One, two, three… check, one, two…!!

Soundchecken; het lijkt zo eenvoudig. De drummer stelt het drumstel naar zijn wensen af, de bassist en gitarist(en) stemmen hun gitaren, de toetsenist steekt zijn jackkabels in een doosje op het podium en de zanger(es) loopt wat rondjes op het podium. Daar tussendoor loopt een man of vrouw in het zwart met microfoons, kabels en statieven. Tot nu toe is het allemaal nog niet zo spannend totdat de man of vrouw in het zwart zegt dat we gaan beginnen met soundchecken.

“Maar wat moet ik als muzikant nou eigenlijk doen?” is iets wat in de meeste gevallen bij de beginnende bands door alle hoofden gaat op dit moment. Vandaar deze column.

De geluidstechnicus loopt in de meeste gevallen op dit moment de kanalen van het mengpaneel, van links naar rechts, af. Dit is meestal verdeeld in drums, bas, gitaren, toetsen en zang. Vandaar dat de soundcheck meestal begint met “kick!” en eindigt met “zang!”. Voor de drummer is het vooral belangrijk om met dezelfde kracht te spelen als hij of zij tijdens het optreden doet. Ook bij het één voor één afgaan van de onderdelen van het drumstel, dus probeer niet door het vel van je kick heen te trappen als je dat tijdens het optreden ook niet doet.

Voor bassist en gitarist(en) is het vooral belangrijk om goed na te denken over hun eigen geluid, en dan niet zozeer zoals dit uit de versterker komt, maar hoe het in de zaal klinkt. Als je veel gebruik maakt van effect pedalen ga dan tijdens het soundchecken je verschillende geluiden af. Het belangrijkste is je ‘cleane’ geluid en je ‘overdrive/distortion’ geluid. Terugkomende op nadenken over hoe je geluid in de zaal is, breng een extra lange kabel of een draadloos setje mee en ga eens bij het soundchecken met je gitaar in de zaal staan en pas zo nodig in overleg met de geluidstechnicus je geluid aan. Vooral het in overleg gaan met de geluidstechnicus is een heel belangrijk onderdeel hierin.

Het afgaan van verschillende geluiden is voor de toetsenist net zo belangrijk, want er kan nog wel eens een groot volume verschil zitten in de verschillende pre-sets. Speel bijvoorbeeld hetzelfde refrein met de verschillende geluiden die je hebt.

Dan als laatste zal de zang aan de beurt zijn. “Nou… uh.. hoi, test, test, is het goed zo?” is iets wat vaak voorkomt. Nee, het is nu nog niet goed. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een refrein a capella kan zingen en deze ook kan blijven herhalen totdat de geluidstechnicus aangeeft dat het goed is.

Uiteindelijk sluit je de soundcheck af met 1 á 2 liedjes, neem hiervoor altijd dezelfde liedjes die iedereen door en door kent. De soundcheck is namelijk geen repetitiemoment om een nieuw nummertje uit te proberen. Er blijft nu natuurlijk nog het onderdeel monitormixen over. Dit zal ik in de volgende column behandelen.

Aaron Kroos is een jonge en enthousiaste Dordtse geluidstechnicus en student aan de Herman Brood  Academie. Vanuit een passie voor muziek rolde hij de rock ’n roll in en heeft o.a. gewerkt voor Band Boost 2018 winnaar ‘The Great Hurricane Escape’. Meer informatie over zijn bedrijf vind je hier. Copyright foto: Joy v.d. Berg

Kunstbende Zuid-Holland maakt winnaars selectieronde Dans & Theater bekend

Op zondag 17 maart heeft de tweede Selectieronde van Kunstbende, de jaarlijkse wedstrijd voor jonge kunstenaars, plaatsgevonden in het Maaspodium in Rotterdam.

Tijdens de Selectieronde Dans & Theater hebben ruim 80 jongeren in de leeftijd 13 t/m 18 jaar het beste van zichzelf laten zien. De volgende acts in de categorieën Dans & Theater zijn (in willekeurige volgorde) geselecteerd voor de Voorronde:

Dans
Amara (Den Haag)
Afro Fabulouz (Wateringen)
Exploding DFL (Rijswijk)

Copyright foto: Yasmila van Vliet

Theater
F!ES (Utrecht)
Theater Tortilla (Dordrecht)
Nina Ruder (Schiedam)

De laatste vier categorieën komen in een volgende Selectieronde aan bod:

Selectieronde Expo, Fashion, Film & Taal | Zondag 24 maart @ WORM, Rotterdam

Selectieronde DJ & Muziek
Op zondag 10 maart vond de Selectieronde DJ & Muziek plaats in het Haagse Paard van Troje. Daar wonnen de volgende dj’s: Thijs Buizert (Hellevoetsluis), Creeps aka Stefan Speelmeijer (Barendrecht) en Lars Uri (Leidschendam) en de volgende muziek acts: Doublle aka Lindi Konings & Lieke de Bondt (Spijkenisse), Babette Zwinkels (‘s-Gravenzande) en IDA, oftewel Myra-Ida van der Veen (Leiden).

Provinciale Voorronde en Finale
Op zondag 14 april strijden de winnaars van de Selectierondes nogmaals tegen elkaar in Korzo in Den Haag in de provinciale Voorronde. De 1e prijswinnaars van deze Voorronde mogen deelnemen aan de landelijke finale op 29 juni in De Westergasfabriek in Amsterdam en strijden tegen de winnaars uit de andere provincies.

Win je de landelijke finale?
Dan win je sowieso een optreden op Lowlands 2019, maar ook op een mainstage in je categorie, oftewel Dans op Holland Dance Festival 2020 en als Theater winnaar op Oerol 2020.