De Popunie Luisteragenda van juli 2016 staat online!

Bryan van Putten - GPRRotterdam bruist van de toffe live concerten! Om al dit enthousiaste en vaak nog onbekende talent overzichtelijk te promoten, heeft de Popunie een luisteragenda samengesteld in de vorm van een podcast.

Host en tevens muzikant Chris Anderson presenteert de podcast en vertelt waar en wanneer de diverse acts optreden. De lijst is samengesteld uit louter Rotterdamse acts die in juli optreden in de stad.

Dus wil je uit in de stad en heb je zin in livemuziek van eigen bodem; check dan de Popunie Luisteragenda hieronder!

Kijk in de Popunie Agenda voor meer informatie over deze events. Onder de podcast de tracklist en uitgebreide informatie per act.

1. Kevtendencies – Older Ways

Kevtendencies is een Rotterdamse rapper die veel van zijn invloeden uit de horrorcore en duistere trap haalt. Hij staat op vrijdag 1 juli in Artstudio Hoogvliet tijdens een samenwerking van HardHeaderz en Arelevant waar zowel Kevtendencies als Yellow van WatWatIs hun nieuwe ep’s zullen presenteren. Deze presentatie word gedaan door middel van een live optreden van een uur. Ze worden deze avond bijgestaan door Takkie & Ranx en Fabz PI. Aanvang is om 8 uur en het kost je niks.

2. Bryan van Putten – Curious Faces

Bryan van Putten is zeker geen onbekende bij deze podcast, hoewel we de prachtige stem van deze singer/songwriter al een hele tijd niet meer hebben gehoord! Deze gitaarspelende zanger is op zaterdag 2 juli te zien en te horen op de Rotterdamse Oogstmarkt. Begint om 13:00 uur en toegang is gratis.

3. DOOXS – Nude

Ook dit jaar kun je op zondag 3 juli terecht in het Zuiderpark voor het Metropolis festival! Dit jaar presenteert Popunie Live weer vier acts op dit gratis festival in het hart van Rotterdam Zuid. Acts als The Jerry Hormone Ego Trip, Iguana Death Cult, DOOXS en Masego Soundsystem zullen deze dag op verschillende tijden en podia live entertainment brengen. DOOXS speelt die dag om 13:00 uur op de Workers Stage. Voor het hele programma kun je kijken op de officiële website van het festival.

4. Bonne Aparte – Come To Rest

Donkere, dissonante noise die de intensiteit van punk mengt met de productiewaardes van jaren ‘90 black metal die geen spaan heel laat van de distortion pedalen en versterkers. Dat is Bonne Aparte, een band die al groovend te zien is op dinsdag 5 juli in Roodkapje, waar zij het voorprogramma zijn van de Amerikaanse band Destruction Unit. Dit feest begint om 20:30 uur en de entree bedraagt €5.

5. Vangelis Sopamena – Girl

Dit Rotterdamse drietal speelt een fijne mix van warme R&B, zachte folk en catchy pop die zeker niet misstaat onder een blauwe lucht en met een biertje in je hand. Zij zijn op donderdag 7 juli te zien in Hostel Room Rotterdam als onderdeel van het North Sea Round Town programma, wat de opwarmer vormt voor het North Sea Jazz Festival in Ahoy! Ze spelen om 20:30 uur en het kost je helemaal niks!

6. Steye Felix – Betsie Beebop

Zesentwintig van de meest opvallendste en nieuwste plekken in Rotterdam staan open voor het publiek tijdens de Pica Pica Parade die op elke zaterdag en zondag in juni, juli en augustus een optreden presenteert van lokaal talent. Op 9 juli is het de beurt aan Vers Rotterdam in Kralingen. Deze dag verrast singer/songwriter Steye Felix het publiek daar vanaf 16:00 uur met een gratis toegankelijk optreden.

7. Bolt & The Swamp People – Balcony

Iedereen’s favoriete stamkroeg Rotown presenteert ook deze zomer de Rotown Summer Sessions avonden, een concept waar het café een breed scala aan lokaal talent het woord geeft. Op vrijdag 15 juli kun je er Bolt & The Swamp People zien tijdens hun eerbetoon aan de muzieklegendes van Creedence Clearwater Revival. Dit gratis programma begint om 21:00 uur.

8. Mieke van Veen – Constant Tone

Deze van origine uit Delft komende singer/songwriter is er een die voornamelijke warme, mooie folk speelt. Haar invloeden komen uit de jaren 60 en 80, en dat is goed te horen! Mieke’s fragiele en emotionele nummers zijn live te horen op donderdag 21 juli tijdens het Eendracht Festival. Ook dit jaar is Popunie Live een host van dit festival in het stadshart. Tijdens het gratis festival kun je ook nog optredens meepakken van All Comes Down, Shireen, Rum For Breakfast, T.B. Florusse, Moon Druid, El Fatso, Laf en vele anderen. Mieke van Veen is te zien op het Popunie podium voor de Zondebok om 17:15!

