Optredens regelen… het is net daten!

maaike-steenis-column-199x300Iedereen die wel eens flink verliefd is geweest zal het volgende herkennen: je bent stapelgek op een geweldige man of vrouw. Je kent elkaar, soms oppervlakkig en soms wat beter. Je hebt een paar leuke dates gehad. Maar je weet nog niet of diegene ook hetzelfde voor jou voelt. Hartstikke spannend natuurlijk! Het lijkt zo simpel; vraag gewoon op de man af of hij of zij je ziet zitten. Maar dat is doodeng!

Waarom is dat eigenlijk zo eng? Het is toch juist fijn om te weten waar je aan toe bent? Ja, als het wederzijds is wel natuurlijk. Maar als dat niet zo is weten de meesten van ons dat eigenlijk liever niet. We zijn namelijk nogal gehecht aan de hoop dat de ander mogelijk ook iets voor ons voelt. We zijn bang voor een ‘nee’ en koesteren de hoop op een ‘ja’.

Bij het benaderen van venues door muzikanten gebeurt er iets soortgelijks. Muzikanten houden graag de hoop dat de programmeur ze graag zou willen boeken. Contact opnemen is eng, omdat je daardoor die hoop op een ‘ja’ kunt verliezen.

Maar bekijk het eens van de andere kant; als je geen venues benadert, heb je sowieso al een ‘nee’. Je hebt immers geen optredens geregeld. Alleen door jouw muziek bij programmeurs onder de aandacht te brengen heb je de kans om van een ‘nee’ een ‘ja’ te maken. Jouw muziek aanbieden begint dus sowieso bij ‘nee’.

Dat klinkt niet zo best, maar eigenlijk is het een heel prettig uitgangspunt. Juist doordat je bij ‘nee’ begint, heb je eigenlijk niks meer te verliezen. Het kan er immers alleen maar beter op worden!

Misschien kun je hier eens aan denken, de volgende keer dat je voor de zoveelste keer een reden bedenkt waarom “vandaag niet het goede moment is om programmeurs te gaan bellen”. Neem je genoegen met een ‘nee’, of zet je de eerste stap op weg naar een ‘ja’?

En het is ook echt niet makkelijk, natuurlijk. Je zult waarschijnlijk regelmatig afgewezen worden. Dat is naar maar het hoort er helaas ook bij. Maar er zijn gelukkig veel meer venues dan geschikte geliefden!

SuccesalsCreatief fcMaaike van Steenis is trainer en leert muzikanten en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer is eigenaar van het bedrijf Succesvol Ondernemen als Creatief. Meer informatie daarover vind je op haar website.

Popunie Music Support: Gita Buhari en Madelief Licht in De Machinist

02 -singer - songwriters (voor)-page-001750x500-75Op woensdag 28 oktober vindt de 4de singer/songwriteravond van het naseizoen plaats in het café van De Machinist. Vanaf 21 uur spelen Madelief Licht en Gita Buhari eigen repertoire.

 

Gita Buhari

 

 

 

Gita Buhari
De jonge Rotterdamse singer/songwriter Gita Buhari nam in 2013 deel aan Music Matters Awards, de competitie om het Rotterdamse Muziekambassadeurschap. Zij verwierf de tweede plaats maar timmert sindsdien flink aan de weg in het Nederlandse soul- en jazzcircuit met onder andere haar swingende band Blackout/Orchestra. Meer uitgeklede versies van haar persoonlijke liedjes, zoals ze straks ook in De Machinist zullen klinken, speelt zij tijdens haar You Tube-serie Gita ‘Round Town. Hierin speelt zij haar repertoire akoestisch en in kleine bezettingen op bijzondere Rotterdamse locaties. Haar optreden begin dit jaar bij onze Singer-songwriters op Woensdag was een absoluut hoogtepunt van de serie. Vandaar dat wij haar weer snel terugvroegen!

Madelief Licht kleinMadelief Licht
Liefhebbers van americana, westcoast-rock, en lo-fi pop zullen verrast zijn door Madelief Licht. Deze 26 jarige zangeres en songwriter groeide op in een kunstenaarsmilieu maar koos zelf voor de Popacademie. Dit jaar verscheen haar debuutalbum Bits & Pieces waarover Popunie schreef: ‘Op Bits & Pieces bewijst Madelief Licht dat ze de kunst van songwriting tot in de puntjes beheerst en vele pijlen op haar boog heeft. (…) Mooie arrangementen, diverse compositorische invalshoeken en rijk georkestreerde stukken maken dat de luisteraar zich geen moment hoeft te vervelen.’

Programma oktober t/m december 2015
28 okt. Gita Buhari / Madelief Licht
04 nov. ZanglesRotterdam
11 nov. Agnesz Anna / San Francisco
18 nov. St. Polaroid / Ward & Sahraei
25 nov. The Maybellenes / Open Podium
02 dec. Marvin Dee / Last Man Standing
09 dec. Nancy Brick / Frank Rensen
16 dec. ZanglesRotterdam
23 dec. Ulrike Westfa / Neda Boin

De woensdagen 4 november en 16 december worden verzorgd door ZanglesRotterdam Onstage: een verrassende avond met nieuw Rotterdams talent, gecoacht door de professionele zangdocenten van ZanglesRotterdam.nl.

Extra informatie
Datum: woensdag 28 oktober
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45
Aanvang: 21.00 uur.
Entree gratis

Singer/songwriters in de Machinist wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam