Tourverslag: Maaike Siegerist in Engeland

maaaikeMet het Fresh Tracks collectief, een kleurrijke groep songwriters, trad ik eind mei op in het Engelse Chester en Manchester.

Als mijn trein op een grijze donderdagmiddag het station Warrington Bank Quay binnen rijdt, staat Little Rach al op het perron op me te wachten. Vanuit het slaperige Warrington, waar arbeiders uit de wijde omgeving zich gevestigd hebben, rijdt ze me langs de verkeerde kant van de weg naar Lymm, het groene dorp waar ze samen met haar familie woont. De komende twee nachten ben ik bij hen te gast.

m2’s Avonds nodigt Rachels vader ons uit om het handmatig luiden van de kerkklokken bij te wonen. Zittend tegen de muur, bovenin de toren, kun je de hele toren voelen schudden. Daarna spelen we bij Rachel thuis muziek in haar music room.

Op vrijdag worden we geïnterviewd op Dee 106.3, het commerciële radiostation van Chester. Aanleiding is onze gig bij het Brook Street Carnival op zondag. Vanuit serieuze gesprekken over songwriting en inspiratie verzanden we al snel in een officieuze les Nederlands voor presentator Kieran Fox, met als hoogtepunt “mijn banaan smaakt raar,” een zin die hij eens voor onze nationale trots KLM moest vertalen en voorlezen. Dus.

m3
’s Avonds gaan we naar Manchester, waar we de andere Fresh Trackers weer zien en samen optreden. Het podium is op de zolder van Lock 91, een pub die is gevestigd in een rood bakstenen gebouw uit het begin van het industriële tijdperk. De presentatie wordt verzorgd door een promotor en muzikant die als Tuesday Tony door het leven gaat. Ook op vrijdag.

Rachel en ik zingen samen Old Soviet Hotel.

m4
Na afloop gaan ook de Schotse dames Catherine Rudie, Wee Sarah en Becci Wallace mee naar Rachels huis. We plunderen de koelkast – met toestemming – voordat we gaan slapen.

Op zaterdag rijd ik met Becci in haar auto “wee Lilly” mee naar Chester, waar we ’s avonds in The Cellar Bar optreden. Het Belgrave Hotel, waar ik verblijf, heeft zijn beste tijd gehad, maar ik ben blij verrast dat mijn kamer groter is dan de bezemkast die ik me erbij voorgesteld had.

m5In The Cellar Bar zitten de mannen met hun aandacht aan de tv vastgelijmd. Ik word er niet echt blij van, maar Little Rach trekt haar stoute sokken aan en gaat het publiek met guerrilla performance tactieken te lijf. Met succes! Later zingen we mee met het David Sinclair Trio, een viermans bluesformatie die in de kelder optreedt.

Na afloop gaan we met een hele groep naar het huis van de gebroeders Bunner, die de optredens hier geregeld hebben. Tot in de kleine uurtjes zingen we uit volle borst en spelen we gitaar. Rond half drie loop ik met David en zijn bandleden mee terug naar het Belgrave.

Nog voor elf uur ’s ochtends klopt David Sinclair, de eeuwige gentleman, alweer op mijn deur om te vragen of ik mee ga naar Brook Street, waar we die middag ons eigen Fresh Tracks podium hebben. Daar aangekomen ga ik eerst op jacht naar een goede kop zwarte koffie om mee wakker te worden. Tussen de vrolijke kraampjes komt een optocht voorbij, met aan kop een grote rode draak.

m6Catherine en Becci zingen ’s middags met me mee op de backing vocals. Tijdens mijn nieuwste creatie Everything is Under Control valt ironisch genoeg de stroom uit. Ik zing door – want wat moet je anders? – wat het publiek hoorbaar waardeert.

Die avond rijden we naar de Bridge Inn voor ons laatste Fresh Tracks optreden dit weekend. Het geluid is niet al te best, dus ik besluit akoestisch te spelen. Tijdens mijn laatste song maken Rach en ik zingend en spelend een rondje door de pub, waarmee we het luidruchtige publiek helemaal stil krijgen.

Voordat de lichten in de Bridge Inn uit gaan is het half vier ’s ochtends. Davids band vertrekt met hun busje naar Londen; Becci geeft me een lift naar het Belgrave Hotel. Ik zal ze missen!

m7
Bekijk meer foto’s en een lees een review in de Chester Chronicle.

Beluister hier het interview met muziek op Dee 106.3 radio.

Voor meer informatie bezoek je de website van Maaike Siegerist.

Vuurconcert in de Thípi met Tessa Nikopoulos

tessa thipiDe Thípi staat op het terrein van Uit Je Eigen Stad en verzorgt gedurende het zomerseizoen verschillende programmeringen waarin verhalen, muziek en natuurvolkeren centraal staan. Vuurconcerten zijn daar onderdeel van. Rondom een knapperend vuurtje komen muzikanten hun liedjes spelen in een intieme, akoestische setting. Ditmaal een Vuurconcert met Tessa Nikopoulos.

As long as it’s real, it’s worth writing a song about.” Het komt er puur uit, het klinkt rauw, het kan zoet klinken, maar het is niets meer dan haar ziel die schreeuwt uit haar tenen. Tessa’s originele liedjes liggen tussen pop, rock en folk, waarin ze zingt over thema’s die belangrijk zijn in haar leven. Haar meest recente ep A Song About (geschreven en opgenomen in Montreal, Canada – 2012) staat voor haar als de muzikant die ze nu is.

Na reizen en avonturen door onder andere Australië, Nieuw-Zeeland en Canada, is ze weer terug in Nederland en komt ze een Vuurconcert geven in de Thípi.

Voorproefje:

Extra informatie
Datum: vrijdag 15 augustus
Locatie: De Thípi op het terrein van Uit Je Eigen Stad, Marconistraat 39, Rotterdam
Aanvang: 21:00 uur
Entree: 10 euro p.s. (verkrijgbaar bij Uit Je Eigen Stad of te bestellen via reserveren@thipi.nl).

Nodig hier je vrienden uit en voor meer informatie bezoek je de website of Facebook pagina van de Thípi.