Stress door je passie

Muziek maken is je passie. Je kan jezelf volledig verliezen in je spel en performance, maar net zoals dat iedereen in de muziek te maken krijgt met (teveel) geluid zoals je hier kunt lezen, heeft ook iedere muzikant en muziek professional te maken met STRESS.

Dat klinkt best heftig, hoor ik je denken! Maar wees niet bang, stress ervaart iedereen en is altijd bij je. Het is jouw reactie op de dingen die om je heen gebeuren. Alhoewel stress vaak een negatieve lading krijgt in de volksmond, hoeft het niet per se slecht te zijn. Daarom delen we stress op in een goede en slechte variant. Zo kan positieve stress ons motiveren en meer pit toevoegen aan bepaalde situaties, maar kan je ook meer stress ervaren dan je aankunt waardoor je de controle verliest en het een negatief effect heeft. In dit artikel gaan we dieper in op stress herkennen en bied ik een aantal handige tips zodat jij kan leren om stress te beheersen.

Waar komt het vandaan?

Muzikanten krijgen te maken met deadlines, belangrijke optredens, verwachting van het publiek, geld en nog een hele berg andere zaken. Die (oor)zaken noemen we de stressoren. Elke stressor op zich kan positieve effecten hebben op je muzikale prestaties, een deadline kan motiveren om richting je doel te werken en de adrenaline die ontstaat wanneer je voor het eerst in de gloednieuwe zaal van de Maassilo speelt geeft net zo’n adrenalinekick als skydiven. Maar wanneer het gevoel je overvalt dat er meer van je gevraagd wordt dan je voor jouw gevoel aankunt, begin je ineens buitenproportioneel te zweten en belemmert het je prestaties.

Zoals de voorbeelden aangeven blijft de situatie hetzelfde, maar maakt jouw reactie het verschil. Je gedachten, emoties en gedrag zijn het probleem maar bieden vooral ook de oplossing. Een optie is het veranderen van de omgeving door bijvoorbeeld bepaalde situaties te vermijden of ‘het systeem’ te veranderen (is ‘f*ck the system’ nog steeds iets?), maar volledig controle over de situatie blijkt vaak onmogelijk. Daarom is het belangrijk om te focussen op de dingen waar je wel controle over hebt, namelijk: jezelf!

Aan de slag!

Zoals gezegd, is stress een reactie op de omgeving of een situatie. De essentie van slechte stress omzetten naar goede stress is het verleggen van de focus in je eigen reacties. Maar, hoe doe je dat dan? Volg de drie stappen om jouw stress te beheersen: controle, rust & recreatie en praten met anderen.

Controle:
Focus op jouw proces, dan komt het resultaat vanzelf. Wat wil je ontwikkelen dat zou kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld die duizenden streams? Over welke vaardigheden moet jij beschikken die kunnen zorgen dat je niet meer uitglijdt in je eigen zweet als je het podium betreedt? Door te focussen op jouw eigen proces en te zoeken naar oplossingen en alternatieven voor een probleem krijg je een gevoel van controle, meer geloof in je eigen kunnen, zul je positiever reageren en de juiste motivatie vinden.

Rust & recreatie:
Ondanks dat muziek je passie is en je alles op alles wilt zetten, is het toch van belang dat je zo nu en dan je rust pakt. Voorkom vermoeidheid en onnodige fouten door even te stoppen met je muzikale bezigheden. Helaas, ook de allerleukste dingen kosten aandacht en vergen energie: zorg voor een goede nachtrust, let op je voeding en neem duidelijke pauzes.

Wanneer je steeds meer met je muziek wilt doen, zorg dan dat je nog een andere activiteit vindt waaruit jij energie haalt, zodat wanneer je er even helemaal doorheen zit je niet volledig afhankelijk bent van muziek voor die positieve vibes. Beweeg: sporten, wandelen, star-jumps of een stukje fietsen. Bewegen is een bewezen methode om stress te verlichten. Het brengt een zelfde lichamelijke reactie teweeg als het vluchten voor een stressvolle situatie (fight or flight), waardoor je stressniveau afneemt en je slaap wordt bevorderd. Neem je rust en recreëer, zodat je met meer inzet en aandacht effectiever aan je muzikale carrière kan werken zonder te bezwijken aan een passievolle overdosis.

Praten met anderen:
Je bent niet de enige en nooit alleen, dus vraag aan je medemuzikanten hoe zij bepaalde situaties aanpakken en welke methoden zij gebruiken om met stress om te gaan. Maak dingen bespreekbaar binnen je band, met je manager, boeker en het gehele team waarin je werkt. Door te praten met iemand die hetzelfde doormaakt of doormaakte als jij, verlaagt je stressniveau en blijf je (beide) kalmer in stressvolle situaties. Een soort min maal min is plus, dus! Daarnaast zorgt erover praten met anderen voor het (h)erkennen van het probleem en ontstaan meer oplossingen vanuit jezelf of jullie samen, zodat je die negatieve reacties omzet in een positieve aanpak.

Tot slot, omgaan met stress kun je vergelijken met het leren spelen van een muziekinstrument: die frygische toonladder speel je ook niet in een keer op 230 bpm. Je oefent ermee, werkt met een metronoom, deelt het op in delen of begint achterstevoren. Presteren en negatieve stress omzetten in positieve stress kun je net als het bespelen van een muziekinstrument leren en dat gaat je steeds beter af door… daar komt ie: oefenen!

Tackle je pijnpunten, beheers je stress en blijf mentaal gezond tijdens jouw prestaties. Nils Stok is prestatiepsycholoog en frontman in de Rotterdamse band Ann My Dice. Onder het motto ‘presteren kun je leren’ ondersteunt Nils muzikanten in hun muzikale carrières. In een persoonlijk coaching traject gaat hij samen met muzikanten opzoek naar hun optimale prestaties. Wil je meer informatie of opzoek naar jouw optimale prestatie? Stuur dan een mail naar: nilsprestatiepsychologie@gmail.com