Winnaars Finale Kunstbende 2015 bekend

 

safZaterdag 26 september werden de daken van de Westergasfabriek eraf geblazen door jong creatief talent. De 25e finale van Kunstbende is op indrukwekkende wijze afgesloten. Ruim 200 jongeren streden om de prijzen in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Na een lang beraad heeft de vakjury de winnaars gekozen. Zij gingen naar huis met de felbegeerde Spotlight en tassen vol met stimuleringsprijzen. Vanuit Zuid-Holland vielen alleen Hannah van der Sluijs en Lulu Linders (See And Be Seen) in de prijzen. Zij wonnen de 2e prijs in de categorie Fashion.

Choreograaf Isabelle Beernaert vond de dansacts ‘gedurfd’ in positieve zin. Directeur FashionWeek Nederland Rob Zomer zei over de Fashion-finalisten: ‘Ik maak me geen zorgen om de toekomst van fashion!’. Muziekproducent Matthijs van Duijvenbode riep over de Muziek-finalisten: ‘Jullie zijn zulke goeie winnaars dat ik jullie het zou gunnen om jullie nog een keer te horen!’.

De afgelopen maanden zijn tijdens de voorrondes door het hele land uit ruim 3.500 inschrijvingen meer dan 100 acts geselecteerd. Dit zijn de winnende acts:

1e prijs Dans: Lynn Viester, Limburg
2e prijs Dans: 5 past 5, Noord-Holland
3e prijs Dans: Minke en Armaty, Overijssel

1e prijs DJ: New People, Gelderland
2e prijs DJ: Phonetic, Drenthe
3e prijs DJ: Dakaveli, Overijssel

1e prijs Expo: Geert Sweep, Utrecht
2e prijs Expo: Bas Heinen, Gelderland
3e prijs Expo: Flora Madu, Overijssel

1e prijs Fashion: Aike Buiting, Gelderland
2e prijs Fashion: Lulu Linders & Hannah van der Sluijs, Zuid-Holland
3e prijs Fashion: Micklin, Friesland

1e prijs Film: Dario Senga, Zeeland
2e prijs Film: PL Productions, Gelderland
3e prijs Film: Bente Niemeijer, Amsterdam

1e prijs Muziek: Even tussendoor, Overijssel
2e prijs Muziek: Jasmine Ressang, Noord-Brabant
3e prijs Muziek: Lotte Walda & Kenny d’Abreu de Paulo, Limburg

1e prijs Taal: Jante Wortel, Drenthe
2e prijs Taal: Nicole Kaandorp, Amsterdam
3e prijs Taal: Lisette Ntukabumwe, Noord-Brabant

1e prijs Theater: Lobke van Kommer, Utrecht
2e prijs Theater: Amber Rozema, Drenthe
3e prijs Theater: Rosita & Sawinah, Limburg

Winnaar Zoete Wraak: Zoe Bhikharie, Utrecht

Hoofdprijs
Alle eerste prijs-winnaars van Kunstbende 2015 mogen hun werk aan een groot publiek laten zien bij Mysteryland 2016, Holland Dance Festival 2016, Blikopener Spot van Stedelijk Museum Amsterdam (2015 of 2016), Downtown-programma van Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam 2016, International Film Festival Rotterdam 2015, Indian Summer Festival 2016, Wintertuinfestival 2015 en Oerol 2016.

Kunstbende
Kunstbende stimuleert jong creatief talent (13-18 jaar) het podium te beklimmen. In 2015 bestaat Kunstbende 25 jaar. Inmiddels hebben ruim 85.000 jongeren meegedaan, waaronder bekende namen uit de Nederlandse industrie. Van Trijntje Oosterhuis tot Martin Garrix. Kunstbende is een netwerkorganisatie die jong creatief talent ontdekt, ontwikkelt en etaleert. Kunstbende wordt ondersteund door ArtEZ hogeschool voor de kunsten (hoofdpartner), Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds – Van der Jagt Zwolsman Fonds en VSBfonds. Met inhoudelijk partners Mysteryland, The School of House, Holland Dance, Stedelijk Museum Amsterdam, FashionWeek Nederland, EYE Film, Friendly Fire, Wintertuin en Oerol en mediapartners CJP en 101.TV werkt Kunstbende nauw samen.

Bedankt voor de feedback

Maaikey portret3Een jaar geleden gaf ik een lezing voor een netwerk van creatieven. Het was een geslaagde avond. Goed bezocht. Lekkere wijn. De deelnemers waren enthousiast. Na afloop kwamen er nog wat mensen naar me toe. Sommigen om een compliment te geven. Anderen met vragen. En Freek. Freek wilde me graag wat feedback geven. Over mijn lezing.

Ik luisterde beleefd wat Freek te zeggen had. Iets over te veel heen en weer lopen. Misschien een pauze halverwege inlassen. Een grapje dat hij minder geslaagd vond.

Al luisterend realiseer ik me dat het hier om allemaal nogal subjectieve zaken gaat. Freek vind dat grapje misschien niet leuk, maar Annet juist wel. En Zohra stoort zich niet aan het heen en weer lopen. Eugenie is blij dat er geen pauze is, want dan kan ze nog de trein van half elf halen voor de terugreis.

Freeks opmerkingen zijn goed bedoeld, maar hij blijkt zelf nog nooit een lezing te hebben gegeven. En hij bezoekt ze ook niet zo heel vaak. Dus de vraag is hoeveel waarde zijn feedback nu echt heeft.

Ook als muzikant krijg je regelmatig te maken met mensen die iets vinden van je optreden. Laatst nog overpeinsde Mark Lotterman dit onderwerp uitgebreid in zijn column. Je zou het ook het voetbalsupporters-syndroom kunnen noemen. We geven allemaal graag onze mening. Maar de vraag is hoe waardevol die mening nu echt is. Persoonlijk hecht ik meer waarde aan de opmerkingen van iemand die zelf ook regelmatig een balletje trapt dan van iemand die nog nooit een grasveld van dichtbij heeft gezien.

De meesten van ons zijn opgevoed met het idee dat we vooral moeten luisteren naar kritiek. En we moeten er dan ook nog wat mee doen. Want denken dat je het zelf beter weet is arrogant. En als je niet luistert naar wat iemand te zeggen heeft, dan heb je vast een blinde vlek.

Ik ben het daar niet mee eens. Niet alle kritiek is waardevol. En soms is het dan ook beter om goed bedoelde opmerkingen lekker van je af te laten glijden. Voor mij zijn er twee vragen die bepalen of ik feedback binnen laat komen.

  • Heb ik wel behoefte aan feedback?

Als ik zelf voor de volle 100% tevreden ben en me helemaal zeker voel wil ik geen kritiek horen. Volgens mijn eigen maatstaven is het goed genoeg. En dat is uiteindelijk wat telt.

  • Is de gever voldoende deskundig op dit gebied?

Is deze persoon deskundig en ervaren genoeg om iets zinnigs over het onderwerp te zeggen? Met andere woorden: hecht ik waarde aan zijn of haar mening?

Als het antwoord op beide vragen “ja” is kan ik niet wachten om de opmerkingen te horen en er mijn voordeel mee te doen. Maar is het antwoord “nee” dan hoor ik het beleefd aan, maar doe ik er verder niks mee. En ook dat is prima. Ik ben immers nergens toe verplicht.

Maaike van Steenis

SuccesalsCreatief fcMaaike van Steenis is trainer en leert muzikanten en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer is eigenaar van het bedrijf Succesvol Ondernemen als Creatief. Meer informatie daarover vind je op haar website.