De winnaars van Kunstbende 2013 zijn bekend

Finale_winnaars_2013_kleinDe 23ste editie van Kunstbende in de Melkweg is zaterdag 29 juni op indrukwekkende wijze afgesloten. Tijdens de landelijke finale streden meer dan 100 acts om de prijzen in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film & Animatie, Muziek, Taal en Theater & Performance. Per categorie wees een vakjury de winnaars aan.

De afgelopen maanden zijn tijdens regionale voorrondes uit 3779 inschrijvingen ruim 100 acts geselecteerd. Vandaag zijn daar de volgende winnaars van de landelijke finale van Kunstbende uit gekozen:

1e prijs Muziek: CoCo, Amsterdam
2e prijs Muziek: Monsterbird, Limburg
3e prijs Muziek: Charley Marie, Gelderland

1e prijs DJ: Don Camacho, Noord-Holland
2e prijs DJ: DJ Bradley Rivèra, Amsterdam
3e prijs DJ: Eduard de Groot, Groningen

1e prijs Fashion: Leroy Sirasit van Halen, Gelderland
2e prijs Fashion: Marleen Westerik, Utrecht
3e prijs Fashion: Merel Beemster, Zeeland
Fashion Publieksprijs / CosmoGIRL!: Lenny Claasen & Malu Bekker Amsterdam

1e prijs Dans: Mise en scène, Gelderland
2e prijs Dans: Vera & Elianne, Limburg
3e prijs Dans: G2XS, Amsterdam

1e prijs Theater & Performance: Lobke & Evalinde, Amsterdam
2e prijs Theater & Performance: Leonore & Sacha, Noord-Holland
3e prijs Theater & Performance: Marjolein-Charlotte, Noord-Brabant

1e prijs Expo: Emile Weisz, Limburg
2e prijs Expo: Anne van de Schaft, Utrecht
3e prijs Expo: Bart Houwers, Gelderland

1e prijs Taal: Katarina Laken, Noord-Brabant
2e prijs Taal: Sannemaj Betten, Friesland
3e prijs Taal: Amber Rozema, Drenthe

1e prijs Film & Animatie: Thijs Kern, Rotterdam, Zuid-Holland
2e prijs Film & Animatie: Artzfilmz, Gelderland
3e prijs Film & Animatie: Max Houtman, Den-Haag, Zuid-Holland

De winnaars gaan mee in een natraject, bestaande uit coaching, workshops en optredens op festivals tijdens de ‘Best of Tour’. Deze tour gaat langs verschillende grote festivals en evenementen waaronder de Uitmarkt in Amsterdam, Theaterfestival Boulevard, Altersonic, B*There, Breakfest en Crossing Border.

Voor meer informatie bezoek je de website van de Kunstbende.

Uitgelicht: De Waarde Van Pop

DewaardevanpopVan alle cultuuruitingen heeft popmuziek het grootste en breedste publieksbereik. Pop is bijna overal. Popcultuur is een innovatieve cultuur die deel uitmaakt van en terug te vinden is in film, theater, games, grafische vormgeving, andere muziek stromingen, e-cultuur, beeldende kunst, dans en literatuur. Popmuziek is sterk verbonden met jeugdcultuur en vormt een verbindend element tussen andere kunst- en cultuuruitingen.

Met De Waarde Van Pop tonen initiatiefnemers POPnl en de Vereniging Nederlandse Poppodia en ­Festivals (VNPF) hoe popcultuur tot uiting komt, welke maatschappelijke waarde zij vertegenwoordigt en hoe belangrijk het is om te blijven investeren in popcultuur.

“Met relatief kleine investeringssubsidies wordt een breed cultureel aanbod gestimuleerd, waarmee gemeenten hun aantrekkingskracht vergroten en zorgen voor een goede economische voedingsbodem.”

Een dynamische en actieve popcultuur draagt bij aan de aantrekkingskracht van een stad, gemeente of regio en aan de lokale economie. Welbeschouwd zijn subsidies van gemeenten innovatiesubsidies: met relatief weinig geld en samen met creatieve partners wordt een breed cultureel aanbod gestimuleerd.

“Voor popmuziek geldt net als voor sport, dat er zonder brede basis geen mogelijkheid is om te excelleren en het verzilveren van de maatschappelijke waarden.”

De Waarde Van Pop wordt de Nederlandse gemeenten aangeboden zodat zij zich kunnen versterken met een aantrekkelijk, duurzaam en onderscheidend popcultureel ondernemersklimaat. De publicatie biedt tevens een praktisch handvat voor gemeenten en poporganisaties om de maatschappelijke waarden van popmuziek te verzilveren.