Voor een dubbeltje op de eerste rij

DeniceMet pijn in mijn hart bestel ik van de week een biertje op de Grote Markt in Den Haag. Niet omdat ik mij schuldig voel vanwege dat biertje, maar omdat het wordt geserveerd door een van de vele multi-talenten die daar werkzaam is. Ik weet zeker dat als wij allen niet zo dorstig zouden zijn, dat er daar waarschijnlijk de hele dag muziek gemaakt zal worden van zeer hoge kwaliteit.

Nu zijn we in Den Haag allemaal zo verwend door al het muzikaal talent dat hier rondloopt, dat we het normaal vinden dat we overal voor niets de meest fantastische muziek mogen horen. Zelfs zo, dat we vaak niet eens de moeite nemen ervoor de deur uit te gaan.

Hoe komt het dat we in deze ‘moeilijke’ tijd nog steeds makkelijk 50 euro uitgeven aan een avondje uit, maar geen geld over hebben voor goeie livemuziek?

Steeds vaker krijg ik de vraag of ik een goede muzikant of band weet die voor niets, of bijna niets, wil komen spelen. “Oh ja, hij moet wel volle zalen trekken!” Op de vraag: “Waarom zou een muzikant dit willen doen?” krijg je dan “Dat is toch goede promotie!’ Dat neem ik mijzelf dan ook voor als ik vervolgens muzikanten ga benaderen. Het begint alleen steeds meer te knagen als ik dan meega naar het optreden en zie dat er bijna geen promotie is gedaan en er dus helemaal geen interessant publiek is voor de muzikant. Als ik dan achteraf vraag: “Is er nog iets uit dat optreden gekomen?” is het vaak minder dan ik gehoopt had.

Ik vond het stiekem heerlijk om te zien dat een muzikant zich kwaad uitliet op haar Facebook pagina, nadat ik haar had gevraagd om voor niets op het Dreams Free festival te spelen. Ze vroeg zich af hoe mensen het in hun hoofd halen muzikanten voor niets te vragen! “Hebben jullie dan geen idee? Ik moet ook mijn huur betalen, eten, cd’tjes opnemen etc. Geen idee wat dat kost?” Heerlijk. Want ze had ergens ook gelijk. Het dubbele is dat (ik hoop) alle muzikanten muziek maken, omdat ze dat leuk vinden en nu eenmaal graag doen wat ze leuk vinden. Maar door als muzikant hierop ja te zeggen, houd je dit wel in stand.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze visie op livemuziek verandert? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ons realiseren dat het niet normaal is dat we onze talenten voor niets vrijgeven. Waarom wel een biertje geven aan degene die naast je zit in de kroeg, maar niet aan de muzikant op het podium die sfeer maakt?

Als jullie daar nou mee beginnen, dan zal ik stoppen muzikanten voor niets te vragen!

Denice Spaans

Denice geeft communicatie, horeca en leermeestertrainingen bij de Horeca Academie. Ze presenteert festivals zoals Schollenpop en werkt als freelancer voor o.a het Bandcoachbedrijf Ready to Play en Muziekcadeautje.nl. Daarnaast bemiddelt ze tussen muzikanten en muziekliefhebbers.

 

Re:Freshed Orchestra geeft laatste tribute optreden in GROUNDS

wutang_instagram_def_endNog één laatste keer presenteert Re:Freshed Orchestra een editie van de populaire tribute serie. Dit keer een ode aan de Wu-Tang Clan.

Met speciale gasten uit de top van de Nederlandse rap scene: Unknown Eye, Unorthadox, Akwasi, Marry Marv, Supa Dupa & Sammie, die hun liefde delen voor de groep die door vele experts als de succesvolste rap groep aller tijden wordt erkend. Ook nemen we vanavond afscheid van Ronle Rouse. Het vertrekkend kernlid is een van de grondleggers van de Re:Freshed Band, komt uit een bijzonder muzikale familie en is een buitengewoon gerespecteerd muzikant.

De Wu-tang clan (RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa, en de overleden Ol’ Dirty Bastard) is uniek in de hiphop geschiedenis waarvan zowel de groep als individuele artiesten zeer succesvol zijn geweest. Samen hebben ze vele nummer-1 hits gescoord. Tijdens het concert komen de bekende hits als wel de obscure tracks voorbij. Mis deze historische avond dus niet.

De succesvolle ‘A tribute to’ serie begon met een memorabele ode aan de hiphop producer J-Dilla, gevolgd door tributes aan Nina Simone, Sly & The Family Stone, Quincy Jones en Guru’s Jazzmatazz. Hierbij werd gewerkt met (inter)nationaal bekende muzikanten als Renee Neufville, Brian Jackson, Toni Allen, Pete Philly, Akwasi, Xantone BlacQ en Zap Mama. De Rotterdamse 15-koppige hiphop formatie Re:Freshed begon in GROUNDS en heeft afgelopen twee jaar flink furore gemaakt. Ze toerden door het hele land, kwamen op De Zwarte Lijst van Radio6, namen de “a tribute to Jay-Z” plaat op bij Kindred Spirits, speelden een schitterende set op North Sea Jazz Festival en op de Uitmarkt 2013 Amsterdam, live uitgezonden op NED2 tv en Radio6. Nu zal de ‘Tribute to’ serie ook eindigen in de thuishaven. Komt dat voor de allerlaatste keer zien!

14-09-ReFreshed-Orchestra-695x4102

Extra informatie
Datum: Zaterdag 14 september
Locatie: GROUNDS, Willen Buytewechstraat 68, Rotterdam
Aanvang: 21:00 uur
Entree: 10 euro

Nodig hier je vrienden uit en voor meer informatie bezoek je de website of van GROUNDS.