Dichter – Van Mij, Aan Jou, Voor Ons

 • Van Mij, Aan Jou, Voor Ons

 • Dichter
  • Genre: hiphop
  • Release-type: album, digitaal
  • Label: eigen beheer

Het nieuwe album van Dichter is origineel. Dan heb ik het niet eens over de content van het album, de onderwerpen of de beats. Dat laten we nog even in het midden. Hierop doel ik op de wijze hoe hij zijn album(s) uitbrengt. We werden op een vrijdagavond uitgenodigd om naar het sfeervolle podium in het ruim van Vessel 11 te komen. Dit is een prachtig ouderwets schip aangemeerd naast Plein 1940, waar het mooie standbeeld ‘De Verwoeste Stad’ staat. Een echte Rotterdamse sfeer creëert dit wel.

Na het voorprogramma verzorgd door Brandwerk en Sammie Sedano kwam Dichter met positieve energie het podium oplopen. Enthousiasme en dankbaarheid zijn van hem af te lezen. Hij legt direct uit dat deze avond niet in het teken staat van zijn gehele album. Hij heeft, samen met zijn team, besloten zijn album in drie delen uit te brengen. Dit levert drie losse projecten op, en nu leg je zelf natuurlijk de link naar de titel; “Van Mij”, “Aan Jou” en “Voor Ons”. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Voordat ik het voor mezelf helder kon krijgen wat ik van dit concept vond, begon de eerste beat te spelen en verloor ik even mijn gedachten.

Ik voelde me direct thuis. Dichter rapt met een goeie en vooral verstaanbare flow. Een skill die onderschat wordt tijdens live performances. Verstandige teksten die simpele situaties uit het leven belichtten. Erg herkenbaar voor zowel jou, als ik; voor ons. Het deed me erg denken aan zijn eerdere, erg dope project Nieuw Leven. Na de eerste twee tracks, en na mijn derde biertje, week hij af van dezelfde stijl. Iets wat ook opvalt zodra je naar zijn album gaat luisteren. Het is Dichter, maar dan een net iets minder ingetogen versie van zichzelf. Dit natuurlijk allemaal in vergelijking met zijn eerdere project. Hierbij doel ik vooral op stemgebruik en beatkeuze.

De albums beginnen steeds met een geluidsopname van een drukke straat ergens in het mooie Ethiopië. Een kort, maar leuk eerbetoon aan de roots die het DNA van Dichter hebben gevormd. Op de eerste track Winnaars En Verliezers hoor je direct dat er meer gebruik gemaakt wordt van elektronische geluiden. Dichter kon ik eerder al niet monotoon noemen, maar op dit album hoor je hoe divers hij is. Er wordt veel gebruik gemaakt van filters over zijn stem. Dat kan zorgen voor goede variatie, al had ik op de albums het gevoel dat er iets te geforceerd gebruik van gemaakt werd.

Dichter is een rapper, poëet en entertainer ineen. Tijdens zijn live optredens zoekt hij naar interactie met het publiek en vertelt hij in het kort wat inspiratiebronnen zijn geweest voor z’n tracks. Een weldoordacht persoon en dat is terug te horen in zijn tracks. De teksten geven mij genoeg om over na te denken. Het is verfrissend om deze onderwerpen binnen de Nederlandse hiphopscene in positieve vorm te horen. Liefde, racisme, creativiteit, onwetendheid en onzekerheid krijgen allemaal volledige aandacht.

Als artiest is het heel belangrijk dat je een vaste fanbase hebt. Ik geloof dat Dichter met zijn eerste plaat zich een eigen plek heeft veroverd. Dat hij nu muzikaal zo’n andere weg inslaat, kan voor zijn vaste fanbase misschien als verrassing komen. Dit kan natuurlijk in positieve als negatieve zin zijn. Op Denk Aan Mij hoor je dat hijzelf heel comfortabel is met de nieuwe weg die hij inslaat. Het is een vreemd concept. Een artiest heeft natuurlijk volledige creatieve vrijheid, maar er komt een punt dat een artiest buiten zichzelf treedt en onderdeel wordt van de identiteit van een fan. Vooral niets van aantrekken en doen wat voor jouw goed voelt Dichter!

Het concept van drie losse albums is tof. Het is jammer dat het, naast het opdelen, niet méér biedt. Het zou dope zijn geweest als elk album een eigen thema had, of misschien elk een andere muziekstijl. Hierdoor is het als luisteraar ook makkelijker te plaatsen. Na zijn boodschap dat hij niet het volledige album zou performen, had ik verwacht dat de show na een klein half uur afgelopen zou zijn. Dit was niet het geval, hij heeft bijna anderhalf uur op het podium gestaan! In deze anderhalf uur dronk hij drie flesjes water en heeft hij zelfs de hele show met één glas Jack Daniels gedaan, waarbij hij ludiek aangaf het zelf te moeten betalen. Het optreden had een goede vibe en gaf een goed beeld van wat ik kon verwachten van het totale album.

