De muzieksector in de coronacrisis: een aantal tips #9

Het kabinet heeft sinds maart logischerwijs een aantal maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Dit heeft ook grote impact op de muzieksector die voor langere tijd niet meer kan functioneren als voorheen. Gelukkig traden er per 1 juli wat versoepelingen in werking die in ieder geval weer iets meer mogelijk maken.

Dus wat kan er weer wel en waar kan je terecht als je in de muzieksector zit? Na de vele tips in eerdere artikelen hebben wij opnieuw een aantal actuele initiatieven, updates en reminders voor je op een rij gezet.

Rijksoverheid – Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)
Mkb-ondernemers en zzp’ers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters kunnen vanaf 30 juni 2020 een subsidie aanvragen om hun vaste lasten te betalen. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers, krijgen afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies (minimaal 30%) een subsidie voor hun vaste lasten. De subsidie bedraagt minimaal €1.000 en maximaal € 50.000 en geldt voor de periode van 1 juni t/m 30 september 2020. De subsidie voor vaste lasten komt bovenop de tegemoetkoming in de loonkosten (NOW-regeling).

Dezelfde getroffen sectoren uit de TOGS-regeling komen in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarmee worden meer dan 800.000 ondernemers en werknemers geholpen. Deze regeling van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) biedt €1,4 miljard aan steun.

Aanvragen kan één keer vanaf 30 juni 2020 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via www.rvo.nl/tvl. Bedrijven kunnen de subsidie tot uiterlijk 30 oktober 2020 aanvragen.

MKB-Nederland – Coronacalculator
NOW, TOGS, TOZO, BMBK, TVL… De overheid komt ondernemers tegemoet, maar het kan een doolhof zijn. De Coronacalculator (een initiatief van VNO_NCW en MKB-Nederland) zet alles voor je op een rijtje en berekent specifiek voor jouw bedrijf welke regelingen van toepassing zijn. In drie eenvoudige stappen weet je voor welke regelingen je in aanmerking komt. De calculator wordt doorlopend ge-update indien er relevante nieuwe regelingen in werking treden.

Kickstart Cultuurfonds
Het Kickstart Cultuurfonds is een gezamenlijk initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds / Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818, Stichting Zabawas en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten.

Het Kickstart Cultuurfonds is een tijdelijk fonds en heeft ruim €16 miljoen beschikbaar. Dit fonds biedt financiële ondersteuning aan theaters, concertzalen & poppodia, producenten van professionele podiumkunsten en musea om aanpassingen aan de anderhalvemeter-samenleving door te kunnen voeren. Zodat de deuren open kunnen, producties weer op de planken kunnen en het publiek weer live, fysiek in aanraking komt met kunst en cultuur.

Het Kickstart Cultuurfonds is er voor organisaties die geen gebruik kunnen maken van het extra overheidspakket van €300 miljoen voor de cultuursector. Instellingen die in 2017–2020 meerjarige exploitatiesubsidie ontvangen van het Ministerie van OCW, VWS of de Rijkscultuurfondsen, komen ook niet voor ondersteuning in aanmerking.

Loket
Op 15 juli opende het loket van het Kickstart Cultuurfonds. Heb je een projectplan dat is gemaakt voor of aangepast aan de anderhalvemeter-samenleving? Oriënteer alvast op de website of jouw instelling in aanmerking komt en vanaf wanneer je per categorie kunt aanvragen.

Zuid-Hollandse instellingen die gebruik willen maken, maar niet weten hoe kunnen contact opnemen met Kunstgebouw, die helpen je graag op weg.

VoorDeKunst – Actiecampagne’s
Al enige tijd biedt crowdfundingplatform VoorDeKunst, samen met online partner Digital Natives, makers en instellingen die door de maatregelen rondom het coronavirus inkomsten mislopen een nieuwe tijdelijke functionaliteit aan: actiecampagnes.

Waar het bij een crowdfundingcampagne draait om een concreet project, een specifiek doelbedrag en een afgebakende looptijd, geldt dit bij de actiecampagnes niet. Donateurs kunnen dan een maker of instelling die momenteel inkomsten misloopt op deze manier steunen. In ruil voor een donatie bieden instellingen en makers speciale tegenprestaties aan: zoals een virtuele rondleiding door een instelling of een huiskamerconcert via Zoom. Zo kan deze actiecampagne ingezet worden om tijdelijk extra inkomsten te genereren. Aanmelden kan via deze link.

VoorDeKunst – Matchfunding
Wist je dat de partners van VoorDeKunst gemiddeld 25% aan het doelbedrag van crowdfundingscampagnes bijdragen? Voorbeelden van partners zijn bijvoorbeeld:

Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland
Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland draagt specifiek bij aan projecten van individuele makers uit de provincie Zuid-Holland met een donatie van €750. Mede dankzij deze donatie kon BÄSN een nieuwe ep opnemen.

