10 Jaar Café De Bel

Op de Gerard Scholtenstraat bevindt zich het leukste café van het Oude Noorden. Al tien jaar lang programmeert De Bel een diversiteit aan bands en muzikanten en doen Tiek, de eigenaresse, en haar personeel hun uiterste best om het de (stam)gasten naar de zin te maken.

Voordat Tiek begon aan de kroeg had ze een snoepwinkel aan de Benthuizerstraat. Toen de kinderen eenmaal oud genoeg waren besloot ze, geïnspireerd door haar overgrootoma, dat het tijd was om haar droom na te jagen en zelf een café te openen. Het begon niet heel succesvol, maar daar kwam snel verandering in toen ze op Koninginnedag (want toendertijd zwaaide Bea nog de scepter) een festival organiseerde voor de deur met een vijftal bands. De kroeg kreeg in één klap naamsbekendheid en sedert die tijd staat het bekend als de ideale plek voor bands en muzikanten om te laten zien wat ze kunnen.

In eerste instantie werd er twee keer per week een band geprogrammeerd, maar ondertussen is het elk weekend feest, is er elke woensdag een open mic en krijgt Tiek ettelijke mails per week van bands met het verzoek er te mogen spelen en Tiek heeft eigenlijk geen idee wat nou maakt dat de bands haar ontzettend knusse zaal zonder podium zo aantrekkelijk vinden. De bands weten het gelukkig wel.

Er zijn tijden geweest dat er op Koningsdag een leuk buitenfestival plaatsvond georganiseerd door De Bel, maar daar heeft de gemeente met al haar regelgevingen een stokje voor gestoken. Een van de vaste bands op Koningsdag is The Skiffle Billy Cocktail band die het stampvolle café aan het dansen en lallen krijgt. Zeer recentelijk heeft The Legendary Orchestra Of Love ook het hart van Tiek veroverd en nu mag die band op het tienjarige bestaan op 10 februari de avond een muzikaal tintje geven.

Uiteraard moet ik hier even twee andere zeer belangrijke namen noemen die onlosmakelijk verbonden zijn met De Bel en de live muziek. Romano heeft ruim zes jaar achter de bar gestaan en de programmering gedaan en zich keihard ingespannen om elke week weer een leuke programmering neer te zetten. Na zes jaar vond hij het wel tijd voor verandering en heeft hij het stokje doorgegeven aan Alex, die dat nu met hart en ziel doet.

Niet alleen wordt de zaak gekenmerkt door de goede (live) muziek, maar ook door de gasten. Uit alle rangen en standen zijn ze er te vinden en, zoals het een oerdegelijk Rotterdams café betaamt, iedereen is er zeven dagen per week van harte welkom. De werkloze praat met een chirurg en oom agent is hier nog ieders beste vrind. En samen heft een ieder het glas op de gezondheid. Tiek is alle gasten ook erg dankbaar dat ze ervoor kiezen om bij haar over de vloer te komen. Ze heeft een grote, trouwe groep van vaste klanten, maar ook heel veel gasten die gewoon komen binnenwaaien.

Zaterdag 10 februari a.s. viert café De Bel haar tienjarige bestaan en iedereen is van harte welkom om te delen in de vreugde. Hopelijk blijft de zaak nog heel lang muziek programmeren en komt de gemeente niet ineens weer op de proppen met allerlei regeltjes om ook daar een stokje voor te steken. Proost mee op de volgende tien jaar en hopelijk nog vele jaren meer.

Een greep uit het programma van De Bel in het verleden..

Check het event op Facebook.

Mike Michels speelt in The Legendary Orchestra Of Love. De band is een vat vol tegenstrijdigheden. Het rock-‘n’-roll trio speelt vrolijke, dansbare gitaarmuziek en is live te zien tijdens het 10-jarig bestaan van Cafe de Bel.

Convoi Exceptional – Houtjetouwtje Strogebouwtje

  • Houtjetouwtje Strogebouwtje

  • Convoi Exceptional
    • Genre: Slagwerk, Rock 'n Roll
    • Release-type: Digitaal, cd
    • Label: Self-released

In 2013 trommelde Convoi Exceptional nog even lekker mee op het Pinkpop podium met Will And The People. Ook zorgden ze voor feestgedruis bij hun optredens op Oerol, de Parade, Zwarte Cross, Wildeburg, Surfana en Into The Woods.

In 2015 stond de Popronde (wederom) op hun to do lijstje, toen inmiddels wel in de gereduceerde opstelling. Job den Dulk legt nog strakke ritmes en funk neer met zijn drums, Ruben Spartaco Bolsius laat zijn handen nog steeds vliegen over de strakke vellen van de djembé, en Dick Ronteltap blaast ons nog steeds omver met de diepe tonen van zijn saxofoon.

Nog steeds even reislustig als voorheen weet dit drietal zich te laten inspireren door de verschillende muzikale culturen die zij zijn tegengekomen. Om afgelopen mei na vijf jaar de stoute studio-schoenen weer aan te trekken en hun stelling te nemen in het unieke houtjetouwtje strogebouwtje, een analoge opnamestudio van stro in Breda, waar zij hun nieuwe album opnamen met dezelfde ludieke naam.

Houtjetouwtje Strogebouwtje staat gevuld met acht gevarieerde tracks die elk hun eigen charme hebben. Albumopener Storm Is Coming is een lekkere stoot van jazzy funk. Flink upbeat waarbij de saxofoon lekker pept and toet en je vanzelf mee gaat stampen bij het steeds meer opzwepende stormachtige geluid, als een licht ritmische regenval die steeds verder uitbouwt tot orkaanachtige uithalen waarbij alle instrumenten de oren van de luisteraar bestoken als windvlagen.

Onverwachts is dan opeens de muzikale paletreiniger Sansula tussen al de overtreffende ritmes door is er deze nog geen minuut durende verfrissing als een meditatie rustpunt in de anders zo opzwepende ritmes. Bijgekomen kunnen de heupen weer los bij de funk van Funky Fly!, laat de handjes maar meeklappen.

Ook de invloeden van New Orleans komen op dit album voorbij met de slow second line dirge van Ceremony For An Ol’Lazy Dog. Vooruitslepend maar met een oompf in de nadruk van de sympathie. Afsluiter Urban Desert is dan weer als een duizend-en-een-nacht verhaal, die sluimerend door de woestijnnacht waait op de zacht ritmische drumslagen en betoverende uithalen van de saxofoon.

Ook dit jaar staan er al weer een flink aantal optredens gepland in Rotterdam en omstreken, dus zin om even lekker los te gaan op een ritmisch feestje zoek ze dan zeker even op.

Ik ben nog steeds van mening dat je nog het meest kan genieten van deze heren tijdens een live-optreden. Omdat ze je weten op te zwepen en mee te trekken in het alomvattende feestgedruis. Maar wil je nog nagenieten of een eigen feetje maken dan is de cd een leuke aanvulling.