Op dit project heeft hij duidelijk voor een sound gekozen die een groot publiek aanspreekt. Een groter publiek dan zijn voorgaande project. Deze muziekstijl is een stijl die tof is voor energieke live optredens. Hierbij moet gezegd worden dat hij qua inhoud niets inlevert. Hij is nog steeds die slimme, positieve guy die emotie mooi in woorden weet te vertalen. Hij heeft een goede combinatie gevonden tussen de twee werelden. De 24 (!) tracks kunnen als veel worden ervaren, waardoor je overdonderd kan raken en na de eerste volledige luistersessie je niet echt meer weet wat nou je favoriete track was. Het is ook nooit goed.

Hij bedankt het publiek en het is aan hem af te lezen dat hij oprecht is. Hij vond het oprecht tof om zijn tracks op deze manier te mogen delen in zijn stad, Rotterdam. Ik geloof erin dat het ook buiten Rotterdam aanslaat. Het zou mij niet verbazen als je Voor Ons (de track) en Namaste deze zomer op de radio hoort of dat je Dichter live deze nummers ziet uitvoeren op een festival. In de laatste zin van de recensie kom ik erachter waar ik de hele tijd niet op kon komen. Het album van Dichter is verstandige, Rotterdamse festivalhiphop!

Bekijk de website van Dichter en volg hem op Facebook.

Luisteragenda april 2018

Rotterdam bruist van de toffe live concerten! Om al dit enthousiaste en vaak nog onbekende talent overzichtelijk te promoten, heeft de Popunie een luisteragenda samengesteld in de vorm van een podcast.

Jasper Lieuwma a.k.a. DJ Friss presenteert de podcast en vertelt waar en wanneer de diverse acts optreden. De lijst is samengesteld uit louter Rotterdamse acts die in april optreden in de stad.

Dus wil je uit in Rotterdam en heb je zin in live muziek van eigen bodem? Check dan de Popunie Luisteragenda hieronder! Kijk in de Popunie Agenda voor meer informatie over deze events.

Onder de podcast lees je de tracklist met uitgebreide informatie per act.

 1. Carol Might Know – Grasp All

  Met Homegrown ontdek je in een ongedwongen sfeer (met een biertje erbij!) hét geluid van morgen. De beste jonge, muzikale talenten uit Rotterdam (en verder) staan op het BIRD-podium om hun toekomstmuziek te laten horen. Op donderdag 5 april is de beurt aan Carol Might Know, een Rotterdamse band met de Italiaanse singer-songwriter Anna Bernard als frontvrouw. In haar muziek en teksten vind je invloeden terug van rock- en souliconen als Feist, Lianne la Havas, Fiona Apple, Laura Mvula en Sade. De avond zal in het teken staan van de release van her ep Act Naturally en op het podium wordt Anna vergezeld door gitarist Federico Castelli, bassist Yannick de Soomer, drummer Nello Biasini en Sara Bernardi voor extra vocalen. Zoals altijd is ook deze Homegrown gratis toegankelijk.

 2. Tommy Moustache – Brute Force

  Voeg de eigenzinnige Rotterdamse band Tommy Moustache samen met het Litouwse Sheep Got Waxed en je krijgt Tommy Got Waxed. De twee bands ontmoette elkaar op het vooruitstrevende 12 Points Festival in Denemarken. Er was direct sprake van wederzijdse bewondering en al vrij snel volgde het idee om deze onvoorspelbare acts samen te laten optreden. Twee drummers, twee gitaristen, twee saxofonisten, een bassist en een berg elektronica, dat kan alleen maar goed fout gaan. Voor wie dit met eigen ogen wil zien, moet op donderdag 12 april gewoon naar LantarenVenster. Tickets kosten €15 excl. servicekosten.

 3. Boka de Banjul – Wooma

  Voortgekomen uit eindeloze nachtelijke sessies met talloze musici, startte de griot Ebou Gaye Mada in 1999 zijn groep Boka de Banjul. De Rotterdamse band combineert de strakke Gambiaanse Mbalax met muziek uit de hele wereld, zoals jazz, Afrobeat, reggae, rock en nog veel meer. De muziek is goed te vergelijken met die van Youssou N’Dour en in het verleden maakte Ebou deel uit van de legendarische Gambiaanse band Ifang Bondi. Op donderdag 12 april wordt het langverwachte debuutalbum Lu Jot Yomb – alles op zijn tijd in Wolof, de taal die gesproken wordt in West-Afrikaanse landen als Senegal en Gambia – gepresenteerd tijdens Homegrown in BIRD. De toegang is gratis!

 4. Mopperatchi – TopBoy

  Jason “Mopperatchi” Asmus is  geboren en getogen in Rotterdam. Het was een tijd stil rondom de rapper, maar op 21 november 2017 dropte hij de grimetrack Stormzy. Deze track is goed ontvangen door het publiek, beter nog dan zijn voorgaande tracks. Onlangs plaatste hij zich voor de finale van hiphopcontest Most Wanted. Met het oog op deze finale heeft hij zijn nieuwe single TopBoy gedropt met videoclip. Naar verwachting zullen eerst nog een aantal singles volgen en daarna volgt zijn langverwachte ep Schijn Bedriegt. Op vrijdag 13  april zal Mopperatchi in ieder geval weer optreden in Rotterdam. Hij maakt dan zijn opwachting tijdens de Witchcraft ep-release party van Grimm in The Seed.

