Interview: Eline Mann

Met deze reeks van interviews nemen we een kijkje in het leven van Rotterdamse artiesten in de huidige social distancing omstandigheden. Waar houden ze zich mee bezig en hoe gaat het met hun muziek? Over dit en meer spreken we Eline Mann, die in 2019 de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorie bands won. In 2018 kwam Eline Mann al tot de halve finale van de Grote Prijs van Nederland, toerde ze mee met Popronde en stond ze in het voorprogramma van Macy Gray in een uitverkochte Grote Zaal van TivoliVredenburg. 

Waar ben je tijdens de huidige social distancing periode allemaal mee bezig?
“Ik ben bezig met liedjes schrijven, mijn masterstudie afronden (Music Industry Management en Artist Development) en hier en daar een live stream of een optreden waar de situatie het toelaat. Ook ben ik voor de lol met een serie op YouTube gestart die de Corona Cover Couch heet, waar ik met mijn vriendje Eren elke keer een song cover.

Daarnaast ben ik programmeur bij het festival Stukafest, wat in februari 2021 zal plaatsvinden in Rotterdam.”
 

Hoe blijf je in deze tijd bezig met muziek?
“Ik vind het persoonlijk erg lastig om me te focussen op het schrijven momenteel. Er is in mijn huis altijd wel wat gezelligs aan de hand en hoewel dat heel leuk is, kan ik het beste werken in een omgeving waar helemaal niemand me kan storen. Ik heb deze code dus nog niet gekraakt….”

Wat voor impact heeft de lockdown op jou en je muziek gehad?
“Het gaf me tijd om te her-evalueren wat ik aan het doen ben op artistiek vlak en waarom.”

Op 21 juni heb je voor het eerst een livestream gedaan. Hoe was dat? En in vergelijking met een ‘normaal’ optreden?
“Het vergt veel meer technische voorbereiding dan een normaal optreden, wat voor mij een grote uitdaging was. Als je het echt goed wil doen, heb je namelijk best wel wat apparatuur en kennis nodig om te zorgen dat de stream er netjes uitziet en goed klinkt. Ik heb er qua techniek dus veel van geleerd en ook geleerd dat mijn laptop het allemaal totaaaal niet aankan, haha.”

“Maar de stream zelf was een enorm succes. Het doel was om geld op te halen voor de organisatie War Child. Kijkers konden via de livestream pagina geld doneren. Ik had het doel op 100 pond gezet, maar dit doelbedrag is meer dan verdubbeld (205 pond). Super dus! Ik moest wel een beetje wennen aan dat je geen applaus krijgt na een liedje, dat voelde een beetje gek en onnatuurlijk. Ik verkies ten alle tijden een “echt” concert boven een virtueel concert. Maar hey, het was een leuke en leerzame ervaring!”

Vorig jaar deed je mee aan de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam, rond deze tijd was je je toen waarschijnlijk aan het voorbereiden op de finale in september. Hoe heb je dat ervaren?
“Grote Prijs van Rotterdam was een super leuke ervaring en spelen in Rotterdam voelt altijd als een warm bad voor mij. We hadden geen speciale set gemaakt voor de Grote Prijs ofzo, meer een ingekorte set van wat we normaal doen. Dit vergde dus geen extra voorbereiding.”

Zijn er dingen die altijd bleven liggen, waar je juist nu de ruimte en aandacht voor hebt om die aan te pakken?
“Er zijn zooooo ontzettend veel dingen die zijn blijven liggen in de afgelopen tijd. Helaas heeft mijn masterstudie nu echt voorrang en voel ik niet dat ik ruimte en tijd heb om die af te maken. Ik wil het wel heel graag! Zeker de collabs met andere toffe artiesten.”

Wat zijn je plannen voor straks, als de coronacrisis voorbij is en we weer de live muziek scene kunnen opstarten?
“Ik heb bijvoorbeeld nog een leuke gig staan met Frae in Gouda op 9 oktober. Ik hoop dat deze show zo kan doorgaan zoals we het in ons hoofd hadden.”

Het is straks een restart voor de hele industrie natuurlijk. Wat zou je anders of beter willen doen of zien dan hiervoor?
“Ik neem NIKS meer voor granted. Shows, geen leuke concert ervaringen, buiten kunnen wandelen, etc.”

Wat zou je als tip meegeven aan andere muzikanten?
“Doe mee aan de Grote Prijs van Rotterdam!”

Wie is jouw favoriete Rotterdamse artiest?
“Er zijn er zoveel! Ik ben groot fan van Sophia en BOSKAT (ook al zijn het technisch gezien Belgen). Verder zit Groter Dan Ik van Froukje al een paar maanden in mijn hoofd.”

Hoe kunnen mensen jouw momenteel, zonder normale live optredens, toch financieel supporten? 
“Door mijn social media in de gaten te houden. Wanneer er muziek uitkomt of er een leuke gig aankomt, zal ik het daar aankondigen!”

Volg Eline Mann op FacebookInstagram, YouTube en Spotify.

Popunie Live: Baroeg Open Air verplaatst naar 2021

De overheidsmaatregelen rondom Covid-19 hebben de organisatie van Baroeg Open Air, vaste Popunie Live partner, met pijn in het hart doen besluiten om de geplande editie op zaterdag 12 september a.s. niet door te laten gaan en te verplaatsen naar zaterdag 11 september 2021. Reeds gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum.

Onverantwoord
Hoewel de maatregelen op 1 juli versoepeld zijn, blijft de ‘social distancing’ regel van 1,5 meter (voor onbepaalde tijd) van kracht en moeten festivalbezoekers verplicht zitten. Daardoor is het voor de organisatie helaas niet mogelijk om het festival in 2020 op een verantwoorde manier op te zetten. Het zou een enorm financieel tekort tot gevolg hebben waardoor de continuïteit van het festival op de lange termijn ernstig in gevaar komt.

Capaciteit
Directeur / programmeur Leon van Rijnsbergen licht toe: “Uiteraard hebben we begrip en respect voor de huidige richtlijnen. In de praktijk werken die voor ons als organisatoren helaas ‘voor geen anderhalve meter’. Met deze regels komen we lang niet aan onze capaciteit van 10.000 bezoekers, maar kunnen we hooguit nog 2.500 bezoekers ontvangen. Terwijl de kosten gelijk blijven en we toch echt driekwart van onze capaciteit nodig hebben om die te dekken.”

Sfeer
Op basis van de huidige maatregelen wordt het vrijwel onmogelijk om de veel geprezen sfeer van BOA te behouden. Van Rijnsbergen: “Als de bezoekers elkaar niet om de nek kunnen vliegen in een ‘moshpit’, maar ze op gepaste afstand van elkaar op een stoeltje moeten zitten, dan is dat funest voor de sfeer die men van ons kent. Reden te meer om het festival, met pijn in het hart, een jaartje uit te stellen.”

BOA 2021
Het festival wordt verplaatst naar zaterdag 11 september 2021, reeds gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum. Vrijwel alle acts, onder andere Napalm Death, Atari Teenage Riot, Tygers Of Pan Tang en Suicide Commando, hebben al bevestigd mee te verhuizen. Het festival vindt plaats van 12.00-23.00 uur in het Zuiderpark in Rotterdam, de organisatie ziet er alvast naar uit om alle bezoekers weer onder normale omstandigheden te mogen ontvangen.