Live-verslag: Sena Performers Stage @ Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2019

Goed gevuld programma houdt de voetjes van de vloer. De Sena Performers Stage op het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland in Rotterdam wordt sinds jaar en dag mede geprogrammeerd door de Popunie. Traditiegetrouw wordt het buiten-festivalseizoen op vijf mei geopend met Bevrijdingsfestival. Niet alleen de start van een zomer vol live muziek, maar natuurlijk vooral een bijzondere dag waarop we vieren dat we in Nederland vrij zijn. En wel vrij om zomaar op een zondagmiddag van podium naar podium te mogen lopen en te genieten van live muziek. Het weer zit dit jaar helaas niet helemaal mee, het zonnetje geeft af en toe even een knipoogje, maar over het algemeen winnen de frisse wind en een enkele regendruppel het vandaag. Toch is er weinig tijd om stil te staan bij of we het al dan niet koud hebben, de line-up is nog warm en de Sena Performers Stage staat vol met dansbare Rotterdamse acts. Let’s go!

De bijzonder feestelijke dag wordt geopend door Bourbon Avenue. Op de Sena Performers Stage (powered by Popunie) laat de zeskoppige band nog even zien waarom zij ook al weer de Grote Prijs van Rotterdam 2018 in de categorie bands wonnen. Openen is altijd lastig, maar het lukt de enthousiaste muzikanten des te beter om het publiek in beweging te krijgen en letterlijk op te warmen.

Het kleurrijke gezelschap Los Paja Brava doet daar nog een schepje bovenop met hun uptempo feestmuziek. Hyperactieve blazers stuiteren over het podium. Met hun mix van cumbia, een ritmische muziekstijl ontstaan in Colombia, ska en surfrock, weet de groep zelfs de zon te laten doorbreken.

De zon verschuilt zich snel weer achter donkere wolken wanneer Kid Harlequin het podium betreedt. Deze duistere rockband bracht op 30 april de kersverse ep APOCA_POLITICS uit en geeft op de Sena Performers Stage een veelbelovend voorproefje van de gloednieuwe singles, aangevuld met songs die – aan het gejuich te horen – gerust publieksfavorieten genoemd mogen worden.

Met Shireen op het podium blijven we in duistere sferen en wel de witchpop-sferen, waarin folk, pop en akoestische rock samenkomen met elektronische elementen. Zangeres Annicke klinkt zowel betoverend als angstaanjagend. Dit genre en de bijbehorende beleving, live spelen op een festivalpodium is verre van simpel, maar de kundige band weet de sound overeind de houden.

Op deze bijzondere dag staan we naast onze vrijheid ook stil bij ons stemrecht. En dan met name bij de Europese verkiezingen. Op het festivalterrein wordt bij de European Village aandacht besteed aan onze verschillende politieke partijen, maar ook in het muziekprogramma is de invloed van Europa geslopen. Op alle officiële Bevrijdingsfestivals staan vandaag namelijk Europese acts geprogrammeerd. In Zuid-Holland is het naast overwegend Rotterdams georiënteerde acts tijd voor Evritiki Zygia. Deze Griekse band maakt meteen indruk met de onconventionele muziekinstrumenten die ze meegenomen hebben. De doedelzak, lyre, kaval en tupan staan centraal in de traditionele muziek uit het noordoosten van Griekenland.

Terug naar Rotterdam, want er valt toch al wel genoeg te beleven. Zo bewijst ook Anemone. Vorig jaar schitterden ze tijdens de Popronde met hun aanstekelijke britpop. En ook vandaag, in eigen stad, spelen ze de sterren van de hemel. De band, die eerst nog zijn best lijkt te doen om liedjes netjes in het gareel een kop en een staart te geven, verliest zich halverwege de set in wat uitmondt in een heerlijke meeslepende sessie. Meer van dit, graag!

Het gas blijft erop met de Rotterdamse punkrock formatie Lone Wolf. De bandleden, geen onbekenden in de punkscene, hebben duidelijk geen moeite om voor een grote groep toeschouwers te staan. Als een wervelwind raast de band over het podium met opzwepende gitaren. Refreintjes flirten met garagerock en nodigen uit tot meezingen.

Omstreeks kwart over zeven is het gedaan met de gitaren op het podium en worden de drumstellen vervangen door elektronische beats. Als eerste door Green Cabin, een formatie met verschillende rappers en beatmakers die de ene na de andere mixtape droppen. Na een paar songs vergezelt rapper Andij de formatie. Ook krijgt Elijah Waters tijdens de set de ruimte om zijn solotrack Breeze en zijn nieuwe zwoele lo-fi track Centerfold te performen.

