Dien nu je plannen in voor Popunie Music Support Rotterdam 2019!

Talentontwikkeling en verlevendiging van de stad door meer live muziek hebben prioriteit in Rotterdam. De Popunie heeft hiervoor Music Support Rotterdam ontworpen, dat in de periode 2017-2020 door de gemeente ondersteund wordt en vast onderdeel uitmaakt van ons projectenaanbod voor de stad. Op jaarbasis faciliteren we met Music Support Rotterdam i.s.m. tientallen partners ruim 850 optredens van Rotterdamse artiesten in de stad!

Bij Music Support Rotterdam snijdt het mes aan twee kanten: de beste leerervaring voor musici is zoveel mogelijk meters maken op de podia en festivals in de stad en al deze live muziek is een uitstekende manier om de stad te verlevendigen.

In 2019 kan er wederom een beroep worden gedaan op Music Support Rotterdam. Check eerst goed de criteria voordat je een aanvraag indient. Alleen optredens van Rotterdamse artiesten komen in aanmerking! Aanvragen moeten uiterlijk acht weken voor het optreden/event door de Popunie ontvangen zijn. Music Support Rotterdam staat alleen open voor aanvragers die geen structurele gelden ontvangen uit het Cultuurplan 2017-2020 van de gemeente Rotterdam en bestaat uit twee regelingen:

1. Regelmatige Programmering
Dit onderdeel is alleen bestemd voor muziekcafés, popups en kleine podia die op regelmatige basis (maandelijks of vaker) Rotterdamse bands/artiesten programmeren. Aanvragen voor de jaargang 2019 kunnen t/m 31 december 2018 bij de Popunie ingediend worden. De maximale bijdrage op jaarbasis bedraagt € 4.000,-.

2. Incidentele Programmering
Dit onderdeel is bestemd voor ondernemers, stichtingen, broedplaatsen, labels, kleine podia en festivals, muzikanten en evenementen die een project organiseren waarop tenminste drie Rotterdamse acts geboekt worden. Aanvragen hiervoor kunnen het hele jaar door ingediend worden, maar moeten wel uiterlijk acht weken voor uitvoering van het project bij de Popunie binnen zijn. Maximale bijdrage per evenement € 1.500,-.

Dus muziekcafés, podia, festivals, popups, muzikanten en broedplaatsen die in 2019 Rotterdamse bands/acts willen boeken, kunnen een beroep op ons doen. Zowel financieel, promotioneel, programmatisch en organisatorisch. Check op de website onder het kopje Support eerst de criteria en vul daarna het aanvraagformulier in en stuur dit digitaal of per post met de gevraagde documenten naar de Popunie.

Met Music Support Rotterdam gaat de Popunie in samenwerking met alle creatieve en ondernemende muzikanten en organisatoren in de stad in 2019 wederom een bijdrage leveren aan een levendig optreedcircuit in Rotterdam met veel live muziek van lokaal talent!

Winnaars Rotterdam Music Awards 2018 bekend!

Maandagavond 3 december zijn de winnaars van de Rotterdam Music Awards bekendgemaakt middels een zinderende awardshow in LantarenVenster. 

Het publiek kon vorige maand tien dagen lang stemmen op de 85 genomineerden in zes van de zeven categorieën: Beste Podium, Beste Festival, Beste Clubavond, Beste Track, Beste Album en de Exportprijs. In totaal is er dit jaar het recordaantal van 13.000 stemmen uitgebracht door het Rotterdamse publiek. Op de zevende categorie De Belofte – Powered by Music Matters kon niet gestemd worden, deze winnaar werd door een vakjury bepaald.

Winnaars
In de categorie Beste Podium is de Rotterdam Music Award gewonnen door De Stad Als Podium. Het samenwerkingsverband dat sinds 2014 actief is met als hoofdrolspelers Rotown, Motel Mozaïque, BIRD, de Baroeg en LantarenVenster. Zij zijn de opvolger van Annabel die de award in 2017 in de wacht sleepte. In de categorie Beste Festival ging de winst naar het Crazy Sexy Cool Festival. Dit festival kenmerkt zich door middel van house en urban beats in combinatie met een uitbundig decor.

Speciaal voor de Rotterdamse nachtcultuur is er de award voor Beste Clubavond. Deze werd gewonnen door The Couch, een vooruitstrevend feest waarbij “bankhangen” en “feesten” samenkomt. Zij volgen MODULAR op. In de categorie Beste Track waren er dit jaar 40 genomineerden. Deze award werd gewonnen door De Likt met het nummer Zelf Doen. Een waardige comeback nadat zanger Jordy vorig jaar uit de running was vanwege een gebroken nek. Aansluitend gaven ze een overtuigende live performance van het nummer. Zij treden hiermee als winnaar in de voetsporen van Rod Malmok die in 2017 won met Tronch.

De Exportprijs werd in de wacht gesleept door SEVDALIZA. De Iraans-Nederlandse zangeres boekt in binnen- en buitenland succes. Dit jaar trad ze onder andere op in Amerika, Engeland, Turkije en Polen. Zij volgt Nelson Freitas op. 

Sinds vorig jaar maakt de categorie Beste Album ook deel uit van de Rotterdam Music Awards, deze wordt in samenwerking met 3voor12Rotterdam georganiseerd. Uit de 25 geselecteerde albums was het zangeres Neda Boin die de meeste stemmen verzamelde voor haar album The Light Has Come. Een gospelalbum met muziek die het hart raakt en inspireert. Ook sinds vorig jaar geïntroduceerd is categorie De Belofte – powered by Music Matters. Een vakjury heeft Djesco uitgeroepen als winnaar, de Jurywinnaar van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam categorie Hiphop. “Er werd onder andere gekeken naar wie een goed plan heeft en de meeste potentie binnen zijn eigen genre”, aldus Jurylid Jasper Cremers (Redbull Music).

De prijzen werden uitgereikt door o.a. wethouder van Cultuur Said Kasmi, Berend Schans van de VNPF, Johan Moerman van Rotterdam Festivals en Ted Langenbach van Now&Wow. 

De Rotterdam Music Awards
De Rotterdam Music Awards zijn dè awards voor de Rotterdamse popsector en worden sinds 2014 uitgereikt. De awards zijn door de Popunie in het leven geroepen om de kwaliteit en diversiteit van de Rotterdamse popscene te belichten. De uitreiking van de Rotterdam Music Awards vond dit jaar plaats in LantarenVenster in Rotterdam. Sinds 2017 is het evenement geen onderdeel meer van de Rotterdamse Popweek. Een bewuste keuze van de organisatie om het evenement te verplaatsen naar december als dé jaarafsluiter van de Rotterdamse popsector. In 2017 kon de awardshow niet plaats vinden in verband met KNMI code rood. Dit was daarom de eerste op zichzelf staande awardshow!

De Belofte
Categorie De Belofte is in 2017 in samenwerking met Music Matters in het leven geroepen. Nieuw dit jaar is dat de categorie De Belofte wordt bepaald door een vakjury bestaande uit Jasper Cremers (Red Bull Music), Casper Knipscheer (Twist Agency) en Amir Charles (3FM Talent) en niet meer via publieksstemmen. In deze categorie maakten de vier jurywinnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2018 kans op het winnen van een stimuleringsprijs ter waarde van € 10.000 en een coachingstraject verzorgd door Music Matters. De vakjury heeft bepaald welke artiest het beste carrièreplan heeft en de € 10.000 het beste gaat besteden ten behoeve van zijn/haar carrière!

Copyright foto’s: Marc Nolte