Tourverslag: The Answer Lies In The Black Void op tour door Europa

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. The Answer Lies In The Black Void ging eerder dit jaar op tour door Europa als support van de Hongaarse band Thy Catafalque. Over hoe die ervaring was lees je in het volgende verslag!

The Answer Lies In The Black Void is mijn atmospherische doom metal project dat ik samen met mijn vrouw, en tevens zangeres van de band, Martina Horvath in 2021 heb opgericht. Al gauw brachten we ons debuut album Forlorn uit op Burning World Records (het zuster label van Roadburn Records) en in 2023, wederom op BWR, de 2e plaat Thou Shalt.

Het was nooit de bedoeling om te gaan optreden, maar er was veel vraag naar. In 2023 vonden er dan ook een aantal optredens plaats, waaronder op Dutch Doom Days in Baroeg, en Hammer of Doom Festival in Duitsland met My Dying Bride.

Hierdoor onstond er contact met de Hongaarse band Thy Catafalque die ons begin dit jaar uitnodigde om als support act te fungeren voor hun eerste tour. Thy Catafalque heeft in Hongarije een cult status en brengt hun platen uit op het bekende Season Of Mist label.  De band besloot onlangs na 25 jaar voor het eerst te gaan optreden en had een reeks uitverkochte shows in Budapest gepland staan.

Het management van Thy Catafalque, die de gehele tour zou organiseren, bood ons negen optredens aan in 10 dagen, inclusief een plek in de nightliner, waarmee in één klap alle logistieke zaken voor ons opgelost waren. Het was voor mij, met een carrière van ongeveer 30 jaar in de muziek, de eerste keer dat ik met een nightliner op tournee zou gaan, een zeer late jongensdroom die uit zou komen.

Hoe ziet een dag ‘on the road’ in een nightliner uit ?
Vroeg in de ochtend, ergens tussen 8 en 10 uur ’s ochtends komen we aan bij de zaal. De meeste, inclusief ik zelf, liggen nog te slapen omdat we zeker tot een uurtje of drie aan het kletsen zijn geweest, genietend van een biertje of twee. De chaffeur zorgt voor de stroomvoorziening via de zaal, en meestal is de get-in/load-in ergens rond 13 of 14 uur.

De meeste worden rond de middag wakker en dan is het onderste gedeelte van de nightliner, de chill-out met 12 zitplaatsen bezet en ieder zit aan zijn/haar eerste of tweede koffie met een boterham gemaakt van de meegenomen left-overs van de vorige show. Als het meezit heeft de zaal douche voorzieningen, dus dan kunnen wij als support act het eerste douchen aangezien de hoofdact als eerste moet soundchecken.

Gezamenlijk pakken we alle spullen uit de bus, er is voor de tour een eigen mix/in-ear systeem ingehuurd, waardoor het opbouwen en soundchecken een stuk sneller gaat, plus dat je iedere avond, nagenoeg, dezelfde stage mix hebt in je monitor oordopjes.

Bij aankomst in de kleedkamer staan er broodjes en snacks klaar, we kunnen rustig lunchen en douchen. Voor ons staat de soundcheck gepland tussen 16 en 17 uur. Na een aantal dagen zit de routine er al zo strak in dat we al makkelijk binnen 45 minuten alles tot in detail hebben kunnen regelen.

Rond 18 uur staat het eten klaar. Op doordeweekse dagen (ma/di/wo) spelen we rond 19/19:30, waardoor we ons avond eten bewaren tot na de show. De shows in het weekend  spelen we rond 20/21 uur, dus hebben we alle tijd om het eten te laten zakken.

Showtime
Als beginnende doom metal band vergde het wel alle energie om het publiek te overtuigen van de kwaliteit van onze muziek. Thy Catafalque is meer een ‘tempo’ georiënteerde band, en wij zijn voornamelijk een ‘sferische’ band, wat soms moeilijk te verteren was voor het publiek. De uiltra zware, emotionele en trage doom is niet voor iedereen weggelegd. Desalniettemin weten we een meerderheid te overtuigen voor waar wij voor staan en de reacties zijn redelijk positief gezien de omstandigheden… Dit publiek wacht al 25 jaar op hun favoriete band, en dan moeten ze nog eens 45 minuten lang op beton kauwen 🙂

Afrondend
Het was een uitermate succesvolle tour. Op een paar kritische reacties na is onze liveset goed overgekomen, goede recensies, redelijk wat merch verkocht voor een support act en een goede stap gezet richting de lange termijn plannen van dit project.

