X-enia – 8

  • 8

  • X-enia
    • Genre: avant-garde
    • Release-type: album, cd, digitaal
    • Label: self-released

Acht eigenzinnige tracks op album 8 van X-enia. Album 8 telt zoals de titel doet vermoeden acht tracks, maar dat is nog niet alles. Op de bandcamp van Xenia Gottenkieny (X-enia) is te zien hoe ze vier verschillende limited edition cds aanbiedt in roze, geel, blauw en metallic, in edities van ieder slechts acht stuks. Bij aanschaf van een van deze edities weet je gewoon zeker dat je iets bijzonders in je handen hebt. Al geldt dat bijzondere niet alleen voor de buitenkant. De muziek op het album is ook op z’n minst bijzonder te noemen.

De muziek van X-enia is niet voor de faint-hearted. Wait start sterk en pompt je bloeddruk vanaf het eerste moment omhoog. Meteen daaraan vast dondert Like uit de speakers met een power van industrial gothic rock en flirt onmiskenbaar met Bauhaus en Sisters of Mercy. Al stopt X-enia er (30 jaar later) hedendaagse invloeden in, waardoor het geheel modern en dansbaar aanvoelt.

De muziek klinkt lo-fi, maar er is daarbinnen nog precies genoeg ruimte om de juiste nuances te horen. Het zorgt voor een fijn experimenteel indierock geluid. In Noone wordt dankbaar gebruik gemaakt van elektronische beats, die nog veelvuldig terug zullen komen in tracks nadien. Verschillende laagjes van haar eigen stem zorgen voor een vervreemdend effect en als het nummer na twee minuten uiteen klapt in distortion is het bruggetje naar de eigenzinnige Björk ook geslagen.

Been Caught borduurt verder op het extreme en Feel It zet synthesizers in om aanstekelijke maar vervreemdende riffs te produceren. Laatstgenoemde heeft potentie om de rest van de dag in je hoofd te blijven zitten. Maar of je daar vrolijk van wordt, weet ik zo net nog niet.

Another heeft het meest weg van een rockplaat, X-enia’s – nog steeds in effecten gedoopte – stem draagt het opzwepende nummer waarin ze smeekt niet alleen gelaten te worden.
Als een aaneenschakeling van in galm doordrenkte lagen is het vrijwel onmogelijk om ieder nummer individueel te bespreken. Ze sluiten namelijk naadloos op elkaar aan en de één zou niet kunnen bestaan zonder de track ervoor of erna. Tomorrow kruipt onderhuids en in afsluiter Perfect wordt op de valreep een heel groovy baslijntje geïntroduceerd.

Nee, X-enia zul je niet snel op de affiche zien staan van de standaard programmering van een doorsnee poppodium. En op veel airplay hoeft ook niet gerekend te worden. De muziek is simpelweg te vreemd en te beklemmend en louter weggelegd voor liefhebbers van de avant-garde. Enerzijds is dat zonde, maar des te mooier is het moment van overwinning voor de enkeling die durft zijn of haar grenzen te verleggen en daarmee op de Bandcamp-pagina van X-enia stuit. 8 is een parel, een trofee.

Meer over X-enia vind je op haar website

Dagboek van een band: No guts, No glory

Het is voor ons onbegrijpelijk waarom niet iedereen ons geweldig vindt. Aan de muziek kan het niet liggen, het moet iets anders zijn. Hadden we maar een beetje Trump mojo, gewoon zeggen dat je de beste, slimste en rijkste bent en daarmee wegkomen. Tot nu toe levert Donald ons alleen maar inspiratie voor teksten op. Ook mooi, maar toch anders.

Volgens mij is the Donald namelijk een meestertovenaar, als je een miljard schuld om kan buigen naar een paar miljard winst, en vervolgens president van de vrije wereld wordt, dan kun je wel wat. Goed voorbeeld doet volgen dus zie ik mogelijkheden om van onze merchandise af te komen. Om te beginnen moeten we gaan twitteren, dat doet the Donald ook, tot vervelens aan toe. Tweets met de hashtag #MHGA (Make Helleveeg Great Again) en die vervolgens op kekke rooie petjes laten drukken. Ik voel de euro’s al binnenstromen.

Of we moeten we onszelf “The Pussygrabbers” noemen. Een subtiele verwijzing naar onze held en een mooie stap naar een internationale carrière. En ik denk dat het ook goed is om Trump via een persbericht te laten weten, dat hij onze muziek wèl mag gebruiken bij zijn bijeenkomsten. Want als alle andere artiesten hem verbieden hun muziek te gebruiken, dan blijft er uiteindelijk maar één over en dat zijn wij. Het doet er niet toe dat hij staat voor alles wat wij verachten. Wat principes betreft zijn wij echte punkers.

Met dit nieuwe inzicht gaan deuren voor ons open die voorheen dicht bleven. Liegen wordt gepromoveerd tot fake news dus met een nummer 1 hit en een gouden plaat in Azië kunnen we zonder probleem bij K-pop sensatie BTS in het voorprogramma terecht. Mathijs gaat ons dan bellen en de minuut in DWDD is een logische volgende stap. Het zou me dan ook niet verbazen als onze gitarist gevraagd wordt als nieuwe tafelheer, hij heeft overal een zeer sterke mening over namelijk. Onze kersthit is door al deze aandacht ondertussen een wereldwijde klassieker geworden en zoals verwacht stromen elk jaar de royalties weer binnen. Als eerbetoon aan onze inspirator gaan wij ons haar blond verven en gezamenlijk een coup Trump aanmeten. Onze toekomst lijkt in kannen en kruiken, ik weet alleen niet hoe de rest van de band over deze koerswijziging denkt. Dat hoor ik volgende week wel in het oefenhok.

Wordt vervolgd..