Deze bio’s lees ik wel…

Muziek maken is één, je muziek ‘verkopen’ is een ander verhaal. Het is een ingewikkeld proces dat, als je weet wat je wilt uitstralen, begint met een goede biografie. Maar wat is een goede bio?

Eerst een wat botte stelling: als muziekprogrammeur ontvang ik regelmatig bio’s die ik niet ga lezen. Oeps. Au. Sorry. Ik kan er niets aan doen, het gaat vanzelf, die beslissing valt onbewust en in een split second. Redenen? De bio is te rommelig, te lang, te kort, te onduidelijk of een combinatie daarvan. In mijn drukke bestaan als muziekprogrammeur en interviewer/tekstschrijver sla ik ze over. Trouwens ook zonde van de inspanning die de muzikant heeft geleverd.

Een enkele bio, merk ik, lees ik wel. Dat leidt weliswaar niet altijd direct tot een optreden op een van mijn podia of een recensie in OOR of Platomania, maar soms gebeurt dat wel. Een goede bio levert minimaal op dat waar je als muzikant zo je best voor hebt gedaan, daadwerkelijk wordt gelezen en (wellicht ook) onthouden. Uit mijn eigen bescheiden onderzoek blijkt dat de bio’s die ik lees voldoen aan een aantal voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarden geven antwoord op de vraag wie, wat, waar, wanneer en waarom. Wie ben je als artiest, wat doe je, waar wil je spelen, wanneer wil je spelen en waarom doe je wat je doet. Het zijn maar voorbeelden, een leidraad, maar het geeft de programmeur (of boeker) een duidelijk beeld van jou als muzikant.

Uiteraard staan er audio- en videolinks in je bio. En zorg voor een goede foto die laat zien wat je wilt uitstralen. Overigens misschien wel de basis van al je promotie: wat wil je uitstralen? Hoe specifieker je die vraag kunt beantwoorden, hoe beter je jouw bio (en al je andere promotiemateriaal) erop kunt afstemmen. Een kritische blik op de opmaak van de bio helpt zeker ook.

Wees je vooral bewust van het feit dat een boeker/programmeur meestal met je kennismaakt via een bio. En hoppekee, tot slot een waar cliché: je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk.

Vier het leven en doe zo veel mogelijk wat je leuk vindt. Bij Hans van der Maas is dat muziek en schrijven. Geen dag verloopt zonder en vaak gecombineerd: recensies voor OOR en Platomania, rechtenvrije promotie-interviews met muzikanten en leuke interviews voor de Popunie. Zo veel mogelijk. En met zoveel mogelijk plezier. Want er komt je al genoeg ellende aanwaaien, de rest van zijn leven houdt hij zelf graag in de hand. Website.

Rock ‘n’ Roll High School @ Left Of The Dial

Wil je verder komen met je muziek, maar loop je een beetje vast?

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober beantwoorden tijdens de Rock ‘n’ Roll High School tientallen muziekprofessionals de meest prangende vragen van talentvolle muzikanten die klaar zijn voor de volgende stap. Wil je wat weten over het krijgen van meer shows? Of het nut van een bandmanager? Misschien wil je alles horen over toursubsidies, of zijn er andere zaken waar je dringend advies over nodig hebt. Het kan allemaal!

Ga in gesprek met een entertainmentjurist, -accountant of festivalprogrammeur om persoonlijk advies te ontvangen. Schuif aan bij meerdere demopanels om van zoveel mogelijk boekers, programmeurs, en promotors hun mening te horen over jouw muziek. En kom naar de netwerklunch waar je de kans krijgt jouw contacten in de muziekwereld nog verder uit te breiden. Aan het eind van de Rock ‘n’ Roll High School heb je de kennis om met jouw muziek de wereld te gaan veroveren!

Je kunt over alles vragen stellen, of je nu artiest, producer of beginnend manager bent. Er zullen professionals zijn met specialismes als writing & recording, labels, distributie, streaming, juridische kwesties, toeren in het binnen- en buitenland, subsidies, promotie, social media, etc. Het kan niet anders of er zit iemand tussen die jou verder kan helpen.

Lestijden en schoolgeld
De Rock ‘n’ Roll High School opent vrijdag om 10.00 uur de deuren en gaat die dag tot 17.00 uur door. Zaterdag beginnen we om 11.00 uur en zijn we om 14.00 uur klaar.

Tickets voor de Rock ‘n’ Roll High School zijn €15 per deelnemer en gelden voor twee dagen. Dit is inclusief de netwerklunch op vrijdag. Je bent natuurlijk niet verplicht om op beide dagen aanwezig te zijn, maar er zijn géén dagkaarten.

Left Of The Dial
Tegelijk met Rock ‘n’ Roll High School vindt het showcasefestival Left Of The Dial (LotD) plaats. Hierbij spelen er op vrijdag- en zaterdagavond zo’n 50 alternatieve bands verdeeld over acht podia in het centrum van Rotterdam. Het festival toont een dwarsdoorsnede van al het talent dat de internationale en nationale alternatieve scene te bieden heeft.

Naschoolse opvang
Left Of The Dial
heeft een gratis dagprogramma. Op zaterdagmiddag kun je meedoen aan Bands On A Boat (inmiddels uitverkocht!) of Bowling With Bands: Er is geen hoofdprijs maar wel eeuwige roem, er is bier in overvloed en er spelen LotD-bands…

Omdat de Rock ‘n’ Roll High School onderdeel is van het LotD-festival kun je zaterdag na schooltijd naar dit gratis dag-event. Bestel snel je gratis ticket via de festivalsite! Een betere manier om je tweede festivaldag te beginnen is er bijna niet…

Prijspakker
Bovendien krijg je met een Rock ‘n’ Roll High School ticket ook nog €10 korting op de LotD passe-partout! En wie weet, misschien kunnen de acts die nu deelnemen aan de Rock ‘n’ Roll High School zich volgend jaar zelf ook presenteren op het festival!