In een (wat langere) tour zoals deze spelen de mooiste momenten zich, bijna altijd, in de backstage of in dit geval in de nightliner af. Er ontstaat een zeer sterke broederschap. Een groep mensen die voor een korte periode heel intensief met elkaar om gaat en dat heeft iets ontzettends moois, een tour zit vol menselijke magie en zal een momentopname worden waardoor het muziek maken, vooral de tegenslagen die we allemaal meemaken, volledig de moeite waard maakt. Dit pakken ze nooit meer van me af!

Europe Tour 2024 supporting Thy Catafalque (HU)
29/03 – Szene, Vienna, Austria
30/03 – Kasárna Karlín, Prague, Czechia
01/04 – Le Grillen, Colmar, France
02/04 – Kulttempel, Oberhausen, Germany
03/04 – DVG Club, Kortrijk, Belgium
04/04 – Effenaar, Eindhoven, Netherlands
05/04 – Baroeg, Rotterdam, Netherlands
06/04 – Stengade, Copenhagen, Denmark
07/04 – Martkthalle-Marx, Hamburg, Germany

Volg The Answer Lies In The Black Void op Instagram en Facebook.

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Eendracht Festival maakt het volledige programma bekend!

Op donderdag 18 juli kun je maar liefst 62 opkomende acts bewonderen tijdens de dertiende editie van hét gratis toegankelijke showcasefestival, Eendracht Festival. Verspreid over twaalf stages en in samenwerking met verschillende hosts, waaronder Popunie, staan er weer allerlei topacts binnen muziek, kunst, spoken word en comedy klaar die je kan ontdekken.

We zijn ontzettend enthousiast om dit jaar opnieuw te laten zien hoeveel tofs Rotterdam te bieden heeft” zegt festivaldirecteur Immanuel Spoor. “Ons gratis toegankelijke programma biedt voor ieder wat wils, en we moedigen iedereen aan om overal een kijkje te nemen en de nieuwe favorieten te ontdekken!

Locaties en line-up
Eendracht Festival zal plaatsvinden op diverse locaties in Rotterdam, zoals het Eendrachtsplein, Rotown, WORM, Slash Gallery, Boomgaardsstraat, Club Centraal, Skatepark Westblaak en meer. Hier vind je gedurende de dag een breed scala aan artiesten en genres. Met spannende optredens van o.a. Brunzyn, IKNOWNOA, ROTEM, Talee, Manos, ADF Antje, Naga, Harry Femer, Shep500, Leela Rosa, Andro, Thrilled, Roi Soleil, Guillaume, Devón, Ysa Bermejo, Cheapo Cheapo, Lui Surreal & The Gatekeepers en Dey.Rey,

Ook zijn er meeslepende spoken word performances van onder andere Luc Howie Duzzith en Lelie Danesh, indrukwekkende beeldende kunst van Em Gal en Tim Mulder en comedy van onder andere Harvey Cobb en Ciara Murphy.

Over Eendracht Festival
Elke derde donderdag van juli zie je op Eendracht Festival de tofste acts uit Rotterdam en krijg je een inkijkje in de urgente, Rotterdamse scenes. En dat allemaal gratis, midden in de binnenstad.

Sinds vorig jaar wordt er in samenwerking met ruim dertig hosts, verspreid over twaalf stages, dé opkomende artiesten uit de Rotterdamse scenes gepresenteerd. Echt ‘Rotterdams Finest’ dus. Van hiphop tot punk en van drum ’n bass tot house. Maar ook op het gebied van dicht- en beeldende kunst, check je hier de up-and-coming artiesten. Elke stage vertegenwoordigt een scene, gerepresenteerd door een diertje. Één grote beestenboel dus!

Mis dit unieke en bruisende evenement niet en ontdek wat Rotterdam te bieden heeft! Kom op 18 juli naar het Eendracht Festival en laat je verrassen door wat de stad aan talent te bieden heeft. Ga voor meer informatie naar: eendrachtfestival.nl