Popweek: Rotterdam Music Awards 2016 uitgereikt in Rotown

Tijdens de openingsavond van de Rotterdamse Popweek zijn op vrijdag 28 oktober voor de derde keer de Rotterdam Music Awards uitgereikt. In een gezellig druk Rotown kregen de winnaars de Award uit handen van wethouder Langenberg. Als verrassing gaf Aanstormend Talent winnaar Goodnight Moonlight een kort optreden.

uitreiking-diverse-awards-kickoff-popweek-met-popquiz-uitreiking-rotterdam-music-awards-rotown-28-okt-2016-26

Beste Podium: Baroeg

Er kon door het publiek gestemd worden in zes categorieën op de Awardpagina; Beste Podium, Beste Festival, Beste Clubavond, Aanstormend Talent, Beste Track en de Exportprijs. Er waren dit jaar maar liefst 30 tracks in plaats van 20 genomineerd, omdat er zoveel kwalitatief hoogstaand Rotterdams talent rondloopt! Het was een nek aan nek race en er is 10.000 keer gestemd.

Afgelopen maandag stopte de stemming en gisteravond werden de winnaars bekend gemaakt. De Awards zijn door de Popunie in het leven geroepen om Rotterdamse artiesten en muzieksector in het zonnetje te zetten tijdens de Rotterdamse Popweek.

uitreiking-diverse-awards-kickoff-popweek-met-popquiz-uitreiking-rotterdam-music-awards-rotown-28-okt-2016-25

Beste Festival: DÂK

In de categorie Beste Podium won Baroeg overtuigend. DÂK ging er vandoor met de Award voor Beste Festival. Het succesvolle evenement, dat jaarlijks wordt gehouden op het dak van de Parking Westblaak, wist haar fans massaal te mobiliseren. Ook voor de Rotterdamse nachtcultuur was er een Award, onder de titel Beste Clubavond. Deze Award werd gewonnen door de al jaren populaire clubnight PRSPCT. Een zeer succesvol concept dat in Rotterdam gestart is (oa. in Nighttown/Maassilo) en inmiddels over de wereld uitgewaaierd is.

broederliefde-met-award-2-leden

Beste Track: Broederliefde

Voor de Rotterdamse artiesten zijn er de categorieën Beste Track, Aanstormend Talent en de Exportprijs. Van de dertig beste tracks won Broederliefde met hun liedje Ik Was Al Binnen. De band had deze avond drie optredens dus kon helaas niet bij de uitreiking zijn, maar had wel een mooi bedankfilmpje gemaakt. Daarnaast was er de uitreiking van het Aanstormende Talent t/m 21 jaar. Deze Award werd gewonnen door Goodnight Moonlight, waarvan de zanger live een verrassingsnummer deed op het podium van Rotown.

uitreiking-diverse-awards-kickoff-popweek-met-popquiz-uitreiking-rotterdam-music-awards-rotown-28-okt-2016-16

Beste Clubavond: PRSPCT

De Exportprijs is voor de act die Rotterdam het beste op de kaart heeft gezet in het buitenland. Deze Award werd gewonnen door Evil Activities, die al jaren bekender zijn in het buitenland dan in Rotterdam. Rapper E-Life ondersteunt als MC de stevige hardcore beats van Kelly van Soest. Alle winnaars hebben een prachtige Award gekregen, vormgegeven door het Rotterdamse ontwerpbureau Het Echte Werk en een geldprijs van 500 euro.

uitreiking-diverse-awards-kickoff-popweek-met-popquiz-uitreiking-rotterdam-music-awards-rotown-28-okt-2016-30

Aanstormend Talent: Goodnight Moonlight

Voorafgaand aan de uitreiking vond de Rotterdamse Popquiz weer plaats. De eindstand bij de Rotterdamse Popquiz:
1. Team The Killer Tomatoes
2. Team Rotown Rotterdam
3. Team WORM Rotterdam.
Van de politieke partijen had de SP het beste team.

uitreiking-diverse-awards-kickoff-popweek-met-popquiz-uitreiking-rotterdam-music-awards-rotown-28-okt-2016-15

Exportprijs: Evil Activities

Foto’s Wim Barzilay

Mäläska

malaska-unclejimUncle Jim’s Cidney Factory
cd-album
electronics / ambient
Deserted Island Music

Om maar direct met de spaceshuttle de dampkring binnen te vallen: Met het album Uncle Jim’s Cidney Factory heeft de groep Mäläska, bestaande uit Remy Stroomer (synthesizers) en Petter Janse (gitaar) een prachtalbum afgeleverd. Heerlijke electronische muziek die je meevoert op een virtuele ruimtereis. Het bijna beatloze album is prachtig opgebouwd, het eerste nummer roept associaties op met het werk van de Duitse electronica koning Klaus Schulze ten tijde van het album Cyborg en latere Engelse electronica zoals die van Chris & Cosey, maar dan 100% instrumentaal.

De reis voert verder, de electronische soundscapes worden verrijkt met prachtige subtiele gitaarpartijen. Hier en daar strelende open akkoorden, prachtig door een flanger gehaald en refererend aan het werk Vini Reilly van The Durutti Column. Af en toe duiken ook wat oosterse melodielijnen op, die versterken het ambient karakter van het geheel.

De opbouw van het album is zorgvuldig, het is een prachtige ambient trip geworden die je niet tussentijds kunt stopzetten, je moet blijven luisteren tot aan de landing.

Het verrassende zit in de finale, als je goed luistert hoor je heel subtiel aardse vogelgeluiden in het laatste nummer op de cd. Al met al levert beluistering een complete chill-out op, zelfs zonder lsd uit de fabriek van Uncle Jim. Dit album verdient naar mijn idee zeker ook een release op vinyl. Mäläska live is trouwens ook de moeite waard, de muziek wordt deels improviserend en dus echt live gemaakt.

Like hun Facebookpagina en blijf op de hoogte van nieuws en shows van de band.

Koert Sauer