Tourverslag: Space Siren in Engeland

space sirenPlannen smeden doe je aan de bar! Space Siren en ZEA zitten samen aan de bar in OCCII: laten we wat optredens doen in Engeland, moet lukken. Ok doen we, wanneer? Nou ja… dan en dan?! Plan gemaakt! En wat een bof. Arnold de Boer (ZEA en zanger van The Ex) tourt het halve jaar door heel Europa en verder. Contacten heeft hij overal en nergens, veel en betrouwbaar.

Tijdens de opnamen van het nieuwe album van ZEA in de Next To Jaap Studio van Corno Zwetsloot (producer en gitarist van Space Siren) worden de plannen verder uitgewerkt en concreter gemaakt. Een half jaar later (want ruim plannen is handig als je een tour wilt doen van vijf shows achter elkaar en te maken hebt met werkende bandleden die ook nog kinderen hebben…) zitten we met z’n vijven in de bus, ZEA en Space Siren en de gehele backline achterin. Arnold is inmiddels zo ervaren dat hij de snelste en goedkoopste route heeft genomen, met de bus in de tunnel. Voor de claustrofoben onder ons: peanuts! ‘s Ochtends om 10 uur in Voorhout, ‘s avonds om 18.00 in Londen. Wat wil een band nog meer?!

Zaterdag 6 april >> Motel Mozaïque, Rotterdam
Voordat we vertrokken naar de UK hebben we op een mooie zaterdagmiddag op locatie van de nieuwe Roodkapje op Motel Mozaïque (Subbacultcha!) gespeeld. Richard Foster schreef er een te gekke review over. Lees het hier.

Woensdag 10 april >> Cafe Oto, Londen
Hip eetcafe/jazz-impro podium omringt door gallery’s en ateliers. Line-up van de avond: Oscar Jan Hoogland (improvisatie op zijn clavichord), Space Siren, ZEA & Oscar Jan Hoogland. Circa 50 bezoekers (op stoeltjes! dat is raar noisen!) zijn enthousiast. Deze avond ontmoeten we ook Chris White van het label Winning Sperm Party uit Glasgow. En hoewel de show wat voorzichtig was deze avond, zijn we in Glasgow uitgenodigd om op een labelavond een show te geven. Nice 🙂

cafe oto

Donderdag 11 april >> Cavern / Kollaps Night, Bristol
The Cavern is een te gekke plek, soort werfkelder onder een kroeg, vol geschilderd met gouden bloemetjes en blaadjes. We zitten duidelijk in de alternatieve hoek van de stad. Gavin, de programmeur is een goede bekende van Arnold (is ook geluidsman van The Ex in Europa) en heeft een mooie avond georganiseerd. Kollaps: “noisy and slightly shambolic club”. Line-up: Ratface, Annette Berlin, ZEA, Space Siren.

carvern club st nicholas bristol

Vrijdag 12 april >> Wharf Chambers, Leeds
In Leeds staan we op een festival georganiseerd door bandleden van Downdime. Met deze band hebben we gespeeld in OCCII, Amsterdam en eerder in Leeds (2011). Leuk weerzien en superavond! Waanzinnige andere bands daar, inspirerend 🙂 Er zijn twee podia, beneden en boven. Wij staan boven, afgeladen vol en dak eraf. Net als alle andere avonden verkopen we lp’s en 7”s. Vinyl doet het goed in de UK undergroundscene. Mensen van Norman Records zijn aanwezig en geïnteresseerd in eventueel een distributiedeal!

Zaterdag 13 april >> Chameleon, Nottingham
7” release feestje, georganiseerd door Grey Hairs, band met rotten uit de Nottinghamse scene. (Members of Fists, Lords, Fonda 500 etc.) Bod, de ex-bassiste van Fonda 500 is onze gastvrouw en een goede bekende van Arnold. Zij hebben al verschillende keren shows voor elkaar geregeld. Want zo gaat dat. Het zaaltje boven het eetcafé is tot de rand gevuld met een hoog gehalte aan tatoeages, leren jackies en goede oren. We worden uit onze schoenen geblazen door de andere bands (Bus Stop Madonna’s: vrouwen kunnen drummen, oja!). Grey Hairs zelf zijn fabuleus en barsten uit hun voegen van energie en drive. Geweldig om hier tussen te staan, overeind te blijven en onder luid applaus/gejoel (hoe noem je dat?!) de backline om te bouwen voor de volgende act. Er zijn avonden dat je niet wilt dat ze stoppen en dit was er zo één.

Zondag 14 april >> LAMP, Leamington Spa
Spiksplinternieuwe zaal annex studio/oefenruimtes gerund door super enthousiaste mensen onder leiding van Timothy Ellis. Hier wordt muziek geademd. De enige avond dat ZEA en Space Siren niet omringt worden door lokale helden, maar de avond is er niet minder om. Voor een zondagavond is de zaal goed gevuld (circa 40 personen). Jongeren die begeleid worden in muziek en beeldprojecten freaken op de lichteffecten. Deze avond leek ons het lastigst om overeind te blijven maar no problemo. Publiek enthousiast, organisator vraagt wanneer we weer naar de UK komen en mooie review van John Yates.

Productiewerk
Qua organiseren en shows regelen is Space Siren met de neus in de boter gevallen. Deze tour is georganiseerd door Arnold de Boer (ZEA). Door het vele touren dat hij al jaren doet heeft hij heel veel contacten in het buitenland en kan ook goed inschatten in welke zalen Space Siren op z’n plek is. Want niet elke zaal is geschikt voor elke band. In Café Oto was het veel meer ingericht op jazz/improvisatie muziek. Space Siren kon prima, er was een heel open publiek, maar in de alternatieve bandjes scene voelen we ons meer thuis! Netwerken met andere bands die touren is wel de truc. Informatie vragen met welke zalen je contact kan zoeken, wat kans van slagen heeft en “via via” blijkt vaak de beste weg. En mee gaan met een ervaren band is handig. Je ontmoet ter plaatse direct de personen die in de bandjeswereld zitten. En voor een eventuele volgende keer is het lijntje veel korter en sneller. Optredens over en weer regelen voor buitenlandse bands werkt ook goed. En is ook leuk! (in ons geval met Downdime). Eenmaal in het buitenland geweest (en goed gespeeld!), is de weg naar een nieuwe tour veel makkelijker gelegd. En lang leve internet/Facebook! Het mooie van de “via via”weg is dat Space Siren op haar beurt weer bevriende bands en labelgenoten (WOLVON / Lepel) (Subroutine Records en Katzwijm) weer zaaltjes/contacten/bands/labels kan doorgeven. Zo helpen
we elkaar.

1001842_347137342079902_955382942_n

De route in de UK is uitgestippeld op een logistiek logische manier. Reizen van stad naar stad en niet kriskras door Engeland zodat er geen overbodige kilometers worden gereden (hoewel het erg gezellig is in de bus!) Wij zijn via de Eurotunnel naar Engeland gegaan. Uit ervaring blijkt dat dat de snelste weg is en geen gedoe met varen. Omdat we een eigen bus hebben, waar iedereen en de hele backline in kan hoeven we geen bus/auto te huren wat veel geld en geregel scheelt. Bovendien zijn we zo gewend aan reizen en in- en uitladen dat dat nergens problemen geeft. Geoliede machine! En ZEA had nu het voordeel dat hij en zijn spullen met ons mee konden. Wat voor ons werkt is goed en ver vooruit plannen wanneer we gaan. Het is dan goed mogelijk om een aantal dagen achter elkaar optredens te regelen zonder loze dagen ertussen. Bovendien kan je dan alles goed voorbereiden (routes, vertrek- en aankomsttijden, soundchecks, overnachtingen, etc.) en aankondigen/flyeren. Ook zorgen dat de hele backline in orde is. Juiste stekkers mee (anders dan in Nederland!), alle snaren vers, genoeg snoeren, van die dingen. Reisverzekeringen, auto spik en span, ook handig… Deze tour was een mooie reis, geweldig om tussen Engelse bands te staan en overeind te blijven. Het niveau en intentie van de muziek maken is ANDERS in de UK. Energiek, hard en intens. En dat is goed. Het past Space Siren. In alle zalen zijn we nog een keer welkom. En we willen terug. Snel.

