Angsthousiasme

Onlangs had ik een optreden in het schitterende België. We hadden er zin in met de band, want we wisten dat er veel (nieuw) publiek op af zou komen. In aanloop naar de show bekroop mij het lang uitgebleven gevoel van zenuwen. Het is al even geleden dat ik mij zo voelde en waar dat plotseling vandaan kwam, is mij vandaag nog steeds niet bekend. Ik moet daar wel bij vertellen dat ik ook niet drastisch op zoek ben gegaan naar de oorzaak.

Dat komt omdat ik het ditmaal anders heb aangepakt. Even geleden heb ik namelijk een artikel gelezen (Brooks, 2014) dat mijn angstige ogen op een geheel andere manier opende. Door deze situatie kon ik het eindelijk zelf uitoefenen. Hoe ik dat heb gedaan bespreek in het verdere verloop van dit artikel.

Zet je angst om in enthousiasme en presteer op je best
Tijdens stressvolle situaties is kalmeren de meest gebruikte techniek om met spanning om te gaan. Kalmeren heeft volgens Hofmann, Heering, Sawyer en Asnaani (2009) ook een beter effect op prestaties dan het onderdrukken of accepteren van angst. Maar, het onderzoek van Brooks toont dat het omzetten van spanning in enthousiasme nóg voordeliger kan werken voor jouw prestaties.

Het doel van mijn nieuw gevonden strategie is, in het kort, het omzetten van negatieve spanning (zoals faalangst) in positieve spanning (opwinding). In plaats van rustig worden (‘keep calm and carry on’) en de angst die ik voelde te bedaren, heb ik mijn gedachten omgezet en elke gespannen vezel van mijn lichaam gebruikt om vol opwinding het podium te betreden.

In het artikel wordt dit omschreven als ‘het herwaarderen van pre-performance angst als opwinding’. Wat dus eigenlijk zoiets betekent als het mentaal omzetten van negatieve spanning in opwinding. Klinkt lastig, maar voor het herwaarderen van gevoel kun je beginnen met eenvoudige oefeningen. Eén van die oefeningen is het lezen van de volgende tekst:

Onder stressvolle situaties, zoals het optreden voor een publiek, reageert ons lichaam op een eigenwijze manier. Maar onthoud dat de verhoogde opwinding die je voelt niet schadelijk voor je is. Integendeel, recent onderzoek toont dat die lichamelijke reactie op een stressvolle situatie zelfs voordelen heeft en je prestaties verbeterd.

Die lichamelijke opwinding heeft een biologische achtergrond en is ontstaan toen we nog moesten vluchten voor roofdieren en ander gevaar. In feite bereid je lichaam zich juist voor om een prestatie te leveren, door bloed naar de spieren te pompen die je nodig zult hebben. Om die reden moedig ik je aan om voor en tijdens een volgend optreden (of vergelijkbare stressvolle situatie) je lichamelijke reacties te erkennen als voordelig en bevorderend voor je prestaties.

Onderzoek toont dat lezen van bovenstaande tekst de prestaties verbeterd bij het gevoel van spanning, doordat het jou informatie verschaft. De tekst toont dat jij spanning kunt controleren en zelfs gebruiken in je voordeel (Banaszkiewicz, 2017).

Ikzelf was blij dat ik dit onderzoek tegenkwam. Het hielp mij beseffen dat de spanning die ik voelde opweg naar België mij paraat maakte voor een topprestatie. Het lukte mij uiteindelijk om die spanning om te zetten in enthousiasme, wat nog een extra boost aan de motivatie gaf.

Praat met jezelf en word je eigen coach
Een tweede oefening bevat een techniek waar ik zelf groot fan van ben, genaamd ‘positive self-talk’ of in het Nederlands: positieve zelfpraat… en ja, dit is inderdaad wat je denkt dat het is. Praten tegen jezelf. Positive self-talk kan hardop, maar ook in gedachte. Volgens het onderzoek van Brooks werkt positive self-talk (hardop én in gedachte) bevorderend op prestaties. Dat is ook in het geval van angst door een stressvolle situatie.

Positive self-talk is gemakkelijk toepasbaar en snel in gebruik. Het kan een simpele kreet zijn (e.g. “yes” en “ik heb er zin in!”) of een kleine opdracht aan jezelf (e.g. “ga ervoor!”). In stressvolle situatie, zoals die in het inleidende voorbeeld, pas ik ook positive self-talk toe door tijdens de gespannen momenten mezelf aan het volgende te herinneren: “Ik ben enthousiast en heb zin om los te gaan”. Het woord of de zin die je gebruikt noemen we een ‘cue’. Jouw cue moet ervoor zorgen dat je de focus vindt en gemotiveerd raakt om de sterren van de hemel te presteren.

