Soundchecken; het lijkt zo eenvoudig. De drummer stelt het drumstel naar zijn wensen af, de bassist en gitarist(en) stemmen hun gitaren, de toetsenist steekt zijn jackkabels in een doosje op het podium en de zanger(es) loopt wat rondjes op het podium. Daar tussendoor loopt een man of vrouw in het zwart met microfoons, kabels en statieven. Tot nu toe is het allemaal nog niet zo spannend totdat de man of vrouw in het zwart zegt dat we gaan beginnen met soundchecken.
“Maar wat moet ik als muzikant nou eigenlijk doen?” is iets wat in de meeste gevallen bij de beginnende bands door alle hoofden gaat op dit moment. Vandaar deze column.
De geluidstechnicus loopt in de meeste gevallen op dit moment de kanalen van het mengpaneel, van links naar rechts, af. Dit is meestal verdeeld in drums, bas, gitaren, toetsen en zang. Vandaar dat de soundcheck meestal begint met “kick!” en eindigt met “zang!”. Voor de drummer is het vooral belangrijk om met dezelfde kracht te spelen als hij of zij tijdens het optreden doet. Ook bij het één voor één afgaan van de onderdelen van het drumstel, dus probeer niet door het vel van je kick heen te trappen als je dat tijdens het optreden ook niet doet.
Voor bassist en gitarist(en) is het vooral belangrijk om goed na te denken over hun eigen geluid, en dan niet zozeer zoals dit uit de versterker komt, maar hoe het in de zaal klinkt. Als je veel gebruik maakt van effect pedalen ga dan tijdens het soundchecken je verschillende geluiden af. Het belangrijkste is je ‘cleane’ geluid en je ‘overdrive/distortion’ geluid. Terugkomende op nadenken over hoe je geluid in de zaal is, breng een extra lange kabel of een draadloos setje mee en ga eens bij het soundchecken met je gitaar in de zaal staan en pas zo nodig in overleg met de geluidstechnicus je geluid aan. Vooral het in overleg gaan met de geluidstechnicus is een heel belangrijk onderdeel hierin.
Het afgaan van verschillende geluiden is voor de toetsenist net zo belangrijk, want er kan nog wel eens een groot volume verschil zitten in de verschillende pre-sets. Speel bijvoorbeeld hetzelfde refrein met de verschillende geluiden die je hebt.
Dan als laatste zal de zang aan de beurt zijn. “Nou… uh.. hoi, test, test, is het goed zo?” is iets wat vaak voorkomt. Nee, het is nu nog niet goed. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een refrein a capella kan zingen en deze ook kan blijven herhalen totdat de geluidstechnicus aangeeft dat het goed is.
Uiteindelijk sluit je de soundcheck af met 1 á 2 liedjes, neem hiervoor altijd dezelfde liedjes die iedereen door en door kent. De soundcheck is namelijk geen repetitiemoment om een nieuw nummertje uit te proberen. Er blijft nu natuurlijk nog het onderdeel monitormixen over. Dit zal ik in de volgende column behandelen.
Aaron Kroos is een jonge en enthousiaste Dordtse geluidstechnicus en ex student aan de Herman Brood Academie. Vanuit een passie voor muziek rolde hij de rock ’n roll in en werkt momenteel als docent op de Herman Brood Academie, als technicus is hij o.a. te vinden bij De Helling, TivoliVredenburg en voor verschillende acts. Meer informatie over zijn bedrijf vind je hier. Copyright foto: Joy v.d. Berg