Wat doet Annabel?

foto 1 annabelchooseOndanks autobezit reis ik veel met de trein. Meestal vanuit Amsterdam/Den Haag of Groningen/Utrecht. En bijna altijd is Rotterdam CS mijn eindbestemming; dat is tenminste het woord dat de NS middels zijn conducteurs en conductrices hiervoor gebruikt. Steeds vaker ook in het Engels: final destination.

Onlangs reisde ik de andere kant op. Dat wil zeggen niet ríchting Amsterdam/Den Haag of Groningen/Utrecht – dat doe ik immers regelmatig; hoe kan ik anders vanuit die richting in Rotterdam terugkeren? – , maar zuidelijk. Dit vanwege een reis naar Breda teneinde een bezoek te brengen aan Grey, de fijne platenzaak van Marthy Coumans aldaar. Zoals gezegd: de andere kant op.

Gevel
En toen gebeurde het. Naar rechts kijkend bemerkte ik een gevel met daarop in grote letters ‘Annabel’. Annabel? Wat is dat nu weer? O ja, Annabel! Het middelgrote poppodium waar we – ik ook – al die jaren na de sluiting van achtereenvolgens Nighttown (2006) en Watt (2010) zo naar verlangden. En waar ik – ondanks dat jarenlange verlangen – nog geen enkele keer ben geweest. Terwijl het popodium toch alweer bijna een jaar open is. How come?

Blijkbaar is de programmering van Annabel totaal langs mij heengegaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dankzij Annabel zouden middelgrote acts Rotterdam namelijk niet langer links laten liggen. Dus niet meer naar Paradiso of 013 voor een avond met Arno Hintjens, Patti Smith, Daniel Romano of Mudhoney. Die zouden voortaan gewoon weer in Rotterdam te bewonderen zijn. Hartstikke handig!

Programma
Reizend tussen Rotterdam en Breda pakte ik mijn smartphone erbij. Even kijken wat Annabel de komende tijd te bieden heeft. Dreigde ik iets te missen? Had ik al iets gemist? In ieder geval niet de genoemde acts. Daarvoor moesten we nog altijd naar het hoofddorp, Tilburg, Utrecht of Groningen. Wat dan wel?

Dat viel niet mee. Niks mis met de acts die stonden aangekondigd. De La Soul, KRS One, Tortoise, George Clinton, Israel Vibration, Blaudzun: het had – Blaudzun uitgezonderd – bij wijze van spreken het programma van Nighttown in een willekeurige maand in 2001 kunnen zijn. Eerste conclusie: Annabel richt zich vooral op de grotere middelgrote acts die ongetwijfeld voor een volle zaal zorgen. Bands die net te groot voor Rotown zijn, worden blijkbaar niet geprogrammeerd. Vandaar dat een band als Mudhoney deze maand wel in Haarlem en Groningen speelt, maar niet in Rotterdam. OK, Mudhoney is wellicht te ‘klein’ voor Annabel. Maar ook de eerdergenoemde Arno Hintjens, Patti Smith en Daniel Romano sloegen Rotterdam over. Ondanks de komst van Annabel.

Het tweede dat direct opviel was het kwantitatief beperkte programma van Annabel. Tot november stonden er 10 optredens aangekondigd. Dat zijn dus 10 optredens in ruim vier maanden! Vroeger was alles beter: in de goede jaren van Nighttown kon je zeker 10 optredens in twee wéken bijwonen. Die optredens waren niet altijd goed, en soms bestond het publiek uit hooguit 30 man/vrouw (waarvan de helft op de gastenlijst stond). Maar er was wel altijd iets te doen. Annabel heeft het gat dat Nighttown/Watt achterliet dus (nog) niet kunnen vullen.

Podia
Gelukkig – en hier komt de positieve wending – gebeurt er desondanks weer genoeg in Rotterdam. Sinds de sluiting van Watt kregen we prima nieuwe podia als Bird, V11, De Player, Grounds en De Machinist. Daarnaast zijn er (kleinere) initiatieven. Zo organiseert bar/restaurant Memory Lane (Hoogstraat) op donderdagavond concerten in de kelder. En onlangs voor het eerst een zondagmiddag op het terras. Allemaal mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Popunie. Er gebeurt dus genoeg. Alleen voor Arno, Patti en Daniel moeten we nog altijd de stad uit.

Wordt het nog wat tussen Annabel en mij? Of zal er voor altijd een afstand tussen ons blijven bestaan? Ik opende haar facebook-pagina, en klikte op like. Dat was in ieder geval een eerste stap.

Jeroen van de Beek

Eigenaar Only Words Copywriting, DJ Lato Uno, Vinylverzamelaar, Voormalig Radiomaker, Historicus, Rotterdammer.

Popunie clipoverzicht juni 2016

logo_CLIPOVERZICHT_webHet Popunie clipoverzicht van juni 2016 staat klaar! Ook de afgelopen maand zijn er veel nieuwe videoclips verschenen van Rotterdamse acts en bands. Voor zover deze op onze radar verschenen, hebben we ze hier voor de liefhebbers op een rijtje gezet.

volg-ons-op-youtube

 

 

Guus Bok – Rotterdam Leeft In Mij

Far I x DM2M – Flawless

Ricky De Sire – Gesuggereerd Groot

Maurice van Hoek – Live Forevermore (live @ Kroepoekfabriek)

Ziggi Recado – Higher

Kama – Geprobeerd

Golden Caves – Bring Me To The Water

The Thing With Five Eyes – Meduxae

Alex Euro – Hold On

Silver Pockets Full – Float Like A Butterfly

Chini – Money

Laura Palmer – Event Horizon

The Thing With Five Eyes – Sanhkara

The Kik – Van Wie Hij Was En Wie Hij Is (‘De Pedaalridder’)

Kevtendencies – Aokigahara

Bongomatik – Kitamo Gnob

Lips – Ik Kom

Bonne Aparte – Hours

iET – Now Is A Good Time (Rockstone Sessions)

Lion Bobmano – Clean East Food (dubplate)

GOLD – Old Habits

Kamilia – Lovegame

Gravel Town – I’d Die For You (live @ Rotown)

Raw Roets – Doe Die Dingen

Jacklust – Prepare For War

Lion Bobmano – Igrade

Rudebeats – On Repeat

The Lumes – Nervous

Kid de Blits – Safehouse ft. Cartiez

Fast Bullet Tuesday – Mischieve And Desire

Petrol – Gone

Autumn Child – Wordless Poem (live)

Gerson Rafael – Meer

Urban Distortion – Talking In Your Sleep

Remedy II – Nederlandse Mashup

Pam Feather – The One

Junglebae – Hit Em

Broederliefde – Mi No Lob

iET – Heavy On My Heart (Rockstone Sessions)

Dayo ft. Mason – T’abo T’esun

Massa – Dr. Frank

Latiyah – Goddess

Bloedje ft. Ghost – Bullshit

Adeia – Architect

Ibra – Goot ft. Matth

X-enia – Perfect