Winnaars Rotterdam Music Awards 2018 bekend!

Maandagavond 3 december zijn de winnaars van de Rotterdam Music Awards bekendgemaakt middels een zinderende awardshow in LantarenVenster. 

Het publiek kon vorige maand tien dagen lang stemmen op de 85 genomineerden in zes van de zeven categorieën: Beste Podium, Beste Festival, Beste Clubavond, Beste Track, Beste Album en de Exportprijs. In totaal is er dit jaar het recordaantal van 13.000 stemmen uitgebracht door het Rotterdamse publiek. Op de zevende categorie De Belofte – Powered by Music Matters kon niet gestemd worden, deze winnaar werd door een vakjury bepaald.

Winnaars
In de categorie Beste Podium is de Rotterdam Music Award gewonnen door De Stad Als Podium. Het samenwerkingsverband dat sinds 2014 actief is met als hoofdrolspelers Rotown, Motel Mozaïque, BIRD, de Baroeg en LantarenVenster. Zij zijn de opvolger van Annabel die de award in 2017 in de wacht sleepte. In de categorie Beste Festival ging de winst naar het Crazy Sexy Cool Festival. Dit festival kenmerkt zich door middel van house en urban beats in combinatie met een uitbundig decor.

Speciaal voor de Rotterdamse nachtcultuur is er de award voor Beste Clubavond. Deze werd gewonnen door The Couch, een vooruitstrevend feest waarbij “bankhangen” en “feesten” samenkomt. Zij volgen MODULAR op. In de categorie Beste Track waren er dit jaar 40 genomineerden. Deze award werd gewonnen door De Likt met het nummer Zelf Doen. Een waardige comeback nadat zanger Jordy vorig jaar uit de running was vanwege een gebroken nek. Aansluitend gaven ze een overtuigende live performance van het nummer. Zij treden hiermee als winnaar in de voetsporen van Rod Malmok die in 2017 won met Tronch.

De Exportprijs werd in de wacht gesleept door SEVDALIZA. De Iraans-Nederlandse zangeres boekt in binnen- en buitenland succes. Dit jaar trad ze onder andere op in Amerika, Engeland, Turkije en Polen. Zij volgt Nelson Freitas op. 

Sinds vorig jaar maakt de categorie Beste Album ook deel uit van de Rotterdam Music Awards, deze wordt in samenwerking met 3voor12Rotterdam georganiseerd. Uit de 25 geselecteerde albums was het zangeres Neda Boin die de meeste stemmen verzamelde voor haar album The Light Has Come. Een gospelalbum met muziek die het hart raakt en inspireert. Ook sinds vorig jaar geïntroduceerd is categorie De Belofte – powered by Music Matters. Een vakjury heeft Djesco uitgeroepen als winnaar, de Jurywinnaar van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam categorie Hiphop. “Er werd onder andere gekeken naar wie een goed plan heeft en de meeste potentie binnen zijn eigen genre”, aldus Jurylid Jasper Cremers (Redbull Music).

De prijzen werden uitgereikt door o.a. wethouder van Cultuur Said Kasmi, Berend Schans van de VNPF, Johan Moerman van Rotterdam Festivals en Ted Langenbach van Now&Wow. 

De Rotterdam Music Awards
De Rotterdam Music Awards zijn dè awards voor de Rotterdamse popsector en worden sinds 2014 uitgereikt. De awards zijn door de Popunie in het leven geroepen om de kwaliteit en diversiteit van de Rotterdamse popscene te belichten. De uitreiking van de Rotterdam Music Awards vond dit jaar plaats in LantarenVenster in Rotterdam. Sinds 2017 is het evenement geen onderdeel meer van de Rotterdamse Popweek. Een bewuste keuze van de organisatie om het evenement te verplaatsen naar december als dé jaarafsluiter van de Rotterdamse popsector. In 2017 kon de awardshow niet plaats vinden in verband met KNMI code rood. Dit was daarom de eerste op zichzelf staande awardshow!

De Belofte
Categorie De Belofte is in 2017 in samenwerking met Music Matters in het leven geroepen. Nieuw dit jaar is dat de categorie De Belofte wordt bepaald door een vakjury bestaande uit Jasper Cremers (Red Bull Music), Casper Knipscheer (Twist Agency) en Amir Charles (3FM Talent) en niet meer via publieksstemmen. In deze categorie maakten de vier jurywinnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2018 kans op het winnen van een stimuleringsprijs ter waarde van € 10.000 en een coachingstraject verzorgd door Music Matters. De vakjury heeft bepaald welke artiest het beste carrièreplan heeft en de € 10.000 het beste gaat besteden ten behoeve van zijn/haar carrière!

Copyright foto’s: Marc Nolte

Playlist concerten december 2018

Ook in de decembermaand kun je jouw Rotterdamse locals supporten! We hebben weer een playlist gemaakt met spelende lokale helden.