 5. BÄSN – Don’t Stop The Silence

  Sjoerd van Kampen is BÄSN en BÄSN is een singer/songwriter, die gebruik maakt van o.a. synthesizers, een loopstation en een basgitaar. Na de finale van de Grote Prijs van Rotterdam 2016 was BÄSN even onzeker van alles. Hij nam afstand, verhuisde en ging in therapie. Maar snel ontdekte hij al dat muziek hem veel comfort en blijdschap bracht. Eind 2017 was hij alweer druk bezig in zijn thuisstudio met zijn project genaamd Short Songs. Inmiddels heeft hij deze tracks verder uitgewerkt en stond hierbij open om fouten te maken én hiervan te leren. BÄSN verzamelde deze ‘extended short songs’ en brengt deze als ep uit onder de naam Mistakes. Op vrijdag 13 april is de ep-presentatie in Kopi Soesoe op Katendrecht.

 6. The Lumes – Anguish

  Het was een paar maanden stil rondom The Lumes, de band die afgelopen oktober nog het mini-album Envy uitbracht op het Berlijnse label Crazysane Records. De stilte wordt op vrijdag 13 april doorbroken met een optreden in WORM tijdens de eerste verjaardag van Operator Radio. Daarnaast zijn er optredens van David Vunk, TITIA, Jeff Solo, Tango Soundsystem, Jameszoo, Radical HI-FI, Karel en Ben Fresh. Voor tien euro kun je deze avond bijwonen en hiermee kan je mede mogelijk maken dat het radiostation in de lucht blijft.

 7. Forbidden Wizards – George Costanza

  Het is weer tijd voor Fritürfest in Eurotrash United. Editie nummer 6 vindt plaats op zaterdag 14 april en het belooft een harde editie te worden. Met optredens van Butcher Baby uit de UK en het Rotterdamse punktrio Forbidden Wizards worden de decibellen gegarandeerd. Korte maar krachtige nummers, lekker rauw en heerlijk losbandig. Voor iedereen die van herrie houdt. Gratis entree!

 8. Video Store – A Boy Named Video

  Op zaterdag 14 april presenteren Video Store en Zero Zero Zero hun nieuwe split-ep in de V11. Video Store combineert onvervalste indierock, emo en alternatieve punk, ergens in het verlengde van The Replacements, Built To Spill, No Age en Hüsker Dü. De groep geeft de luisteraar een nieuwe ervaring met de nodige slijt; een verbond van ex-leden uit andere prominente bands uit Rotterdam, waaronder Face Tomorrow, GOLD en Malkovich. Met vijf man sterk in de gelederen vormt Video Store samen een gebalde vuist pure, onstuimige stootkracht. Naast Video Store en Zero Zero Zero zal het Mokumse Love Supreme optreden. Kaarten voor deze avond kosten €7,50 en zijn te verkrijgen via Rotown.

 9. Luka – Generation Everything

  Het hart van Motel Mozaïque gaat een beetje harder bonzen als het festival een Rotterdammer vindt die zo klinkt als Lisa Lukaszczyk, met haar band Luka. Zo eigenzinnig, zo lief, zo mooi, zo invoelend, zo Lianne Havres, zo Bon Iver, zo Feist, zo Sylvan Esso. Luka laat je tijdens haar concerten wegdromen met haar liedjes, maar houdt je wakker met haar typerende stem. Daarom is Luka op vrijdag 20 april te bewonderen op Motel Plaza, het gratis toegankelijk programmaonderdeel van Motel Mozaïque op het Eendrachtsplein. Het optreden begint om 17.15u en wordt mede mogelijk gemaakt door Popunie Live.

 10. Green Cabin – Eastern Pink

  Via een open call riep Motel Mozaïque makers op om met de wildste plannen te komen voor programma in het Groot Handelsgebouw. Een van de vier winnaars is Green Cabin. Het Rotterdamse collectief gaat op zaterdag 21 april de garage van het Groot Handelsgebouw veranderen in een urban utopische wereld. Er komt een Game-of-Skate competitie, kunstveiling, dj-sets en live street art. Uiteraard gaat Green Cabin ook optreden. Meer info over Motel Mozaïque en praktische info zoals tijden en ticketprijzen is te lezen op de website van Motel Mozaïque.

 11. Los Paja Brava – ¿Quién Será?

  “If no one destroys their shoes on the dance-floor we don’t consider it a successful show”, is de levensovertuiging van Los Paja Brava. Met hun mix van cumbia, surf, ska en rock hebben ze al menig podium en festival veroverd. Op Koningsdag speelt de act twee keer in Rotterdam, namelijk op 10 Jaar Oranjebitter en Tropical Kingsday. Trek dus uit voorzorg stevige schoenen aan of neem voldoende geld mee om nieuwe schoenen te kunnen kopen op de vrijmarkt. Ook is het verstandig om voor Oranjebitter tijdig je toegangskaartje te kopen.