Video’s online van Rotterdamse Popquiz + Uitreiking Rotterdam Music Awards

Op vrijdag 14 november 2014 vonden, in het kader van de Rotterdamse Popweek, de Rotterdamse Popquiz en de uitreiking van de Rotterdam Music Awards plaats in Rotown. Propic Creative Media Productions heeft de hele avond vastgelegd in twee filmpjes die je hieronder kunt checken.

Uitreiking Rotterdam Music Awards

Rotterdamse Popquiz

Interview: Niek Hilkmann (Ver Uit De Maat Festival)

ver uit de maat festival 2014Op zondag 21 december vindt weer het bij de liefhebbers als legendarisch bekendstaande festival Ver Uit De Maat plaats in WORM. Wij wilden meer weten over de achtergronden van dit multidisciplinaire festival en spraken met een van de huidige organisatoren. Dit bleek niemand minder dan de eigenwijze muzikant Niek Hilkmann, die we natuurlijk ook kennen onder de naam Yoshimi.

Wat is Ver Uit De Maat voor een festival?
Het is alles wat je ooit zou willen en meer, namelijk alles wat je er zelf van maakt. Het is een festival waarop alles wat ver uit de maat durft te gaan even in het zonnetje wordt gezet en alle conventies aan de kant. Van de vroege middag tot de late avond passeren de meest kleurrijke en bijzondere artiesten de revue op drie podia bij WORM. Dit alles om nog maar eens aan iedereen, jong en oud, arm of rijk, ziek of gezond, te bewijzen dat het ook anders kan.

Hoe is het Ver Uit De Maat festival ontstaan?
Het is een beetje als met de oerknal; iedereen heeft er zo zijn theorieën over, maar ik was er zelf niet bij. Oorspronkelijk was het festival bedoeld als een vrijhaven voor iedereen die iets te presenteren had dat niet in een ‘regulier’ programma paste. Tijdens Ver Uit De Maat werd dat dan aan het eind van het jaar nog even goedgemaakt. Het festival bestond al toen WORM nog Dodorama heette en is zodoende tijdloos. Zo na de verhuizing naar Delfshaven ging het festival even in de ijskast, maar nu WORM in een zijstraat van Witte de Withstraat zit, is er natuurlijk geen enkel excuus om het niet door te laten gaan! Vorig jaar vroeg Hajo, de artistiek directeur van WORM mij om mee te helpen met het programma van 2013 en de rest is geschiedenis.

Wat kan het publiek verwachten van de 2014 editie?
Anders dan anders ligt de nadruk deze keer minder op zijprojecten van kunstenaars en muzikanten en meer op originele individuen. Dat wil zeggen, mensen die behalve dat ze ver uit de maat durven te gaan bij gelegenheid, dit ook al in het dagelijks leven doen en zo een voorbeeld zijn voor ons allen. Het kon dan ook niet anders dan dat de ver uit de maatlat dit jaar hoger dan ooit ligt… Maar alleen de figuurlijke, want er is ook letterlijk een ver uit de maatlat aan de deur. Mensen die daar onderdoor kunnen lopen, mogen gratis naar binnen. Er staat gelukkig iemand op de uitkijk om te zien dat niemand gaat limbodansen.

Wat is het unieke qua programma?
Veel van de artiesten die we hebben geboekt,  spelen zelden tot nooit op een podium en hebben we exclusief uitgenodigd voor dit festival. Er zijn dan ook veel ‘op maat gemaakte’ optredens, die je na 21 december nooit meer ergens anders zult kunnen zien. Verder spelen alle acts maar ongeveer 20 minuten en zijn er nog bijzondere interventies die tussen de podia plaats zullen vinden. Het mooist is echter dat er geen enkele rekening mee gaat worden gehouden wat stoer, goed of moreel is, dus niemand hoeft zich te vervelen!

Wat mag het publiek echt niet missen?
Net als met je kinderen, ga je al gauw van al deze artiesten houden! Echter, de onbetwiste headliner en het meest bekende ver uit de maat icoon is ongetwijfeld Armand die we allemaal kennen van Ben ik te min en 13 andere successen. Verder is elke waarneming van de Rotterdamse stadsdichteres Rieneke Minderman een feest op zich. Als laatste pik ik Ricky de Sire eruit. Deze treedt zelden op, maar is bereid om op ver uit de maat met band een aantal ‘hits’ te spelen. Het belooft een drukke en spannende dag te worden, dus plan alles goed in met behulp van dit handige ver uit de maat blokkenschema.

Wat vinden jullie, naast Ver Uit De Maat, leuke Rotterdamse festivals?
Bazar Bizar is zeker niet te versmaden. In het verleden was daar bijvoorbeeld de geweldige Johannes de Boom te vinden. Onze persoonlijke voorkeur gaat echter uit naar de IJsselmondse paardenmarkt met zijn ganzenparade en authentieke schapenscheer-demonstraties.

Extra informatie:
Datum: zondag 21 december
Locatie: Worm, Boomgaardsstraat 71
Aanvang: 13.00 uur
Entree: € 8,- vvk

Voor meer informatie en tickets ga je naar de website van het Ver Uit De Maat festival. Op Facebook vind je het evenement hier.