De Popunie Luisteragenda van december 2016 staat online!

Crying Boys Cafe Popunie Live @Motel Mozaique 2015 Plaza Mozaique de zaterdag nummer--10

Crying Boys Cafe

Rotterdam bruist van de toffe live concerten! Om al dit enthousiaste en vaak nog onbekende talent overzichtelijk te promoten, heeft de Popunie een luisteragenda samengesteld in de vorm van een podcast.

Host en tevens muzikant Chris Anderson presenteert de podcast en vertelt waar en wanneer de diverse acts optreden. De lijst is samengesteld uit louter Rotterdamse acts die in december optreden in de stad.

Dus wil je uit in de stad en heb je zin in livemuziek van eigen bodem; check dan de Popunie Luisteragenda hieronder!

Kijk in de Popunie Agenda voor meer informatie over deze events. Onder de podcast de tracklist en uitgebreide informatie per act.

1. Crying Boys Café – The Road
Dit viertal musici maakt een mengeling van oude popmuziek en moderne avant-garde en heeft al op vele lokale festivals gestaan in de tijd dat ze actief zijn! Zij zijn te bewonderen op donderdag 1 december tijdens de release party van hun debuutplaat The Keys Not The People in Mono aan de Vijverhofstraat 15. Dit feest begint daar om 21.00 u en kost je helemaal niks. Deze avond word de support geregeld door DJ QOQONUT en Maurits van Bewilder.

2. Certain Animals – Down Down
Op vrijdag 2 december kun je in De Fruitvis naar een showcase van Certain Animals. Verwacht snoeiharde gitaren met een psychedelisch randje en een plug van hun allernieuwste ep Wood, Steel & Stone, die nu uit is op cassette! Voorprogramma wordt verzorgd door The Fox and the Cat. Kost €5 euro in de voorverkoop of €7,50 aan de deur. Dit event start om 20:00.

3. Rum For Breakfast – Start Over Again
Rum For Breakfast is de podiumnaam van het solo project van singer/songwriter Machiel Scholten. De beste man mag zijn zweverige, warme sound toe gaan voegen aan één van de mooiste plekjes in het centrum van Rotterdam: De Markthal tijdens Markthal Lekker Live op zondag 4 december! Rum For Breakfast speelt daar om 13.30 uur en het kost niks!

4. Fabz Pi – Cuz We Love it
Op 8 december presenteert hiphop duo Mango Orange in Mono hun nieuwste project Fruit Basket, een concept dat volledig draait om het mixen van hiphop met jazz. Deze avond presenteert ook fotograaf Ties Veerman zijn nieuwe expositie. De muziek deze avond word verzorgd door Kevtendencies, Sal Jordan Yellowfin Entertainment en Fabz Pi. Het begint om 19.00 en is gratis te bezoeken!

5. The Forbidden Wizards – George Costanza
Op vrijdag 9 november kun je naar Riot at V11 – Punk Rock On A Boat, wat tevens ook het afscheidsfeest gaat zijn van Rotterdamse punkers The Bat Bites. Tijdens dit feest word de support geregeld door Accelerators en The Forbidden Wizards. Dit begint om 21.00 uur en kost €8 in de voorverkoop of €10 aan de deur.

6. Katie Kruel – Dive
Op zaterdag 10 december viert ‘occult’ rock band Katie Kruel de cassette release van hun nieuwste ep Curse. Deze cassette komt in twee smaken: de reguliere versie en een limited edition versie, gemaakt door lokale kunstenares Marie-Louise Elshout. Deze avond spelen ook nog eens Mark Ritsema van Spasmodique, en speelt Nina Hitz een solo show op cello. Tevens presenteert Ierse filmmaker Rachel-Rose O’leary een short horrorfilm. De muziek op de afterparty word verzorgd door Liquid Soundclash. Dit is allemaal te zien en te horen op het Westelijk Handelsterrein om 20.30 uur voor €5 in de voorverkoop!

7. Gery Mendes – Not Ready
Voor geen andere reden dan omdat het kan, kun je op zaterdag 17 december naar Kopi Soesoe in Katendrecht voor soul zanger/rapper Gery Mendes. Begint om 21.30 en entree is gratis!

8. Ntjam Rosie – The One
Met de feestdagen in aantocht staat deze editie van Ntjam Rosie’s Acoustic Sunday geheel in het teken van familie. Daarom deelt Rosie deze zondag de mic met haar beste vriend, zanger Nassan Silva. Verwacht deze avond vooral veel akoestische gospel en soul, gespeeld in het intieme V11 op zondag 18 december. Dit event kost €12 en begint om 15.30.

9. The Cosmic Carnival – The Fall
Op vrijdag 23 december viert de Rotterdamse rockband The Cosmic Carnival kerst in Rotown met hun Interstellar Soundsystem! The Cosmic Carnival laat zich bij het schrijven en maken van muziek graag inspireren door invloeden uit alle windstreken. De vier heren en dame nemen nu, samen met hun illustere sound-engineer Gustaaf Vleermuis, plaats achter de draaitafels van hun Interstellar Soundsystem en trakteren je op de lekkerste grooves van toen en nu! Dit event start om 23.00 uur en kost €5!

Agnesz Anna

cover-electric-trilogyElectric Trilogy
download-ep

singer/songwriter 

Agnesz Anna is een veelzijdig mens: ze danst, acteert én musiceert. Waar ze zich op haar voorgaande ep als typische singer/songwriter presenteerde, maakte ze nu een plaat vol elektronische landschappen onder langgerekte zanglijnen.

En dat bevalt goed. De ep bevat drie nummers die mooi in elkaar passen. De van origine Poolse duizendpoot trapt af met Baby be mine. Een broeierig liedje dat representatief is voor de hele plaat. Onder de lome zanglijnen, de dromerige melodie gebeurt zoveel zodat je, wanneer je niets wilt missen, op het puntje van je stoel moet blijven luisteren. Al nodigt de muziek je op het eerste gehoor uit om juist lekker onderuit te zakken op de bank.

Een zware bas, elektronische drums, synthesizers: ze vormen de basis voor Electric Trilogy. Het tweede nummer Once sluit naadloos aan op de openingstrack. Ook hier wordt een scala aan geluiden gepresenteerd. Bij beluistering vraag je je soms af of het ‘naakte’ liedje, zonder de spannende elektronische arrangementen, ook overeind zou blijven staan. Het zou interessant zijn om de liedjes in een akoestische uitvoering te horen.

Maar wat hier nu ligt is een fijne plaat die op zowel op zaterdagavond als op zondagochtend gedraaid kan worden. Het laatste nummer, getiteld Kurt, kent een indierock-achtig begin. Laagje voor laagje wordt er iets aan het liedje toegevoegd. De gitaar smokkelt zelfs wat folk elementen het elektronisch territorium binnen. De plaat eindigt daarmee met een hoogtepunt.

Kijkend op de klok zijn er dan net tien minuten verstreken. Nogmaals tien minuten aan een tweede luisterbeurt besteden, raad ik aan.

Vincent Terlouw