Convoi Exceptional – Houtjetouwtje Strogebouwtje

 • Houtjetouwtje Strogebouwtje

 • Convoi Exceptional
  • Genre: Slagwerk, Rock 'n Roll
  • Release-type: Digitaal, cd
  • Label: Self-released

In 2013 trommelde Convoi Exceptional nog even lekker mee op het Pinkpop podium met Will And The People. Ook zorgden ze voor feestgedruis bij hun optredens op Oerol, de Parade, Zwarte Cross, Wildeburg, Surfana en Into The Woods.

In 2015 stond de Popronde (wederom) op hun to do lijstje, toen inmiddels wel in de gereduceerde opstelling. Job den Dulk legt nog strakke ritmes en funk neer met zijn drums, Ruben Spartaco Bolsius laat zijn handen nog steeds vliegen over de strakke vellen van de djembé, en Dick Ronteltap blaast ons nog steeds omver met de diepe tonen van zijn saxofoon.

Nog steeds even reislustig als voorheen weet dit drietal zich te laten inspireren door de verschillende muzikale culturen die zij zijn tegengekomen. Om afgelopen mei na vijf jaar de stoute studio-schoenen weer aan te trekken en hun stelling te nemen in het unieke houtjetouwtje strogebouwtje, een analoge opnamestudio van stro in Breda, waar zij hun nieuwe album opnamen met dezelfde ludieke naam.

Houtjetouwtje Strogebouwtje staat gevuld met acht gevarieerde tracks die elk hun eigen charme hebben. Albumopener Storm Is Coming is een lekkere stoot van jazzy funk. Flink upbeat waarbij de saxofoon lekker pept and toet en je vanzelf mee gaat stampen bij het steeds meer opzwepende stormachtige geluid, als een licht ritmische regenval die steeds verder uitbouwt tot orkaanachtige uithalen waarbij alle instrumenten de oren van de luisteraar bestoken als windvlagen.

Onverwachts is dan opeens de muzikale paletreiniger Sansula tussen al de overtreffende ritmes door is er deze nog geen minuut durende verfrissing als een meditatie rustpunt in de anders zo opzwepende ritmes. Bijgekomen kunnen de heupen weer los bij de funk van Funky Fly!, laat de handjes maar meeklappen.

Ook de invloeden van New Orleans komen op dit album voorbij met de slow second line dirge van Ceremony For An Ol’Lazy Dog. Vooruitslepend maar met een oompf in de nadruk van de sympathie. Afsluiter Urban Desert is dan weer als een duizend-en-een-nacht verhaal, die sluimerend door de woestijnnacht waait op de zacht ritmische drumslagen en betoverende uithalen van de saxofoon.

Ook dit jaar staan er al weer een flink aantal optredens gepland in Rotterdam en omstreken, dus zin om even lekker los te gaan op een ritmisch feestje zoek ze dan zeker even op.

Ik ben nog steeds van mening dat je nog het meest kan genieten van deze heren tijdens een live-optreden. Omdat ze je weten op te zwepen en mee te trekken in het alomvattende feestgedruis. Maar wil je nog nagenieten of een eigen feetje maken dan is de cd een leuke aanvulling.

Volg Convoi Exceptional op Facebook.

Luisteragenda februari 2018

Rotterdam bruist van de toffe live concerten! Om al dit enthousiaste en vaak nog onbekende talent overzichtelijk te promoten, heeft de Popunie een luisteragenda samengesteld in de vorm van een podcast.

Host en tevens muzikant Chris Anderson presenteert de podcast en vertelt waar en wanneer de diverse acts optreden. De lijst is samengesteld uit louter Rotterdamse acts die in februari optreden in de stad.

Dus wil je uit in Rotterdam en heb je zin in livemuziek van eigen bodem? Check dan de Popunie Luisteragenda hieronder! Kijk in de Popunie Agenda voor meer informatie over deze events.

Onder de podcast de tracklist en uitgebreide informatie per act.

Tracklist

 1. Bonne Aparte – Young

  Wie bedacht heeft dat die gasten van de Rotterdamse band Bonne Aparte los mogen lopen moet even op het matje worden geroepen, aldus Noisey. Een potje herrie waar je U tegen zegt. Op vrijdag 2 februari komt hun nieuwe album Scalps uit en dat presenteren ze in V11. In het voorprogramma staat Wolvon. De avond begint om 21.00u en de entree bedraagt €6,50 inclusief servicekosten.

 2. Jesus Evil Highway – Tell Me Something I Don’t Know

  Ook al beschouwd Jesus Evil Highway de koude klei van Rotterdam-West als hun thuis, de wortels van hun muziek liggen heel ergens. Met hun donkere cocktail van pre-war western swing, oldtime mountain music, outlaw & hillbilly country en bluegrass afgetopt met een vleug rauwe rockabilly, bouwen de vier country-pickin’ cityslickers van Jesus Evil Highway sinds enige jaren gestaag aan een repertoire dat voornamelijk bestaat uit eigen composities aangevuld met een uitgelezen selectie vergeten goud en andere juweeltjes. Op zondag 4 februari staat de band in muziekcafé HalfWatt. De inloop is vanaf 16.30u en de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt uiteraard op prijs gesteld.

