Livestreams om je door de quarantaine te helpen

We hadden allemaal zoveel leuke dingen gepland… en toen kwam de coronacrisis en volgde een noodgedwongen ophokplicht. Thuiszitten dus; geen concerten meer en een live scene die stil ligt. De noodzaak om muzikanten, liefst ook direct financieel, te steunen zal iedereen begrijpen nu een belangrijke inkomstenbron, optredens, plotsklaps is weggevallen.

Gelukkig zijn er in deze crisistijd spontane initiatieven ontstaan waarbij veel organisaties en muzikanten concerten naar de woonkamer brengen. Muzikanten zullen zich hierdoor dan ook meer dan ooit op hun eigen (social) media bereik moeten richten om hun ‘echte’ én potentiële fans te kunnen bereiken. Hopelijk leidt deze crisis, ondanks alles, ook tot professionalisering op dit vlak en raden we iedereen aan het online aanbod van scholing op dit gebied juist nu aandacht te geven.

Livestreams
Er zijn vele livestreams waar je vanaf de bank van kan genieten, waar je zelf onderdeel van kunt zijn en belangrijker nog, waarmee je muzikanten kan supporten. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

FOMO Rotterdam
FOMO, opgericht door én voor studenten, richt zich op kunst & cultuur binnen het nachtleven en geeft makers een plek om hun creaties te exposeren. Daarbij combineren ze kunst met getalenteerde dj’s. FOMO heeft een livestream voor deze dagen opgezet, waarbij je een muzikale reis kunt verwachten van disco tot breaks, house naar electro, techno en meer.
Op 25 maart kun je via deze link van 12:00 tot 20:00 deze livestream checken.

Rietveld Thuistheater serie: Sommerhus
Het Rietveld Theater heeft #Thuistheater gelanceerd. Dat is een initiatief om artiesten te helpen de coronacrisis door te komen. De opbrengst van de kaartverkoop gaat grotendeels naar de artiest. Artiesten kunnen zich aanmelden via de site van Rietveld Theater.

Het Rotterdamse duo Sommerhus kneedt elementen van akoestische pop, klassieke muziek, opera en avant-garde samen tot een eigen geluid en trapt deze Thuistheater serie af. De livestream start op donderdag 26 maart om 20:00 via deze link.

Anti Corona Party
Na het succes van afgelopen weekend zullen de dj’s van The Forever 27 Club op zaterdag 28 maart vanaf 21:00 uur vanuit hun studio de meest fantastische ‘guilty pleasures’ draaien.

Normaal draaien Tom en Quin de beste ‘guilty pleasures’ op hun Welcome To The Guilty Pleasure Dome clubavond in Rotown en de Boterwaag in Den Haag. Aangezien die avonden allemaal zijn afgelast tot 1 juni en de mannen toch niets te doen hebben op hun zaterdagavond, streamen ze opnieuw gratis hun Welcome To The Guilty Pleasure Dome Anti Corona Party rechtstreeks je woonkamer in via deze link.

Corona Talks
Platform FaceCulture lanceert in deze tijden speciale Corona Talks om artiesten te supporten. Tijdens de eerste afleveringen ging FaceCulture in gesprek met o.a. Hendrik Jan Bökkers van Bökkers, Ed Struijlaart en Pax The Humanoid.

Quarantine Concerts NL
Op Facebook kun je op Quarantine Concerts NL terecht voor allerlei livestreams van muzikanten. Opgericht met het doel om muziek te sharen en alsnog artiesten te kunnen zien.

PRSPCT – Quaranstream Broadcast
Het Rotterdamse label PRSPCT maakt deze quarantaine periode wat minder saai door dagelijks uitzendingen van veel van hun artiesten te doen via een speciale PRSPCT Recordings Quarantine Live Broadcast page. Het volledige speelschema vind je hier.

De Kroepoekfabriek Livestreams
Normaal kun je in De Kroepoekfabriek in Vlaardingen terecht voor concerten en clubnachten, maar nu heel even niet. Toch gaat de KF verder, met livestreams! Ben je artiest of een nieuwe maker en wil je samenwerken met de KF? Klop bij ze aan en stuur een mail!

De eerstvolgende livestream is op woensdag 25 maart om 20:00 met Wijnand Schouten, te volgen via de KF-Facebook, hierop zijn ook de vorige livestreams te zien, met o.a. DJ Raimond en The Suspenders!

BIRDtv: club lonely
BIRDtv komt naar je huiskamer. Via een livestream tune je wekelijks in op alle goodness die je van BIRD gewend bent: van (hygiënische) jamsessions tot de fijnste selections van Rotterdamse dj’s. Dus: stay inside, was je handen en tune op vrijdag en zaterdag in voor je dosis BIRD.

Corona Concerts
De site Corona Concerten geeft een actueel overzicht van wie, wanneer en via welke pagina. Ga je zelf een (thuis)concert streamen? Vanuit je studio, je woonkamer of achtertuin? Geef het aan ze door en laat het ons natuurlijk ook weten!