Na een break maken we kennis met Famodis bestaande uit vijf jonge rappers uit Rotterdam-West. De bandnaam staat voor Familie, Motivatie en Disclipline en precies dat zien we terug op het podium. Het vijftal is perfect op elkaar ingespeeld, kent elkaar, geeft elkaar de ruimte en komt samen tot een dansbare show waar we U tegen mogen zeggen.

Terwijl het langzaam donker begint te worden, komen de dj’s tevoorschijn. Allereerst representeert techno pionier Michel de Hey. De Rotterdammer draait al zo’n dertig jaar mee in de elektronische muziek, maar dat doet niet af aan zijn enthousiasme, zo bespeelt hij breed lachend zijn publiek met precies dat wat ze willen horen.

De stampende meute op het gras onder de Euromast glijd via een naadloze overgang in de creaties van David Vunk. Aan hem de eer om de fantastische dag af te sluiten en dat doet hij in veelzijdige stijl.

De Sena Performers Stage smaakt ook in 2019 weer naar meer. Helaas komt aan ieder mooi festival altijd weer een eind. Laten we de vrijheid in de tussentijd altijd blijven doorgeven, op die manier kunnen we vast uitkijken naar het moois dat ons op Bevrijdingsfestival 2020 zal worden voorgeschoteld.

Copyright foto’s: Christel de Wolff

Het volledige foto-album vind je hier

Meer zoals dit

Popunie Live presenteert Rotterdams toptalent op Baroeg Open Air 2019

Op 14 september is het zover en zal Baroeg Open Air (BOA) weer neerstrijken in het Zuiderpark. Net als de Popunie heeft ook BOA een voortdurende zucht en ambitie om talenten te ontdekken en door te ontwikkelen. Vanuit dit licht is er al zes edities lang een innige partnership tussen BOA en Popunie Live. Ook voor dit jaar hebben we in samenspraak met festivaldirecteur Leon van Rijnsbergen een aantal beresterke acts geselecteerd.

For Those About To Rock, We Salute You!

GOLD
Deze band, die doet denken aan het experimentalisme van Godspeed You! Black Emperor gecombineerd met de donkere en zoete schoonheid van Kristin Hersh en Throwing Muses, maar stevig geworteld is in een krachtige, kunstzinnige rockvibe, heeft hiermee iets unieks aangeboord. Dit delicate evenwicht binnen GOLD heeft o.a. al de aandacht getrokken van Converge, met wie ze in 2016 en 2017 tourden, evenals van New Model Army, die GOLD als ondersteuning voor data in 2018 heeft uitgenodigd. Afgelopen Roadburn Festival vormden ze voor velen zelfs één van de hoogtepunten.

 

Disturbance
Disturbance is inmiddels een van de bekendste en langst overlevende punkbands uit Nederland. De band is een viermansformatie en bestaat uit Rob (zang), Dim (gitaar), Joz (bas) en Jo (drums). Ze spelen hun eigen stijl van punk, geïnspireerd door ’82 streetpunk en de Britse ’77-stijl, en raken hierbij ook de psychobilly- en anarcho-scenes licht aan. In hun bevlogen teksten vind je vragen, kritiek en voorstellen over sociale, politieke of religieuze onderwerpen en de waarden van punk en DIY.

 

PRSPCT Assault
Of het nou drum ’n bass, hardcore of breakcore is, het maakt niet uit, bij PRSPCT Recordings weet je dat het bruut en duister is. Dit gecombineerd met een ‘fuck the system mentaliteit’ maakt PRSPCT de ideale partner voor BOA. PRSPCT Assault is de divisie fronttroepen van dit roemruchte label. Drum ’n bass grootmeester DJ Hidden, Russische hardcore held The SATAN en de headhoncho van PRSPCT zelf, DJ Thrasher sluiten de Electronic Stage af. De mc is Mike Redman (DeformerRedrum Recordz). Zorg dat je tot tanden gewapend bent. PRSPCT Assault gaat een slachtpartij worden!

Popunie Live
Popunie Live is een concept dat in 2013 door de Popunie is ontwikkeld met als doel de promotie van Rotterdamse popmusici naar de hogere regionen. Met name gericht op het neusje van de zalm dat inmiddels diverse stadia heeft doorlopen en wellicht aan de vooravond staat van een professionele carrière in de muziek. Deze acts programmeren we op festivals als The Life I Live, Grasnapolsky, Metropolis, Baroeg Open Air en Oerol.

Klik hier voor meer Popunie Live.

Sena
Sena regelt de (naburige) rechten van muzikanten en producenten. Zij incasseert namens (inter)nationale artiesten en producenten een vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar ten gehore wordt gebracht. Het Sena Performers Fonds zorgt ervoor dat alle artiesten die via Popunie Live optreden, eerlijk betaald worden.