingen helpt je om dit te doorbreken. Als het goed gaat, neemt je zelfvertrouwen toe. En durf je de volgende keer iets makkelijker uit je comfort zone te stappen. Het is de enige manier om te groeien.

En als het niet lukt, is dat ook een verrijkende ervaring. Want dan leer je dat de zon de volgende dag gewoon weer op komt. Bovendien kun je maar beter falen in iets dat verder niet zo heel belangrijk is voor je toekomst (zoals een zwemevent met je zussen en broer) dan in iets waar meer van afhangt (zoals een sollicitatie of studie).

Als muzikant is het heel belangrijk om regelmatig nieuwe dingen uit te proberen. Het zorgt voor inspiratie en houdt je scherp. Je gaat op een nieuwe manier kijken naar je werk.

Daarnaast hou je hierdoor de speelsheid en het plezier in wat je doet vast. Het is immers makkelijker om zomaar wat aan te rommelen als je een stijl, techniek of instrument gebruikt waarmee je geen ervaring hebt. Je verwacht er immers niks van. En dat haalt de druk om te presteren weg.

Het is bijna zomer, de meesten van ons hebben dan meer tijd. Misschien is er iets dat jij de komende weken graag eens uit wilt proberen? Gun jezelf die nieuwe inspiratie. Ik gun het jou in ieder geval!

Maaike van Steenis is trainer en leert creatieve ondernemers, zoals muzikanten, hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de award ‘Creatieve Ondernemer van het Jaar’. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk. Ook kun je daar haar nieuwe boek ‘Tussen kunst en cash’ bestellen.

Ntjam Rosie – Breaking Cycles

  • Breaking Cycles

  • Ntjam Rosie
    • Genre: jazz / soul / world
    • Release-type: album, cd, digitaal
    • Label: Gentle Daze Records

Voor Ntjam Rosie, voormalig Music Matters Award winnares en Rotterdams muziekambassadeur, trotse moeder van dochtertje Lizz, en artiest met vier geslaagde albums op naam waaronder The One (2015), was het niet vreemd om even introspectief terug te kijken alvorens de lat weer iets hoger te leggen voor zichzelf. Want na zo’n succesvolle start is het al gauw de vraag waar de volgende creatieve prikkeling te vinden is. Dat deed Ntjam Rosie door in 2017 langs enkele theaters te toeren met onder andere de Artvark Saxophone Quartet productie Homelands en daarop aansluitend haar eerste eigen theaterproductie Breaking Beats.

Ietwat van een break van haar eigen creatieve routine dus, maar dit leverde wel haar nieuwe vijfde album Breaking Cycles op. Voor de 15 tracks die ze samen met producer Vincent Helbers schreef liet ze zich graag inspireren door de jaren negentig r&b van artiesten als Janet Jackson, Erykah Badu, Aaliyah, de jaren tachtig soul van de Zuid-Afrikaanse Letta Mbulu en ook door de sound van hedendaagse r&b als Kelela, Nao en Daniel Ceasar.

Met albumopener Take A Good Look At Me, tevens een van onze favorieten op deze release, trapt Ntjam Rosie lekker groovy af. Nog even zoet gevoiced zoals we haar kennen ditmaal met heerlijke soul sound. Een uptempo song met meer dan genoeg pit om de dansvloer te vullen, die zeker nog eens wordt opgevoerd door trompettist Teus Nobel en de straffe slagen van drummer Richard Spaven. Dat je niet ergens kan komen zonder er keihard voor te werken is deze dame niet vreemd zoals terug te horen is in Put In The Work waar de speelse inzet van de blazers- en ritmesectie, vooral Bart Wirtz op altsax, de track vol in de funkstijl stort. Maar ook de groei die je ondergaat tijdens je reis naar je doel is een ervaring die Ntjam ving in het eveneens zacht zwoele soul nummer Breakthrough.

De verscheidene korte interludes zijn de soms wat vreemde eendjes in de bijt op deze release, maar op deze korte verbindingsstukjes laat ze zich muzikaal en creatief gezien wel een stuk losser horen. Als leuke bijkomstigheid is dochtertje Lizz eventjes te horen op Interlude; Don’t Push Me Away. Afsluiter is ditmaal de geremasterde single Never Give Up met een heerlijk speelse, groovy jaren tachtig dansvibe, waar we even een gevoel kregen van mogelijke Suzanne Vega invloeden.

Er zijn zeker creatieve grenzen doorbroken op Breaking Cycles en al is deze release misschien niet de knockout zoals The One dat was, op punten komt deze release er nog steeds wel uit als een winnaar. Eerste stapjes op andere paden zijn altijd wat strompelend maar zoals het nu klinkt zullen de volgende stappen zeker een stuk interessanter worden.