De ideale wereld in een festival

DeniceIn een ideale wereld zou iedereen elke dag kunnen doen waar hij goed in is. Iedereen doet alleen maar wat hij leuk vindt. In deze wereld leeft iedereen zijn dromen, voelt zich vrij en heeft niemand stress. Waarom? Geld en verplichtingen spelen geen rol. Hoe lekker zou dat zijn?

Dit zou voor muzikanten betekenen dat ze de hele dag muziek kunnen maken. Verder niets. Geen horeca baantje ernaast om de vaste lasten te betalen, geen administratie en financiën hoeven te regelen. Hoe lekker zou dat zijn?

Als je veel inspiratie hebt en je zit er helemaal in maak je 15 uur per dag achtereen muziek en soms, als je geen inspiratie of zin hebt dan doe je waar je op dat moment wel zin in hebt. Hoe lekker zou dat zijn?

Voor mij zou dat betekenen dat ik elke dag dingen doe waar ik blij van wordt. Dat is vooral optredens regelen, bekijken en presenteren en daarna lekker golfsurfen in het zonnetje.

Hoe lekker zou het zijn als deze ideale wereld ook echt zou bestaan? Niet elke dag, maar om te beginnen voor één weekend. Gewoon omdat het kan en omdat we met elkaar geloven dat we deze wereld kunnen maken. Waarom niet?

Deze ideale wereld in één weekend heb ik vorig jaar voor het eerst mogen meemaken in de vorm van een festival. Ik kwam Ralph, een van de initiatiefnemers, tegen bij FAST, het surfdorp in Scheveningen waar ik met een wijntje naar de zonsondergang zat te kijken. Ralph vertelde mij over zijn visie op het Dreams Fastival en ik was meteen mega enthousiast. Ik wilde dit heel graag met hem samen presenteren. En ja hoor: de volgende dag vlogen, rende, danste en sprongen we als twee wervelwinden over het festivalterrein. Overal gebeurde wat tofs, iedereen was blij en bovenal: iedereen deed wat hij leuk vond en waar hij goed in was. Dit alles zonder gedoe van sponsoren, entree, gages noem maar op. Hoe lekker is dat!

Dit jaar doen ongeveer 160 vrije geesten mee met dit festival. Elke dag komen er meer nieuwe mensen bij. Er zijn geen regels en iedereen is vrij om bij te dragen wat hij wil. Hoe bijzonder is dat!

Ik geloof dat dit het begin is van iets groots, iets waar we in de toekomst met veel trots naar terug kunnen kijken. Want hoe kan het ook anders: deze kapitalistische maatschappij werkt blijkbaar niet. Kijk maar om je heen. Wie alleen maar neemt en denkt aan geld, eindigt alleen en ongelukkig. Wie geeft krijgt dit altijd wel weer ergens terug: de bank van wederdiensten. Ik hoop op die manier op een zonnige toekomst voor de muziekindustrie.

Wil je ook een kijkje nemen in deze ideale wereld? Kom dan om 15 en 16 juni naar het Dreams Free Fastival 2013 op het F.A.S.T surfterrein.

Denice Spaans

Denice geeft communicatie, horeca en leermeestertrainingen bij de Horeca Academie. Ze presenteert festivals zoals Schollenpop en werkt als freelancer voor o.a het Bandcoachbedrijf Ready to Play en Muziekcadeautje.nl. Daarnaast helpt ze mee met de muziekprogrammering en presentatie van het Dreams Free Fastival.

Geef je op voor het Meet The Pro sessie #2 – Live Panel in Roodkapje

Het panel van de vorige editie

Het panel tijdens de vorige editie

Op donderdag 27 juni organiseert de Popunie de tweede editie van Meet The Pro. Deze keer krijgen bands de kans om voor professionals te spelen tijdens een Live Panel. Bands spelen 15 minuten en krijgen daarna opbouwende kritiek van o.a. Jasper van Vugt (Oor/Radio Mortale) en Tim van Dorp (Programmeur Kroepoekfabriek). Jeps Salfischberger, boeker bij Mojo, host het panel.

Naast de tips en trics die de bands krijgen valt er ook wat te winnen; de band die de meeste stemmen verzamelt van bezoekers krijgt de deuropbrengst van de avond en mag aan het eind van de avond nog een set van een half uur spelen. De beste reden natuurlijk om zoveel mogelijk mensen uit te nodigen!

Aanmelden:
Er worden 6 bands geselecteerd uit alle aanmeldingen, dus geef je snel op vóór donderdag 20 juni via de aanmeldpagina

De avond vindt plaats in de nieuwe locatie van Roodkapje op de Teilingerstraat 128, Rotterdam.
Aanvang is 19.30 uur en entree is 3 euro.
Zie ook www.roodkapje.org en www.meetthepro.nl