The Kik Livestream op Facebook
Vorige week deed The Kik al een livestream en dat doen ze komend weekend gewoon weer opnieuw! Om 20:30 is The Kik met een The Beatles Top 10 livestream te zien. Geef je favoriete Beatles nummer op via hun Facebook page en zij spelen de tien meest gekozen liedjes.

#BLAIZEITUP Quarantine Party Invites
De Kungfu Master at the Milky Way parties, DJ BLAIZE, gaat tijdens deze quarantaine elke dag live op Facebook tussen 16:00 – 17:00 met een special guest. Good vibes only! Tune in en ontdek nieuwe sounds in je eigen woonkamer!

HomeBaseGigs.com
De site HomeBaseGigs is een onafhankelijk platform dat intieme live-optredens van je favoriete artiesten op video brengt en je daarbij de mogelijkheid biedt om ze financieel te ondersteunen. De streams zijn via de site ook terug te kijken. Met o.a. streams van Mark Ritsema, Katie Kruel en Dan Donelly van The Levellers.

Tripsteam – Apocalypse FM
Via de Facebook pagina van Triphouse Rotterdam zijn dagelijks livestreams te bekijken.

STOOR – Stay Home Soundsystem 
Ook het laboratorium voor elektronische muziek STOOR zend de komende tijd regelmatig livestreams uit via hun Facebook-page. De streams die geweest zijn, zijn daar ook terug te checken. Sessies met David Vunk, Mad Miran, Noneoftheabove, Animistic Beliefs en meer.

Kings Of AM
Site in ontwikkeling waarop o.a. ErnstUndManny met “Lot’s of music, aerobics, dancing, small talk and crazy stuff” vanuit hun Rotterdamse huiskamer uitzenden.

Tenslotte
Er zijn natuurlijk nog veel meer livestreams te checken, zoals bands die via hun eigen page livestreams houden. Natuurlijk is het niet hetzelfde als live een concert bijwonen, maar aanpassen is nodig en bovenal is het zeker nu een belangrijk middel om met elkaar de muziekscene te blijven supporten. Dus geef al die bands een ‘like’, abonneer je op hun Youtube kanaal, check hun livestreams, meld je met jouw band aan bij een passend platform en spread the word.

Hebben wij iets gemist? Laat het ons dan weten!

Wil je meer weten over streamen? Check dan stream-goeroe Michiel Gardner.

#staysafe #stayinside

Dagboek van een band: Coronablues

In het pré corona tijdperk (lees twee weken geleden) had ik net als veel andere muzikanten mooie plannen. Nu is alles anders.

Normaal gesproken vergelijk ik mijzelf en mijn hobbybandje graag met de grote acts, dat gaat nu niet op. Dit virus treft alle geledingen van de muziekindustrie even erg en sommigen nog erger. Ik vind het verschrikkelijk om niet te spelen in het oefenhok, net zoals velen het verschrikkelijk vinden om het podium niet te kunnen betreden of om niet in de zaal te staan, met oordoppen in genietend van live muziek.

Je kan dan wel thuis muziek maken met je gitaar of met je laptop en die muziek ook wel laten horen via het internet, maar als je geen hordes dansende of meedeinende mensen van je muziek ziet en hoort genieten verdwijnt er toch een belangrijk deel van het muziek maken.

Gaat deze periode nu allemaal prachtige nummers opleveren van muzikanten die thuiszitten achter hun piano of met hun gitaar? Er wordt ongetwijfeld veel coronablues geschreven, daar is vast nog wel een afspeellijstje van te maken straks, als dit achter de rug is. Dat is toch iets wat iedereen op de been houdt, het idee dat het op een goed moment afgelopen is en dat we weer kunnen overgaan tot de orde van de dag.

Dat moment voelt nu nog ver weg en het zal ook spannend worden. Want wat tref je aan als alle rook is opgetrokken? Sterk vermagerde singer/songwriters, stuiterende metalheads die maanden hun energie niet kwijt konden of rappers die acht nieuwe albums hebben volgeschreven. Maar ook half failliete podia en zalen waar eerst de stof weggeveegd en de bierleidingen doorgespoeld moeten worden. Wat een feest als die weer open gaan.

Als het zover is dan wordt het één grote reünie want er is veel bij te praten met oude vrienden en bekenden. Die muziek kan dan wel even wachten maar die muzikanten willen ook los. Er staat ons wat dat betreft een mooie tijd te wachten, een gedachte die mij op de been houdt.

Op dit moment komen vele vele initiatieven naar boven, de één goed, de ander vermakelijk en een volgende niet voor herhaling vatbaar. De afdeling kunst en cultuur laat op allerlei manieren van zich horen, maar het blijft voornamelijk afleiding, vermaak en vooral hoop. Nu is het grotendeels nog improviseren, gelukkig is dat voor muzikanten een basisvaardigheid.

En straks, straks is alles anders.

Wordt vervolgd.