Wat wil jij op je monitor?

In mijn vorige column ging het vooral over het doen van een soundcheck en dan met name gericht op het zaalgeluid. Maar iets wat nog veel belangrijker is tijdens de soundcheck, is het bepalen van de monitormix.

De monitormix kan zowel gedaan worden door de technicus die ook het zaalgeluid mixt (de FOH mixer) als door een tweede geluidstechnicus links of rechts van je op het podium. Dit heeft vaak te maken met de grootte van de zaal waar je speelt. In de kleinere zalen wordt het vaak door dezelfde technicus gedaan maar hoe groter de zaal, des te vaker zal je met een specifieke ‘monitormixer’ links of rechts van je te maken krijgen.

Er wordt op het gebied van monitoren onderscheid gemaakt tussen twee vormen: ‘Wedges’ en ‘In-Ears’. Wedges zullen er altijd wel zijn, maar wil je met in-ears aan de slag dan zul je hier
zelf voor moeten zorgen. Vooral zangers/zangeressen die graag zichzelf willen terughoren met galm, delay of andere effecten is het aan te raden om de stap te maken naar in-ears. Effecten en wedges zijn namelijk vaak geen geweldige combinatie.

Een goede monitormix hebben op ’t podium is niet zo moeilijk als veel (beginnende) muzikanten denken. Het begint al in de voorbereiding tijdens het repeteren. Besteed eens een repetitie-avond aan het bedenken van een goede podiumopstelling en ga hierbij dan vooral op zoek naar die opstelling waarbij iedereen alles (op een niet te hoog volume) kan horen. Want eigenlijk wil je dat er zo min mogelijk op je monitor hoeft tijdens een optreden. Vooral in de kleinere zalen, cafés en barretjes kan dit het risico op slecht monitorgeluid verkleinen.

Hiernaast is het vooral belangrijk om tijdens soundchecks goed met de technicus te communiceren en niet met z’n allen tegelijk te gaan roepen wat je wilt horen. Of zoals ik laatst zelf meemaakte, een bandlid die aan al zijn bandleden vroeg wat ze wilden horen en dat vervolgens op een zeer commanderende manier kenbaar maakte aan mij. Een technicus heeft natuurlijk ook maar twee handen en wil het allemaal naar jullie wens maken. Soms zal dit wat geduld kosten, maar het heeft wel een beter monitorgeluid tot gevolg. Een goed monitorgeluid is namelijk het fundament voor een goede show!

Aaron Kroos is een jonge en enthousiaste Dordtse geluidstechnicus en student aan de Herman Brood Academie. Vanuit een passie voor muziek rolde hij de rock ’n roll in en heeft o.a. gewerkt voor Band Boost 2018 winnaar ‘The Great Hurricane Escape’. Meer informatie over zijn bedrijf vind je hier. Copyright foto: Joy v.d. Berg

Live-verslag: Sena Performers Stage @ Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2019

Goed gevuld programma houdt de voetjes van de vloer. De Sena Performers Stage op het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland in Rotterdam wordt sinds jaar en dag mede geprogrammeerd door de Popunie. Traditiegetrouw wordt het buiten-festivalseizoen op vijf mei geopend met Bevrijdingsfestival. Niet alleen de start van een zomer vol live muziek, maar natuurlijk vooral een bijzondere dag waarop we vieren dat we in Nederland vrij zijn. En wel vrij om zomaar op een zondagmiddag van podium naar podium te mogen lopen en te genieten van live muziek. Het weer zit dit jaar helaas niet helemaal mee, het zonnetje geeft af en toe even een knipoogje, maar over het algemeen winnen de frisse wind en een enkele regendruppel het vandaag. Toch is er weinig tijd om stil te staan bij of we het al dan niet koud hebben, de line-up is nog warm en de Sena Performers Stage staat vol met dansbare Rotterdamse acts. Let’s go!

De bijzonder feestelijke dag wordt geopend door Bourbon Avenue. Op de Sena Performers Stage (powered by Popunie) laat de zeskoppige band nog even zien waarom zij ook al weer de Grote Prijs van Rotterdam 2018 in de categorie bands wonnen. Openen is altijd lastig, maar het lukt de enthousiaste muzikanten des te beter om het publiek in beweging te krijgen en letterlijk op te warmen.