In sommige gevallen kan een cue je helpen om weer rustig te worden, maar net zoals in de eerste oefening is het ook mogelijk om met jouw cue de spanning te herwaarderen (in gedachten om te zetten) in opwinding. Zo maak je van die negatieve spanning een positief gevoel, die jij kan inzetten om mentaal en fysiek alles uit je prestatie te halen.

Het onderzoek van Brooks suggereert dat een koppeling tussen het benoemen van je gevoel (‘ik ben gespannen’) en een opwindende cue (‘… omdat ik er zin in heb!’) leidt tot betere prestaties in stressvolle situaties. Verzin voor jezelf een cue die jij gemakkelijk kan onthouden en die jou precies weet te motiveren!

Oefen met ‘herwaardering’ én ‘positive self-talk’
Tot slot, zal omzetten van angst in opwinding misschien niet meteen gaan zoals je bedacht had. Maar, net zoals in mijn vorige artikel Stress door je passie, wil ik meegeven dat je presteren kunt leren. Dat betekent: oefen met ‘herwaardering’ én ‘positive self-talk’ om een stap dichter bij de optimale prestatie te komen.

Hoe dan? Plan bijvoorbeeld om tijdens de autorit naar je show de tekst door te nemen of zet een camera neer tijdens een repetitie om de spanning op te voeren en pas vervolgens de hierboven genoemde oefeningen toe. Op die manier combineer je de oefeningen met dingen die je anders toch al zou doen!

Succes, maar vooral veel plezier met je nieuwe positieve energie bij jouw volgende prestatie!

Tackle je pijnpunten, beheers je stress en blijf mentaal gezond tijdens jouw prestaties. Nils Stok is prestatiepsycholoog en frontman in de Rotterdamse band Ann My Dice. Onder het motto ‘presteren kun je leren’ ondersteunt Nils muzikanten in hun muzikale carrières. In workshops, presentaties en persoonlijke coaching trajecten gaat hij samen met muzikanten op zoek naar hun optimale prestaties. Wil je meer informatie of direct op zoek naar jouw optimale prestatie? Mail dan naar nilsprestatiepsychologie@gmail.com

Referenties
– Banaszkiewicz, M. (2017). It Is Good To Be Stressed: Improving Performance And Body Responses By Stress Reappraisal. Journal of Education, Health and Sport, 7, 447-453.

– Brooks, A. W. (2014). Get excited: Reappraising pre-performance anxiety as excitement. Journal of Experimental Psychology: General, 143, 1144.

Livestreams om je door de quarantaine te helpen

We hadden allemaal zoveel leuke dingen gepland… en toen kwam de coronacrisis en volgde een noodgedwongen ophokplicht. Thuiszitten dus; geen concerten meer en een live scene die stil ligt. De noodzaak om muzikanten, liefst ook direct financieel, te steunen zal iedereen begrijpen nu een belangrijke inkomstenbron, optredens, plotsklaps is weggevallen.

Gelukkig zijn er in deze crisistijd spontane initiatieven ontstaan waarbij veel organisaties en muzikanten concerten naar de woonkamer brengen. Muzikanten zullen zich hierdoor dan ook meer dan ooit op hun eigen (social) media bereik moeten richten om hun ‘echte’ én potentiële fans te kunnen bereiken. Hopelijk leidt deze crisis, ondanks alles, ook tot professionalisering op dit vlak en raden we iedereen aan het online aanbod van scholing op dit gebied juist nu aandacht te geven.

Livestreams
Er zijn vele livestreams waar je vanaf de bank van kan genieten, waar je zelf onderdeel van kunt zijn en belangrijker nog, waarmee je muzikanten kan supporten. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

FOMO Rotterdam
FOMO, opgericht door én voor studenten, richt zich op kunst & cultuur binnen het nachtleven en geeft makers een plek om hun creaties te exposeren. Daarbij combineren ze kunst met getalenteerde dj’s. FOMO heeft een livestream voor deze dagen opgezet, waarbij je een muzikale reis kunt verwachten van disco tot breaks, house naar electro, techno en meer.
Op 25 maart kun je via deze link van 12:00 tot 20:00 deze livestream checken.

Rietveld Thuistheater serie: Sommerhus
Het Rietveld Theater heeft #Thuistheater gelanceerd. Dat is een initiatief om artiesten te helpen de coronacrisis door te komen. De opbrengst van de kaartverkoop gaat grotendeels naar de artiest. Artiesten kunnen zich aanmelden via de site van Rietveld Theater.

Het Rotterdamse duo Sommerhus kneedt elementen van akoestische pop, klassieke muziek, opera en avant-garde samen tot een eigen geluid en trapt deze Thuistheater serie af. De livestream start op donderdag 26 maart om 20:00 via deze link.

Anti Corona Party
Na het succes van afgelopen weekend zullen de dj’s van The Forever 27 Club op zaterdag 28 maart vanaf 21:00 uur vanuit hun studio de meest fantastische ‘guilty pleasures’ draaien.

