Een uur lang Rotterdamse popmuziek bij Operator met Popunie Radio #1

Aanstaande zaterdag 26 augustus kun je van 13.00 tot 14.00 genieten van een uur lang Rotterdamse popmuziek bij online radiostation Operator Radio. De Popunie zal in samenwerking met radio-dj Okkie Vijfvinkel een programma maken met alleen muziek van Rotterdamse bodem: Popunie Radio.

Er zal vooruitgeblikt worden op de finale van de Sena Grote Prijs van Rotterdam, categorie Singer/Songwriter. Deze vindt op diezelfde dag plaats vanaf 20.00 uur in Theater Rotterdam. De verdere inhoud van het programma wordt nog even geheim gehouden, maar vaststaat dat je bedolven gaat worden onder de beste Rotterdamse popmuziek van dit moment.

Operator is een initiatief van Jorn de Vries, Patrick Marsman, Jeff van Hoek, Ofra Beenen en Osman Bas. Sinds 20 april j.l. is het nieuwe online radiostation van Rotterdam in de lucht. Operator Radio wil een afspiegeling vormen van de stad Rotterdam. Muzikaal gaat Operator alle kanten op: van experimentele elektronica tot pop, van urban tot bass. De studio is gevestigd in een zwevende zeecontainer op het plein bij BAR, Annabel en de Biergarten.

Tune in op zaterdag 26 augustus om 13.00 via de livestream op https://www.operator-radio.com/.

 

Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene.

Het leven is een festival

“Zonder muziek is het leven een vergissing”; indringende woorden van Friedrich Nietzsche die trillen tot op het bot. De klanken van historische muzikanten domineerden onze jeugd. Iconen als Prince, Springsteen, Michael Jackson en natuurlijk ook The Beatles of The Rolling Stones. Muziek is grenzeloos, muziek verbindt en muziek leeft, met name in ons heilige Rotterdam.

Ook deze zomer biedt muziek in volle omvang binnen onze stadsgrenzen. Zo werd het Eendracht Festival gevolgd door het ultra-culturele evenement Rotterdam Unlimited. Als muzikale pioniers zijn wij Rotterdammers zogenoemde ‘trendsetters’. Komt het aan op een feestje, bouwen wij deze op, delen de muzikale invloeden in en breken wij hem weer af, zodra de lichten gedoofd zijn. Of het nu een Parade betreft, een evenement in onze binnenstad of lokaal ontworpen feestjes; wij Rotterdammers doen het gewoon.

Zo ook in 1970.

Op vrijdag 26 juni 1970 gaf Rotterdam gevolg aan een historisch en cultuur-veranderend evenement in Amerika genaamd Woodstock. Op de groene velden bij Kralingen werd voor drie regenachtige dagen een iconisch festival neergezet. Het ‘Holland Pop Festival’, inmiddels beter bekend als Kralingenpop 1970, werd Neerlands eerste openluchtfestival ooit en vormt hiermee de bakermat voor wat wij vandaag de dag nog mogen meemaken. Internationale grootheden zoals Jefferson Airplane, Santana, Canned Heat en Pink Floyd speelden voor het eerst op onze grond en niet geheel onbelangrijk, voor een Rotterdams publiek.

Tienduizenden mensen zwommen in de Kralingse Plas, bezochten de kinderboerderij, genoten van een filmprogramma en konden gratis kamperen op de Rotterdamse flank genaamd Kralingen. Geschiedenis werd geschreven, echter zou het jaren duren voordat deze erkend zou worden.

Geschiedenis wordt geschreven door diegenen die regels breken. Een zin die met name van toepassing is op de Hippie-Rotterdammer van toen. De wet handhaven kwam tot een abrupt einde op deze drie memorabele dagen in 1970. Agenten in burger streken handen over hun hart bij het zien van het gebruik van softdrugs en zo begon dus ook in Rotterdam het inmiddels befaamde gedoogbeleid, dat vandaag de dag nog steeds van toepassing is.

Op 21 september 2013, maar liefst 33 jaar nadat dit bijzondere evenement had plaatsgevonden, werd er een monument neergezet op de plek waar alles begon.

In ons heiligdom, in ons Kralingen, in ons Rotterdam.