Interview: MC JR

Met deze reeks van interviews nemen we een kijkje in het leven van Rotterdamse artiesten in de huidige social distancing omstandigheden. Waar houden ze zich mee bezig en hoe gaat het met hun muziek? Over dit en meer spreken we MC JR, die in 2017 met zijn act MC JR & Th’acquisition de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorie hiphop won.

MC JR is natuurlijk al lang geen onbekende meer. Hij heeft in zijn carrière o.a. in Melkweg, Duycker en BIRD gestaan, doet naast hiphop shows ook spoken word performances, hij voorziet diverse dj’s van mc vocals en heeft voor de Popunie o.a. Kunstbende en de GPR gehost.

Waar ben je tijdens de huidige social distancing periode allemaal mee bezig?
“Nou, ik ben vooral weer met m’n eigen muziek bezig. Net voor de lockdown ben ik begonnen met produceren en engineering, dus dat heeft me onverwachts wat leuke klussen als sounddesigner opgeleverd. Ik deed met Elten Kiene projecten voor DakenDagen, Jongeren Dodenherdenking, DELA en meer. Daarnaast besteed ik veel tijd met mijn dochter, heb ik wat voice-overs gedaan en de livestream van Mysteryland X Vunzige Deuntjes mogen hosten. Dat voelde weer even als vanouds!”

Hoe blijf je in deze tijd bezig met muziek?
“Gewoon maken, maken maken en daarna nog meer maken :P”

Wat voor impact heeft de lockdown op jou en je muziek gehad?
“Persoonlijke vooruitgang, die ik terug stop in mijn werk. Maar ook inzichten, doordat er onvoorzien, maar toch bewust even ruimte en tijd was om een stapje terug te doen en aan dingen te werken.”

In 2017 won je alsMC JR & Th’acquisition de Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Hiphop. Hoe was dat voor jou?
“Een hele toffe ervaring, vooral omdat sinds de eerste keer dat ik meedeed in 2011 onder een andere naam, samen met ons toenmalige label en crew VanIeder1, er veel is gebeurd en veranderd. Veel geleerd, gedaan en gezien. Belangrijk dat die ontwikkeling en vernieuwing plaats hebben gevonden, achteraf bleken die essentieel.

Ik was in die periode net gestopt bij mijn toenmalige band Funky Organizers en dat was het aanduiden van een nieuw begin. En dan gelijk de eerste prijs en publieksprijs winnen is natuurlijk te gek!”

Je was er vrij vroeg bij met livestreams in plaats van ‘normale’ live shows. Hoe is het om een livestream optreden te doen en hoe verschilt het van een normaal optreden?
“Haha, klopt! Nou ja, vooral de interactie, energie en sfeer die het publiek brengt mis je. Maar het geeft ook wel bewegingsvrijheid ergens en het was een zeer welkome innovatieve variatie. Toen het op een gegeven moment oversaturated werd gingen mensen echt vernieuwen en dat was een leuke uitdaging. Mijn toekomstambities lagen altijd al deels in TV dus dit format was een soort van training, haha. Maar, geef mij maar wel weer gewoon de stage terug.”

Zijn er dingen die altijd bleven liggen, waar je juist nu de ruimte en aandacht voor hebt om die aan te pakken?
“Ja vooral op mentaal vlak, maar ook lichamelijk. Rust is daarvan een groot onderdeel. Ik heb ook wel wat huishoudelijke klussen die op de ‘to do’ list stonden kunnen klaren. En een paar boeken die ik recent had gekocht eindelijk gelezen. Fijn!”

Wat zijn je plannen voor straks, als de coronacrisis voorbij is en we weer de live muziek scene kunnen opstarten?
“Same as always eigenlijk qua mindstate, #DoeDingen, maar we gaan proberen het volgende level weer aan te tikken. Daarnaast ga ik me meer verdiepen in het produceren en sounddesignen, omdat het nu erg lekker loopt en er grote projecten onverwachts op mijn pad zijn gekomen. In de loop van het jaar hoop ik weer muziek uit te brengen.”

Het is straks een restart voor de hele industrie natuurlijk. Wat zou je anders of beter willen doen of zien dan hiervoor?
“Vaker de tijd nemen om overzicht te houden, om mijn diverse werkzaamheden meer structuur te geven en grotere plannen en projecten doen. Eigenlijk same shit, different day wel.”

 

Wat zou je als tip meegeven aan andere muzikanten?
“Blijf altijd doorgaan. Pauzeren is niet erg, maar stoppen is zonde. De weg naar het bereiken van je doel wordt bewandeld met vele beproevingen, dat hoort! En dat ervaart iedereen, hoe succesvol ook! Maar daardoor proeft de overwinning extra zoet. Niemand weet beter wat je wil en kan dan dat jij kan. Leer vertrouwen op je skills en denk nooit dat je niet beter kan dan dat je doet. Erkennen van verbeteringsruimte siert als nederigheid <3”

Hoe kunnen mensen jouw momenteel, zonder normale live optredens, toch financieel supporten?

  1. Justice for Breonna Taylor
  2. @mcjrlive @eetieeet; volg me hier en dan wordt alles duidelijk.
  3. Recognize that #BLACKLIVESMATTER and vote proper aankomende verkiezing!
  4. #DoeDingen

 

Volg MC JR op Facebook en Instagram.

Investeer In Talent: Samen 10 jaar The Daily Indie vieren

Het onafhankelijke muziekplatform The Daily Indie bestaat in november 10 jaar. Om niet alleen deze coronacrisis financieel te overleven, maar ook dit 10-jarig jubileum te kunnen vieren, vraagt The Daily Indie nu hulp aan muziekliefhebbers.

The Daily Indie
The Daily Indie is een muziekplatform dat afhankelijk is van het advertentiebudget van festivals en podia, wat nu natuurlijk stil is komen te liggen. The Daily Indie ontvangt geen subsidie, geen staatssteun, is geen onderdeel van een uitgeverij en haalt geen inkomsten uit abonnees. In bijna tien jaar heeft het muziekplatform de rekening nooit bij zijn lezers gelegd en bieden zij content kosteloos aan.

Een grote en energieke ploeg talentvolle schrijvers, fotografen, illustratoren, radio- en videomakers krijgt bij The Daily Indie de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en toffe verhalen te maken, die een grote groep liefhebbers bereiken.

Tienjarig bestaan en 25e editie van hun magazine
Aangezien evenementen pas als laatste weer volledig op zullen starten, en er geen tijd is om op een vaccin te wachten, is The Daily Indie nu opzoek gegaan naar een nieuwe manier om te overleven. En niet alleen dat: op 20 november viert het platform een dubbel jubileum. Ze bestaan dan 10 jaar én willen op die dag graag de 25ste editie van hun magazine uitbrengen om dit te vieren. Om dit allemaal te kunnen doen vraagt The Daily Indie deze maanden om steun via hun speciale pagina op crowdfundingplatform VoorDeKunst

Tegenprestatie
In ruil voor jouw hulp heeft The Daily Indie allemaal leuke tegenprestaties samengesteld. Zo kun je lid worden van The Daily Indie, is er een combideal beschikbaar van het magazine + een T-shirt, kun je advertentie ruimte in de magazine krijgen en is er een optie om het DJ-team van The Daily Indie (binnen Nederland) op jouw feestje te laten draaien.