Gemeente Rotterdam
Rotterdamse crowdfunders maken kans op een bijdrage van de gemeente Rotterdam. De gemeente is partner van VoorDeKunst en zal tot 25% bijdragen aan geselecteerde Rotterdamse projecten. Hierdoor kon bijvoorbeeld Beau Zwart zijn soundtrack van Drama Girl uitbrengen als album.

Burgemeester Aboutaleb: “We vinden het belangrijk dat iedereen die een goed voorstel heeft voor een cultureel project, de mogelijkheid heeft dit uit te voeren. We willen daarin maatwerk bieden. Naast de traditionele subsidies ontwikkelen we ook andere financiële instrumenten, via pitches, laagrentende leningen en crowdfunding. Zo bieden we meer nieuwe cultuurmakers kansen een beroep te doen op een financiële bijdrage van de gemeente.”

Fieldlab
De evenementensector is van start gegaan met het opzetten van een zogenaamd fieldlab programma om bij te dragen aan een eventuele versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het programma is een initiatief van de gehele sector, van zakelijke tot publieksevenementen en van cultuur tot sport. Zij zijn verenigd in het EventPlatform en de Alliantie van Evenementenbouwers.

Het betreft diverse onderwerpen zoals luchtkwaliteit, consumentengedrag, vervoer, bezoekersaantallen per m², etc. Het programma is opgestart naar aanleiding van de gesprekken die de evenementenbranche heeft gevoerd met diverse ministeries en heeft als gezamenlijke ambitie om, binnen de kaders van veiligheid en gezondheid, verschillende elementen te toetsen die inzicht kunnen bieden om te komen tot versoepelingen.

Het fieldlab programma is daarbij mede opgezet samen met wetenschappers en kennisinstellingen, de Topsectoren Creatieve Industrie en Live, Sciences & Health en CLICKNL. Daarbij wordt het programma ondersteund door de ministeries van VWS, OCW, EZK en JenV. Voor meer informatie over de fieldlab evenementen kijk je hier.

Quarantainstream The Virus Away
De vele livestreams blijven doorgaan zodat we kunnen blijven genieten van muziek. Een aantal initiatieven die live muziek rechtstreeks naar je woonkamer brengen vindt je in de Popunie agenda.

Livestream tips:

CAPSLOCKED Session met Mark Ritsema
Sinds de jaren ’80 is zanger, gitarist, songwriter, schrijver en journalist Mark Ritsema frontman van Spasmodique, de legendarische Rotterdamse underground band die nog steeds actief is. Daarnaast is hij singer/songwriter en speelt hij met uiteenlopende acts als het Europese folkduo Polar Twins, de jaren 80 postpunkband Minny Pops, Mecano Un-Ltd en de door hemzelf geïnitieerde jazzband Roxy Jazz Music.

Voor de CAPSLOCKED Sessions doet Ritsema op donderdag 23 juli een greep uit de vele nummers die hij schreef voor al deze bands, naast solomateriaal dat hij onder andere uitbracht als Nightporter. Alles even rauw als intens uitgevoerd met slechts stem en gitaar, vanuit zijn huiskamer in het Oude Noorden van Rotterdam.

Levels Music Championships
Levels en Grounds hebben de handen ineengeslagen voor de alweer derde editie van de Levels Music Championships! Tijdens de wedstrijd, die vanuit Music Support Rotterdam ondersteund wordt, zullen een aantal artiesten met elkaar de strijd aan gaan. Vrijdag 24 juni om 20:00 vindt deze derde editie plaats.

Metal-Aid Festival Livestream
Op zaterdag 25 juli presenteert muziekblad Rockportaal in de Baroeg een gratis streamfestival met o.a. de Rotterdamse band Ann My Dice! Bouw thuis je eigen festival met dit streamfestival waarover meer info is te vinden op de site van Baroeg en in het Facebook event.

Hebben wij iets gemist? Laat het ons vooral weten via onze social media. Elkaar steunen en informatie met elkaar delen blijft in de huidige situatie heel belangrijk.

Support Your Locals; zowel artiesten als de mensen behind the scene!

Meer zoals dit

Interview: MC JR

Met deze reeks van interviews nemen we een kijkje in het leven van Rotterdamse artiesten in de huidige social distancing omstandigheden. Waar houden ze zich mee bezig en hoe gaat het met hun muziek? Over dit en meer spreken we MC JR, die in 2017 met zijn act MC JR & Th’acquisition de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorie hiphop won.

MC JR is natuurlijk al lang geen onbekende meer. Hij heeft in zijn carrière o.a. in Melkweg, Duycker en BIRD gestaan, doet naast hiphop shows ook spoken word performances, hij voorziet diverse dj’s van mc vocals en heeft voor de Popunie o.a. Kunstbende en de GPR gehost.

