A Rhyme for Help

Kanye West.

Eén van de meest omstreden artiesten van deze tijd. Van Taylor Swift microfoon snatchings, zijn kijk op slavernij, tot zijn gooi naar het presidentschap. Waar vele hem kronen tot marketinggenie, omdat er geregeld een album aankondiging of een sneaker release gekoppeld is aan deze controversie, gaat het hier om iets diepers. Zijn mentale gezondheid. Hij heeft al kenbaar gemaakt dat hij kampt met bipolariteit: de cover van zijn vrij donkere album Ye leest de tekst “I hate being bi-polar it’s awesome”. Of Kanye hier een pionier in is, kunnen we over discussiëren, maar het bespreekbaar maken van mentale gezondheid in hiphop is niet langer een uitzondering, maar de norm.

My Mind Playing Tricks On Me
Er is een stroom van rappers, oud en nieuw, die hun mentale gezondheid verwerken in hun lyrics. Bipolariteit, depressie, verslavingen, PTSD – no stone is left unturned. Mentale gezondheid wordt al jaren aan de kaak gesteld in rap. Neem Geto Boys’ Mind Playing Tricks On Me van 1991 bijvoorbeeld.

De track heeft het over het effect van een turbulente lifestyle vol geweld en dood. Hoewel de nadruk in dit nummer niet per se ligt op mentale gezondheid, maar op het gedetailleerd beschrijven van gruwel, speelt het wel mee op de achtergrond. Tegenwoordig is dat niet meer zo; mental health staat op de voorgrond.

Video: Geto Boys – Mind Playing Tricks On Me

808s & Cudi’s
De meest recente stroom aan rappers die vrij kwetsbare en persoonlijke verhalen pennen, wijzen naar Kid Cudi en Kanye West als grootste inspiraties. De kwetsbaarheid over het effect van een gebroken hart – zowel in de liefde als door het verlies van zijn moeder – omhult met het veelvoudig gebruik van autotune op 808s & Heartbreaks, en Kid Cudi’s transparantie over het kampen met o.a. depressie en angsten op Man On The Moon: The End Of Day, heeft een impact gehad op een stroom aan rappers die hieruit zijn voortgekomen. Ik noem een Lil Uzi Vert, Juice WRLD en Travis Scott.

Kid Cudi – The Pursuit of Happiness ft. MGMT

En het stopt niet daar. Ook Nederland kent rappers die naar de pen grijpen om hun geestelijke gezondheid te bespreken. Met de reikwijdte die hiphop heeft, is het belangrijk dat het zaken als dit bespreekbaar maakt. Dit omdat het fans, voornamelijk de jongeren, laat weten dat ze niet alleen zijn en erover praten je niet minder maakt, maar meer.

Winne – Binnenvetter

“Geschreven zonder versterking/ Ik geef het zonder beperking / M’n woorden op de beat / Een therapeutische werking / Ik vraag niemand om hulp / Er is niemand die helpt / Met de pen kom ik steeds een stukje dichter bij mezelf”

Imani Sigourney is cultural commentator, hiphopjournalist en storyteller. Opgegroeid met haar moeder die elke zondagochtend het huis schoonmaakte met Al Green en The Temptations en haar broer die het huis wakker hield met producties van The Neptunes en Timbaland, heeft ze haar liefde voor muziek gevonden. Met haar platform geeft ze haar ongezouten mening over alles betreffende the culture.

Volg Imani op Facebook of Instagram.

Maak kennis met de GPR finalisten uit de categorie bands!

Op zaterdag 19 september vindt de finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Bands plaats in Grounds. Vanuit al het Rotterdams talent dat zich heeft aangemeld, hebben onderstaande vijf acts zich weten te plaatsen voor de finale. Weten wat je kan verwachten als je meekijkt tijdens de livestreams? Lees dan snel verder en maak kennis met de finalisten uit de categorie bands!

BÄSN
BÄSN is het project van muzikale duizendpoot Sjoerd van Kampen. Met een rugtas vol liedjes over levenservaring als millennial is hij klaar om 2020 te veroveren. Na de succesvolle ep Mistakes volgt later dit jaar een tweede: Depression Disco. Deze ep zal een creatie zijn vol upbeat muziek met catchy melodieën, schreeuwende synthesizer en pakkende Engelse millennial teksten over anxiety en depressie. Maar natuurlijk niet zonder de klassieke BÄSN humor.

Dragonfruit
“Born out of a love for sample-hiphop and neo-soul’‘ ⁠
Dat is de grondslag van de Rotterdamse alternatieve r&b-band Dragonfruit. Met invloeden van Flying Lotus en J Dilla tot Mahalia en Sabrina Claudio wordt de sound van Dragonfruit gekenmerkt door een mix van soundscapes, samples en elektronica. Samen met de vocalen van Danique van der Vlugt wordt er een relaxte, maar zeer dansbare sfeer neergezet.

Lucky Blue
Vier ruwe diamanten stevig in de Rotterdamse grond met hun klauwen uit de mouwen die een zaadje in de zuidelijke schaamstreek van het land willen planten. De Rotterdamse ‘Happy Go Lucky’ indierock band Lucky Blue spettert van elk podium en laten zelfs je oma springen! ⁠


The Frontiers

“We are the fucking frontiers, so the limits will be reached” 
Dit citaat uit hun nummer Barrier Breached is iets wat The Frontiers zeker waarmaken. De jongvolwassenen uit Spijkenisse en omstreken doen dan ook niets liever dan keiharde muziek maken. Bij het schrijven van de nummers laat de band zich niet tegenhouden door de afbakeningen van genres, waardoor de muziek een mix is van hard rock, heavy metal, thrash metal en punk. Altijd klaar om te spelen, blazen de mannen van The Frontiers iedereen ondersteboven. Oordoppen worden aangeraden, want het volume gaat op elf en het dak gaat eraf!! ⁠

Philippine
Met een heldere stem neemt de pas 21-jarige Philippine je mee in haar wereld van popsongs met country en lichte 80’s invloeden. Het zijn bedwelmende nummers die je raken met eerlijke, pakkende teksten en melodieën die je niet snel meer uit je hoofd zult krijgen. ⁠De country roots kunnen worden ontdekt in haar songwriting en in de rol van zowel het akoestische als elektrische gitaarspel binnen haar muziek.⁠

Copyright foto’s: Jasper Mol (Bordoo Creations)

Podium Grounds 
Van gepassioneerde latin tot ongepolijste hiphop en van swingende afrobeat tot intieme singer/songwriter muziek. Grounds is hét podium in Rotterdam voor iedereen die van grensverleggende muziek houdt.

Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam

De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam wordt georganiseerd door de Popunie en is dè muziekcompetitie voor muzikaal talent in Rotterdam. Alle finales worden in één weekend georganiseerd, op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september.

Alvast inluisteren voor de finales? Check de Spotify-playlist!