9. Deformer – Freaqks

Denk kabaal. Heel erg kabaal. Dit kan natuurlijk ook niet anders als je uit de RedRum Recordz stal komt. Voor een flinke dosis breakcore, hardcore en drum ‘n’ bass zit je bij Deformer helemaal goed. Dit is op zaterdag 23 juli te zien in Worm tijdens een wervelende avond waar old school jungle weer even helemaal terug is. Deze avond spelen ook nog DJ Dreazz, DJ Carlton, Bong Ra, FFF, Dart, Assassin en Jungle Reaver. Het begint om 23:00 uur en kost je €6 entree!

Wat doet Annabel?

foto 1 annabelchooseOndanks autobezit reis ik veel met de trein. Meestal vanuit Amsterdam/Den Haag of Groningen/Utrecht. En bijna altijd is Rotterdam CS mijn eindbestemming; dat is tenminste het woord dat de NS middels zijn conducteurs en conductrices hiervoor gebruikt. Steeds vaker ook in het Engels: final destination.

Onlangs reisde ik de andere kant op. Dat wil zeggen niet ríchting Amsterdam/Den Haag of Groningen/Utrecht – dat doe ik immers regelmatig; hoe kan ik anders vanuit die richting in Rotterdam terugkeren? – , maar zuidelijk. Dit vanwege een reis naar Breda teneinde een bezoek te brengen aan Grey, de fijne platenzaak van Marthy Coumans aldaar. Zoals gezegd: de andere kant op.

Gevel
En toen gebeurde het. Naar rechts kijkend bemerkte ik een gevel met daarop in grote letters ‘Annabel’. Annabel? Wat is dat nu weer? O ja, Annabel! Het middelgrote poppodium waar we – ik ook – al die jaren na de sluiting van achtereenvolgens Nighttown (2006) en Watt (2010) zo naar verlangden. En waar ik – ondanks dat jarenlange verlangen – nog geen enkele keer ben geweest. Terwijl het popodium toch alweer bijna een jaar open is. How come?

Blijkbaar is de programmering van Annabel totaal langs mij heengegaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dankzij Annabel zouden middelgrote acts Rotterdam namelijk niet langer links laten liggen. Dus niet meer naar Paradiso of 013 voor een avond met Arno Hintjens, Patti Smith, Daniel Romano of Mudhoney. Die zouden voortaan gewoon weer in Rotterdam te bewonderen zijn. Hartstikke handig!

Programma
Reizend tussen Rotterdam en Breda pakte ik mijn smartphone erbij. Even kijken wat Annabel de komende tijd te bieden heeft. Dreigde ik iets te missen? Had ik al iets gemist? In ieder geval niet de genoemde acts. Daarvoor moesten we nog altijd naar het hoofddorp, Tilburg, Utrecht of Groningen. Wat dan wel?

Dat viel niet mee. Niks mis met de acts die stonden aangekondigd. De La Soul, KRS One, Tortoise, George Clinton, Israel Vibration, Blaudzun: het had – Blaudzun uitgezonderd – bij wijze van spreken het programma van Nighttown in een willekeurige maand in 2001 kunnen zijn. Eerste conclusie: Annabel richt zich vooral op de grotere middelgrote acts die ongetwijfeld voor een volle zaal zorgen. Bands die net te groot voor Rotown zijn, worden blijkbaar niet geprogrammeerd. Vandaar dat een band als Mudhoney deze maand wel in Haarlem en Groningen speelt, maar niet in Rotterdam. OK, Mudhoney is wellicht te ‘klein’ voor Annabel. Maar ook de eerdergenoemde Arno Hintjens, Patti Smith en Daniel Romano sloegen Rotterdam over. Ondanks de komst van Annabel.

Het tweede dat direct opviel was het kwantitatief beperkte programma van Annabel. Tot november stonden er 10 optredens aangekondigd. Dat zijn dus 10 optredens in ruim vier maanden! Vroeger was alles beter: in de goede jaren van Nighttown kon je zeker 10 optredens in twee wéken bijwonen. Die optredens waren niet altijd goed, en soms bestond het publiek uit hooguit 30 man/vrouw (waarvan de helft op de gastenlijst stond). Maar er was wel altijd iets te doen. Annabel heeft het gat dat Nighttown/Watt achterliet dus (nog) niet kunnen vullen.

Podia
Gelukkig – en hier komt de positieve wending – gebeurt er desondanks weer genoeg in Rotterdam. Sinds de sluiting van Watt kregen we prima nieuwe podia als Bird, V11, De Player, Grounds en De Machinist. Daarnaast zijn er (kleinere) initiatieven. Zo organiseert bar/restaurant Memory Lane (Hoogstraat) op donderdagavond concerten in de kelder. En onlangs voor het eerst een zondagmiddag op het terras. Allemaal mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Popunie. Er gebeurt dus genoeg. Alleen voor Arno, Patti en Daniel moeten we nog altijd de stad uit.

Wordt het nog wat tussen Annabel en mij? Of zal er voor altijd een afstand tussen ons blijven bestaan? Ik opende haar facebook-pagina, en klikte op like. Dat was in ieder geval een eerste stap.

Jeroen van de Beek

Eigenaar Only Words Copywriting, DJ Lato Uno, Vinylverzamelaar, Voormalig Radiomaker, Historicus, Rotterdammer.