 3. Beau Zwart – Shadows In My Mind (ft. Sykes)

  Klassiek geschoold pianist, dj en producer Beau Zwart ademt muziek en kent zijn klassiekers. Zijn live sets zijn doordrenkt met funky basslines, warme vocalen en soulvolle keys en bestrijken een breed spectrum aan elektronische muziek variërend van house en disco tot hiphop en UK bass. Op donderdag 8 februari dropt Beau zijn kersverse ep Shadows In My Mind in BIRD. De show begint om 22.00u en de entree is gratis.

 4. Gravel Town – Got To Go (La Cancion Del Diablo)

  The American Roadshow presenteert de beste Amerikaans klinkende acts uit Nederland. Op vrijdag 9 februari staan Gravel Town en Half Way Station op het programma in de Bergsingelkerk. Gravel Town staat voor rauwe, authentieke en eerlijke muziek ‘that cuts like a knife and brings you back to the country, rock & americana’ van de laatste decennia. Het nummer Got To Go (La Cancion Del Diablo) komt van het album Live Uit LLoyd 2016. De avond begint om 20.00u en de entree bedraagt een tientje. Bezoekers die hun kaartje in de voorverkoop halen, krijgen op de avond een gratis consumptie. Meer informatie hierover en hoe een kaartje te bestellen is te lezen in het Facebookevenement.

 5. Dichter – Voor Ons

  Het Nederlandse hiphop-landschap verandert sneller dan een Formule-1 rit van Max Verstappen. Zodra je een trend in de smiezen hebt, schieten er weer twee of drie langzij. De Rotterdamse rapper en producer Dichter is wat dat betreft een uitzondering. De in Ethiopië geboren Ferewe van Vugt staat juist bij heel veel dingen stil. Hiphop is voor hem het medium om verbanden tussen kunst, maatschappij en filosofie dieper te verkennen. Op vrijdag 9 februari presenteert Dichter de nieuwe ep Van Mij, Aan Jou, Voor Ons in V11. “De ep is in pure creatieve vrijheid gemaakt. De nummers hebben als grondslag een creatieve vrijheid: waarin ik mij niet laat sturen door de tijdgeest, het land waarin ik leef en werk, de luisteraar, hypes of trends”, licht Dichter toe. De V11 is vanaf 21.00u open en kaarten a €7,50 inclusief servicekosten zijn te verkrijgen via de website van Rotown. De supports worden verzorgd door Sammie Sedano en BrandWerk.

 6. Mark Du Mosch – Firefly

  Het Rotterdamse Clone Records is een winkel en platenlabel in één. In 1995 begonnen als specialist op het gebied van elektronische dansmuziek, maar inmiddels kun je er ook terecht voor jazz, soul, funk en zelfs wat klassiek. Naast de winkel in Station Hofplein is er ook een online store en worden er dagelijks bestellingen verzonden naar muziekliefhebbers over de hele wereld. Met een constante aanvoer van nieuwe muziek is er altijd wel een fijn plaatje te vinden als je even binnen loopt. Clone Records organiseert ook regelmatig label nights met artiesten uit eigen stal. Op vrijdag 16 februari is het de beurt aan DJ Stingray, Mark Du Mosch (live), Steve Motto en RAFF in BAR. De Clone Label Night begint om 23.00u en de entree bedraagt €10.

 7. NoizBoiz – Links/Rechts

  Het is eindelijk zover! Het nieuwe album van NoizBoiz ziet bijna het licht. Dit zal op zaterdag 17 februari groots worden gevierd in samenwerking met Milky Way Crew. Nationale en internationale bevriende artiesten zullen deelnemen aan de thuiswedstrijd van de Rotterdamse groep in Annabel. Grime-godfather Wiley, Ronnie Flex, Zwart Licht, DJ Maximumbbk, Wakeem & T. Dutty, Gomes, Team Oullie, DJ Abstract, StayFun en Jill Ann komen het feestje hard meevieren. De deuren gaan tegen middernacht open. Reguliere tickets kosten €15 en ‘early birds’ betalen slechts tien euro.

 8. Dax – The Bear

  Met Homegrown ontdek je in een ongedwongen sfeer (met een biertje erbij!) hét geluid van morgen. De beste jonge, muzikale talenten uit Rotterdam (en verder) staan op het BIRD-podium om hun toekomstmuziek te laten horen. Op donderdag 22 februari presenteert indiefolk singer-songwriter Dax haar debuutalbum My Bubble Is Kind Of A Mess. Verwacht autobiografische teksten, zonder filter en bovenal eerlijk. Misschien af en toe wel iets té eerlijk. Sommige songs zijn ontstaan vanuit gedichten, andere komen voort uit ophopende gedachten. Je kunt de chaos zien ontstaan, voelen groeien, tot de bom ontploft en de rust vervolgens wederkeert. Zoals altijd bij Homegrown begint het optreden om 22.00u en is de entree gratis.