Het kleurrijke gezelschap Los Paja Brava doet daar nog een schepje bovenop met hun uptempo feestmuziek. Hyperactieve blazers stuiteren over het podium. Met hun mix van cumbia, een ritmische muziekstijl ontstaan in Colombia, ska en surfrock, weet de groep zelfs de zon te laten doorbreken.

De zon verschuilt zich snel weer achter donkere wolken wanneer Kid Harlequin het podium betreedt. Deze duistere rockband bracht op 30 april de kersverse ep APOCA_POLITICS uit en geeft op de Sena Performers Stage een veelbelovend voorproefje van de gloednieuwe singles, aangevuld met songs die – aan het gejuich te horen – gerust publieksfavorieten genoemd mogen worden.

Met Shireen op het podium blijven we in duistere sferen en wel de witchpop-sferen, waarin folk, pop en akoestische rock samenkomen met elektronische elementen. Zangeres Annicke klinkt zowel betoverend als angstaanjagend. Dit genre en de bijbehorende beleving, live spelen op een festivalpodium is verre van simpel, maar de kundige band weet de sound overeind de houden.

Op deze bijzondere dag staan we naast onze vrijheid ook stil bij ons stemrecht. En dan met name bij de Europese verkiezingen. Op het festivalterrein wordt bij de European Village aandacht besteed aan onze verschillende politieke partijen, maar ook in het muziekprogramma is de invloed van Europa geslopen. Op alle officiële Bevrijdingsfestivals staan vandaag namelijk Europese acts geprogrammeerd. In Zuid-Holland is het naast overwegend Rotterdams georiënteerde acts tijd voor Evritiki Zygia. Deze Griekse band maakt meteen indruk met de onconventionele muziekinstrumenten die ze meegenomen hebben. De doedelzak, lyre, kaval en tupan staan centraal in de traditionele muziek uit het noordoosten van Griekenland.

Terug naar Rotterdam, want er valt toch al wel genoeg te beleven. Zo bewijst ook Anemone. Vorig jaar schitterden ze tijdens de Popronde met hun aanstekelijke britpop. En ook vandaag, in eigen stad, spelen ze de sterren van de hemel. De band, die eerst nog zijn best lijkt te doen om liedjes netjes in het gareel een kop en een staart te geven, verliest zich halverwege de set in wat uitmondt in een heerlijke meeslepende sessie. Meer van dit, graag!

Het gas blijft erop met de Rotterdamse punkrock formatie Lone Wolf. De bandleden, geen onbekenden in de punkscene, hebben duidelijk geen moeite om voor een grote groep toeschouwers te staan. Als een wervelwind raast de band over het podium met opzwepende gitaren. Refreintjes flirten met garagerock en nodigen uit tot meezingen.

Omstreeks kwart over zeven is het gedaan met de gitaren op het podium en worden de drumstellen vervangen door elektronische beats. Als eerste door Green Cabin, een formatie met verschillende rappers en beatmakers die de ene na de andere mixtape droppen. Na een paar songs vergezelt rapper Andij de formatie. Ook krijgt Elijah Waters tijdens de set de ruimte om zijn solotrack Breeze en zijn nieuwe zwoele lo-fi track Centerfold te performen.

Na een break maken we kennis met Famodis bestaande uit vijf jonge rappers uit Rotterdam-West. De bandnaam staat voor Familie, Motivatie en Disclipline en precies dat zien we terug op het podium. Het vijftal is perfect op elkaar ingespeeld, kent elkaar, geeft elkaar de ruimte en komt samen tot een dansbare show waar we U tegen mogen zeggen.

Terwijl het langzaam donker begint te worden, komen de dj’s tevoorschijn. Allereerst representeert techno pionier Michel de Hey. De Rotterdammer draait al zo’n dertig jaar mee in de elektronische muziek, maar dat doet niet af aan zijn enthousiasme, zo bespeelt hij breed lachend zijn publiek met precies dat wat ze willen horen.

De stampende meute op het gras onder de Euromast glijd via een naadloze overgang in de creaties van David Vunk. Aan hem de eer om de fantastische dag af te sluiten en dat doet hij in veelzijdige stijl.

De Sena Performers Stage smaakt ook in 2019 weer naar meer. Helaas komt aan ieder mooi festival altijd weer een eind. Laten we de vrijheid in de tussentijd altijd blijven doorgeven, op die manier kunnen we vast uitkijken naar het moois dat ons op Bevrijdingsfestival 2020 zal worden voorgeschoteld.