Wandering Spirit: Chileense Sheri Corleone op haar plek in Rotterdam

Mijn eerste Popunie-column ging over Koperen Ko, de van oorsprong Duitse herriemaker die in de jaren 60 en 70 de straten van Rotterdam en omstreken onveilig maakte. Een one man band, een fenomeen dat – zo schreef ik – uit het straatbeeld verdwenen leek. Maar zeker niet uit de concertzalen. Want daar stonden (of zaten) de opvolgers van Ko allang klaar, onder vele anderen Dead Elvis (Nederland), The Blues Against Youth (Italië), Urban Junior (Zwitserland) en John Schooley (VS). De dames konden natuurlijk niet achterblijven.

Van de ene havenstad naar de andere
Enter Sheri Corleone AKA one lady band Bang Bang Band Girl. Sheri werd in 1981 geboren in Valparaíso (Chili), en kwam via Buenos Aires, Lima en Berlijn vier jaar geleden in Rotterdam terecht; de liefde, weet je wel. De stad bevalt haar prima. ‘Rotterdam is net als Valparaíso een typische havenstad. De inwoners zijn direct, maar ook supervriendelijk. Veel mensen zijn hier met muziek bezig. Niet alleen muzikanten maar ook dj’s, promotors, vinyldealers en -verzamelaars. Er is weinig rivaliteit, iedereen helpt elkaar.’

Onlangs verscheen van haar One Foot On Death Road (Trash Wax Records), een split-lp die ze deelt met een ander eenmansorkest uit Zuid-Amerika (namelijk Argentinië): Trash Colapso. Op één nummer, Apache, zijn ze allebei te horen.


Subtiele trashy sound
Sheri nam haar nummers grotendeels op in haar eigen Bang Studio. Dat levert een opvallend subtiel geluid op, zeker als je Bang Bang Band Girl live hebt meegemaakt. Tegelijkertijd klinkt de plaat vertrouwd trashy en gruizig. Mooi in balans dus, en dat is precies hoe Sheri het wil. ‘Mijn nummers moeten exploderen, maar ook melancholisch zijn. Danger en smoothness. Ik ben nogal visueel, bedenk filmbeelden bij het schrijven van mijn nummers. Niet heel vreemd, want in Zuid-Amerika werkte ik al in de theaterwereld.’

Voordat Sheri in 2011 Bang Bang Band Girl werd, had ze naast haar theaterwerkzaamheden al een hele carrière in de muziek achter de rug. ‘O ja, ik heb in veel bands gespeeld: Psicoxtacticos, Alien Bag, Ex Girlfriends Dead, Varsovia. Verschillende stijlen, meestal een mix van rockabilly, garage, surf, punk en no wave. In het begin als bassist/zangeres; later kwamen gitaar, drums en synthesizer erbij. En nu doe ik alles in m’n eentje.’

Stilzitten is geen optie
Bang Bang Band Girl trad de afgelopen jaren veel op. In Nederland, maar ook in de rest van Europa. Dat kan binnenkort hopelijk weer. Want op één plek blijven is niets voor Sheri. ‘Toeren in Europa is heel relaxed. Vergeleken met Zuid-Amerika zijn de afstanden tussen steden erg klein. Reizen vind ik trouwens helemaal geen probleem. Ik wil alle plekken van de wereld zien en overal optreden. Ik zoek altijd het avontuur op.’

De komende jaren wil ze verder groeien, haar geluid verder uitbouwen. Ze pakt haar nieuwste aanwinst erbij, de Arturia Microbrute. Met deze kleine, analoge synthesizer is ze nu dagelijks in de weer. Moet ook wel, want de volgende lp (op Grey Productions) staat alweer gepland. Stilzitten? Kan ze niet. En dan hebben we het nog niet eens over haar wekelijkse radioshow gehad!

Jeroen van de Beek is eigenaar Only Words Copywriting, DJ Lato Uno, vinylverzamelaar, voormalig radiomaker, historicus en Rotterdammer.

PRSPCT komt met de PRSPCT Radio App

Een leuk nieuwtje van het Rotterdamse drumnbass / hardcore label PRSPCT Recordings. Het label komt met de  PRSPCT Radio app, die gratis te downloaden is. Via de app is PRSPCT Radio 24/7 te streamen, met dagelijks speciale live uitzendingen voor de liefhebbers.

Op het eerste uitzendschema, die inmiddels online te vinden is, zien we o.a. een Thrash-sesh, An Evening With Limewax en alweer de 94ste editie van de Quaranstream met DJ Hidden.
Zoals gezegd is de app gratis te downloaden, maar er is ook een premium abonnement beschikbaar voor €2,99 per maand, waarmee je extra speciale content kan unlocken. Denk hierbij aan exclusieve liveshows, speciale kortingsacties en aanbiedingen voor merch en meer.

Benieuwd naar de PRSPCT Radio App? Deze is voor IOS te vinden in de App Store en voor Android via Google Play.

PRSPCT Radio App is ontwikkeld door High Rankin – www.thesignal.app.