Live-verslag: Small Time Crooks @ Café de Bel

cafe de belZaterdag jl. stap ik in Dordrecht maar weer eens in de trein naar Rotterdam. Terwijl ik de dag ervoor al in WORM geweest was, ga ik er nu heen voor een concert van Small Time Crooks. Ik ken deze folky Americana band al en weet dus wat ik kan verwachten.

Dat meerdere mensen ze kennen blijkt uit het feit dat ik in de trein zomaar een bekende tegenkom, namelijk één van de twee Haagse Sissies, en zij weet mij te vertellen dat deze band met enige regelmaat ook de speciale Puur Gelul avonden als band begeleid. Inmiddels ben ik al bijna in Rotterdam en erg nieuwsgierig geworden naar het café waar ze voor deze gelegenheid zullen spelen. Hier door het lekkere herfstweer (nat!) aangekomen blijkt Café de Bel het perfecte decor te bieden voor deze band. Tijdens het optreden vergeet ik eigenlijk dat ik in Rotterdam ben. Het lijkt wel of ik in een film van de Coen Brothers ben beland en dat ik me bevind tussen alle ‘Crooks’.

De podiumuitstraling van deze vier heren (alhoewel vaak zonder letterlijk podium) is subliem en de banjo, akoestische bas, gitaar en wasbord vallen qua sfeer perfect samen met het James Dean nummerbord en de poster van Easy Rider aan de muur. De avond wordt lekker aan elkaar geluld en er wordt zelfs nog het nieuws dat de heren vorige week een platencontract hebben vastgelegd bij Suburban Records vermeld. Als ik deze alvast kon bestellen dan had ik dat direct gedaan, maar we moeten nog even wachten tot februari 2014 voordat we dan eindelijk deze heerlijke muziek thuis kunnen beluisteren of in die mooie Amerikaanse slee, waar hij eigenlijk thuishoort!

De avond is compleet als de band op traditionele jazz/blues manier elkaar voorstelt, door de perfecte samenzang van de vier heren, de zeer aparte cover van Ramses Shaffy ‘Laat me’, het enthousiaste publiek en natuurlijk… genoeg bier. Het was het wachten zeker waard, aangezien ze ook nog meer dan een uur spelen. Ik was zelf een beetje moe geworden na twee dagen op pad en moest helaas weer door de Hollandse regen naar huis, maar het zal me niks verbazen als de heren de avond nog geruime tijd voortgezet hebben met… Jack D.

Yvo van der Vat

Gezien: zaterdag 12 oktober, Café de Bel, Rotterdam

Rotterdam krijgt pop-up poppodium

pop010Van loods tot lunchroom en van leegstaand kantoor tot ongebruikt theater; Rotterdam heeft veel panden die als tijdelijk poppodium kunnen worden gebruikt. PopUp 010 gaat die kans benutten door tweemaandelijks concerten te organiseren. Kleinschalige, (semi) akoestische optredens van acts uit binnen- en buitenland. De nadruk van de programmering ligt op het presenteren van talentvolle, op het punt van doorbraak staande bands.

De eerste editie van PopUp 010 met Revere (UK) en Crying Boys Cafe (NL) vindt plaats op vrijdag 22 november. De locatie wordt kort voor de eerste editie bekend gemaakt.

Talent popt-up
Nederlandse poppodia zijn steeds minder een podium voor nieuw muzikaal talent. Er wordt op veilig gespeeld, zo concludeerden de podia onlangs zelf ook in hun rapport Poppodia in Cijfers (2012). Een alarmerende trend waarvan met name opkomende, maar ook lokale bands de dupe zijn. Voor PopUp 010 een belangrijke reden om talentvolle acts uit Rotterdam en (ver) daarbuiten te programmeren. Tel daarbij op dat in Rotterdam belangrijke podia voor muzikale ontwikkeling van artiesten en publiek zijn opgedoekt. Zowel een grootstedelijk poppodium (Nighttown c.q. WATT) als voldoende podia voor upcoming acts uit binnen- en buitenland ontbreken (na sluiting Exit en WaterFront). Ontstaan uit liefde voor popmuziek en de stad Rotterdam moet PopUp 010 een aanvulling worden op hetgeen Rotterdam al/nog te bieden heeft als het gaat om het programmeren van (live) popmuziek. Daarnaast biedt PopUp 010 een andere kijk op de definitie van een ‘poppodium’ door te programmeren op onverwachte locaties en aan te sluiten bij nieuwe initiatieven, verrassende partners en tijdelijke beheerders van leegstand.

Revere & Crying Boys Cafe
Na Glastonbury afgelopen zomer staat het Britse Revere nu op de affiche van PopUp 010. En daar zijn ze verdomde trots op! Revere wordt vergeleken met The National en Arcade Fire. Het recent verschenen album My Mirror/Your Target en de energieke live shows van de zeven man sterke band oogstten veel lof. “A storming, stirring new band that genuinely takes your breath away”, aldus The Sunday Times. Exclusief voor PopUp 010 komt zanger Stephen Ellis naar Nederland voor een intiem solo concert.

Het Rotterdamse Crying Boys Cafe staat reeds op de radar van menig muziekblog. En hun eerste plaat moet nog verschijnen… Crying Boys Cafe (Jasper Hupkens) laat zich inspireren door oude gevangenishymnes en 80’s iconen Grace Jones en David Byrne. Resultaat: Een vocale viering van verdriet, liefde en pop.

De eerste editie van PopUp 010 laat goed zien waar PopUp 010 voor staat: Een combinatie van Rotterdams talent en een internationale act klaar voor de grote doorbraak.

Nodig hier je vrienden uit en voor meer informatie bezoek je de website van PopUp 010. Volg PopUp 010 op Facebook en/of Twitter.