Financieel
De zalen waar wij spelen zijn doorgaans de meer independent/underground plekken. Weinig geld, maar lieve mensen! Overnachten konden we bij muzikanten en organisatoren van de avonden thuis, tegen onkostenvergoeding en een lp. Dat scheelde een hoop geld. Naast de directe kosten zijn er nog sluipkosten gemaakt als reisverzekeringen voor de bandleden en instrumenten, stekkerdozen voor in de UK en flyers laten drukken ter promotie. Vandaar dat het geweldig is dat de Popunie Space Siren financieel steunt met reiskostenvergoeding, zodat het voor de bandleden ook te overzien blijft om te investeren in de band. Met de pure liefde en enthousiasme zit het wel goed. Financieel is het lastig om alles zelf te blijven bekostigen. Maar we willen door, de plaat promoten en laten zien dat Nederland goede muziek in huis heeft!

Kosten

kosten
Space Siren

 

Eric Corton zoekt nieuw Nederlands talent

eric-corton-lanceert-onafhankelijk-muziekplatform-cortonville-imageMet zijn online muziekplatform Cortonville zoekt Eric Corton Nederlands talent. Niet alleen rock-, pop- en metalbands, maar ook singer/songwriters zijn uitgenodigd om vanaf 2 september hun demo’s te uploaden in het Demo Dock van Cortonville.

Cortonville Favorite
Demo Dock is opgedeeld in 3 verschillende genres: pop/rock, singer/songwriter en metal/rock. Per genre kiest Corton na een strenge selectie 3 favorieten. Deze staan vervolgens ieder een week lang in de spotlight op Cortonville, met interviews, achtergrondverhalen en natuurlijk airtime in Radio Cortonville. Aan het einde van deze 3 weken selecteert Eric uiteindelijk de Cortonville Favorite, de band of artiest die door Cortonville het komende jaar wordt ondersteund.

Geen wedstrijd
De bestaansreden van Cortonville is het ondersteunen en begeleiden van muzikaal Nederlands talent. Demo Dock is daarom geen wedstrijd, maar een zoektocht naar nieuw talent. Er is geen winnaar die met alle prijzen naar huis gaat: de Cortonville Favorites krijgen alle drie een prachtig, op-maat-gemaakt ondersteuningstraject. Denk aan professionele demo’s, ondersteuning bij crowdfunding, diverse workshops en coachingsessies afgestemd op techniek, songwriting en performance, en een optreden in een van Nederlands poppodia. Niet te vergeten de air- en stagetime bij Cortonville zelf.

Villagers Choice
De nummers 4, 5 en 6 uit Cortons genreselecties vallen niet zomaar af. Zij krijgen nog een kans door onder hun achterban, hun fans en de (Founding) Villagers van Cortonville stemmen te werven aan de hand van hun demo’s. De band of artiest met de meeste stemmen mag een droom verwezenlijken: spelen in een van Nederlands poppodia naast de 3 Cortonville Favorites.

Aanmelden
Voor het aanmelden bij Demo Dock hebben bands en artiesten 3 demo’s nodig en minimaal 1 live-opname met beeld (een homevideo volstaat). Daarbij horen een bio, een foto en een contactpersoon.

Op 2 september gaat Demo Dock open voor het uploaden van demo’s voor de categorie pop/rock. Singer/songwriter volgt op 28 oktober, en vanaf 23 december start het genre metal/rock.

Cortonville
Cortonville is een onafhankelijk platform onder de bezielende leiding van Eric Corton. Hier vinden muziekliefhebbers albumreviews, interviews, reportages, achtergronden, concertregistraties en nog veel meer. Daarnaast vormt Cortonville een podium voor “oude rotten, nieuwe helden, taaie knokkers en aanstormend talent”. Volgens Corton is het in Nederland niet makkelijk om als band of artiest voet aan de grond te krijgen; met Cortonville hoopt hij hen te kunnen stimuleren in hun ontwikkeling.

Voor meer informatie bezoek je de website van Cortonville.