Waar ben je tijdens de huidige social distancing periode allemaal mee bezig?
“Nou, ik ben vooral weer met m’n eigen muziek bezig. Net voor de lockdown ben ik begonnen met produceren en engineering, dus dat heeft me onverwachts wat leuke klussen als sounddesigner opgeleverd. Ik deed met Elten Kiene projecten voor DakenDagen, Jongeren Dodenherdenking, DELA en meer. Daarnaast besteed ik veel tijd met mijn dochter, heb ik wat voice-overs gedaan en de livestream van Mysteryland X Vunzige Deuntjes mogen hosten. Dat voelde weer even als vanouds!”

Hoe blijf je in deze tijd bezig met muziek?
“Gewoon maken, maken maken en daarna nog meer maken :P”

Wat voor impact heeft de lockdown op jou en je muziek gehad?
“Persoonlijke vooruitgang, die ik terug stop in mijn werk. Maar ook inzichten, doordat er onvoorzien, maar toch bewust even ruimte en tijd was om een stapje terug te doen en aan dingen te werken.”

In 2017 won je alsMC JR & Th’acquisition de Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Hiphop. Hoe was dat voor jou?
“Een hele toffe ervaring, vooral omdat sinds de eerste keer dat ik meedeed in 2011 onder een andere naam, samen met ons toenmalige label en crew VanIeder1, er veel is gebeurd en veranderd. Veel geleerd, gedaan en gezien. Belangrijk dat die ontwikkeling en vernieuwing plaats hebben gevonden, achteraf bleken die essentieel.

Ik was in die periode net gestopt bij mijn toenmalige band Funky Organizers en dat was het aanduiden van een nieuw begin. En dan gelijk de eerste prijs en publieksprijs winnen is natuurlijk te gek!”

Je was er vrij vroeg bij met livestreams in plaats van ‘normale’ live shows. Hoe is het om een livestream optreden te doen en hoe verschilt het van een normaal optreden?
“Haha, klopt! Nou ja, vooral de interactie, energie en sfeer die het publiek brengt mis je. Maar het geeft ook wel bewegingsvrijheid ergens en het was een zeer welkome innovatieve variatie. Toen het op een gegeven moment oversaturated werd gingen mensen echt vernieuwen en dat was een leuke uitdaging. Mijn toekomstambities lagen altijd al deels in TV dus dit format was een soort van training, haha. Maar, geef mij maar wel weer gewoon de stage terug.”

Zijn er dingen die altijd bleven liggen, waar je juist nu de ruimte en aandacht voor hebt om die aan te pakken?
“Ja vooral op mentaal vlak, maar ook lichamelijk. Rust is daarvan een groot onderdeel. Ik heb ook wel wat huishoudelijke klussen die op de ‘to do’ list stonden kunnen klaren. En een paar boeken die ik recent had gekocht eindelijk gelezen. Fijn!”

Wat zijn je plannen voor straks, als de coronacrisis voorbij is en we weer de live muziek scene kunnen opstarten?
“Same as always eigenlijk qua mindstate, #DoeDingen, maar we gaan proberen het volgende level weer aan te tikken. Daarnaast ga ik me meer verdiepen in het produceren en sounddesignen, omdat het nu erg lekker loopt en er grote projecten onverwachts op mijn pad zijn gekomen. In de loop van het jaar hoop ik weer muziek uit te brengen.”

Het is straks een restart voor de hele industrie natuurlijk. Wat zou je anders of beter willen doen of zien dan hiervoor?
“Vaker de tijd nemen om overzicht te houden, om mijn diverse werkzaamheden meer structuur te geven en grotere plannen en projecten doen. Eigenlijk same shit, different day wel.”

 

Wat zou je als tip meegeven aan andere muzikanten?
“Blijf altijd doorgaan. Pauzeren is niet erg, maar stoppen is zonde. De weg naar het bereiken van je doel wordt bewandeld met vele beproevingen, dat hoort! En dat ervaart iedereen, hoe succesvol ook! Maar daardoor proeft de overwinning extra zoet. Niemand weet beter wat je wil en kan dan dat jij kan. Leer vertrouwen op je skills en denk nooit dat je niet beter kan dan dat je doet. Erkennen van verbeteringsruimte siert als nederigheid <3”

Hoe kunnen mensen jouw momenteel, zonder normale live optredens, toch financieel supporten?

  1. Justice for Breonna Taylor
  2. @mcjrlive @eetieeet; volg me hier en dan wordt alles duidelijk.
  3. Recognize that #BLACKLIVESMATTER and vote proper aankomende verkiezing!
  4. #DoeDingen