Normaal draaien Tom en Quin de beste ‘guilty pleasures’ op hun Welcome To The Guilty Pleasure Dome clubavond in Rotown en de Boterwaag in Den Haag. Aangezien die avonden allemaal zijn afgelast tot 1 juni en de mannen toch niets te doen hebben op hun zaterdagavond, streamen ze opnieuw gratis hun Welcome To The Guilty Pleasure Dome Anti Corona Party rechtstreeks je woonkamer in via deze link.

Corona Talks
Platform FaceCulture lanceert in deze tijden speciale Corona Talks om artiesten te supporten. Tijdens de eerste afleveringen ging FaceCulture in gesprek met o.a. Hendrik Jan Bökkers van Bökkers, Ed Struijlaart en Pax The Humanoid.

Quarantine Concerts NL
Op Facebook kun je op Quarantine Concerts NL terecht voor allerlei livestreams van muzikanten. Opgericht met het doel om muziek te sharen en alsnog artiesten te kunnen zien.

PRSPCT – Quaranstream Broadcast
Het Rotterdamse label PRSPCT maakt deze quarantaine periode wat minder saai door dagelijks uitzendingen van veel van hun artiesten te doen via een speciale PRSPCT Recordings Quarantine Live Broadcast page. Het volledige speelschema vind je hier.

De Kroepoekfabriek Livestreams
Normaal kun je in De Kroepoekfabriek in Vlaardingen terecht voor concerten en clubnachten, maar nu heel even niet. Toch gaat de KF verder, met livestreams! Ben je artiest of een nieuwe maker en wil je samenwerken met de KF? Klop bij ze aan en stuur een mail!

De eerstvolgende livestream is op woensdag 25 maart om 20:00 met Wijnand Schouten, te volgen via de KF-Facebook, hierop zijn ook de vorige livestreams te zien, met o.a. DJ Raimond en The Suspenders!

BIRDtv: club lonely
BIRDtv komt naar je huiskamer. Via een livestream tune je wekelijks in op alle goodness die je van BIRD gewend bent: van (hygiënische) jamsessions tot de fijnste selections van Rotterdamse dj’s. Dus: stay inside, was je handen en tune op vrijdag en zaterdag in voor je dosis BIRD.

Corona Concerts
De site Corona Concerten geeft een actueel overzicht van wie, wanneer en via welke pagina. Ga je zelf een (thuis)concert streamen? Vanuit je studio, je woonkamer of achtertuin? Geef het aan ze door en laat het ons natuurlijk ook weten!

The Kik Livestream op Facebook
Vorige week deed The Kik al een livestream en dat doen ze komend weekend gewoon weer opnieuw! Om 20:30 is The Kik met een The Beatles Top 10 livestream te zien. Geef je favoriete Beatles nummer op via hun Facebook page en zij spelen de tien meest gekozen liedjes.

#BLAIZEITUP Quarantine Party Invites
De Kungfu Master at the Milky Way parties, DJ BLAIZE, gaat tijdens deze quarantaine elke dag live op Facebook tussen 16:00 – 17:00 met een special guest. Good vibes only! Tune in en ontdek nieuwe sounds in je eigen woonkamer!

HomeBaseGigs.com
De site HomeBaseGigs is een onafhankelijk platform dat intieme live-optredens van je favoriete artiesten op video brengt en je daarbij de mogelijkheid biedt om ze financieel te ondersteunen. De streams zijn via de site ook terug te kijken. Met o.a. streams van Mark Ritsema, Katie Kruel en Dan Donelly van The Levellers.

Tripsteam – Apocalypse FM
Via de Facebook pagina van Triphouse Rotterdam zijn dagelijks livestreams te bekijken.

STOOR – Stay Home Soundsystem 
Ook het laboratorium voor elektronische muziek STOOR zend de komende tijd regelmatig livestreams uit via hun Facebook-page. De streams die geweest zijn, zijn daar ook terug te checken. Sessies met David Vunk, Mad Miran, Noneoftheabove, Animistic Beliefs en meer.

Kings Of AM
Site in ontwikkeling waarop o.a. ErnstUndManny met “Lot’s of music, aerobics, dancing, small talk and crazy stuff” vanuit hun Rotterdamse huiskamer uitzenden.

Tenslotte
Er zijn natuurlijk nog veel meer livestreams te checken, zoals bands die via hun eigen page livestreams houden. Natuurlijk is het niet hetzelfde als live een concert bijwonen, maar aanpassen is nodig en bovenal is het zeker nu een belangrijk middel om met elkaar de muziekscene te blijven supporten. Dus geef al die bands een ‘like’, abonneer je op hun Youtube kanaal, check hun livestreams, meld je met jouw band aan bij een passend platform en spread the word.