Tourverslag: Lewsberg op tour met Protomartyr

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Lewsberg verzorgde eind 2023 voor een viertal optredens in Europa het voorprogramma van de Amerikaanse band Protomartyr. Over hoe die ervaring was lees je in het volgende verslag!

Het eerste optreden is op maandag 6 november in Strom in München. Van tevoren maken we kennis met de mensen van Protomartyr. Erg vriendelijke lui. Vanwege een strak schema kunnen we vanavond maar dertig minuten spelen. We besluiten om de nummers met viool uit de set te laten. Hierdoor vergeten we de viool na afloop mee te nemen in de bus. We komen er pas in het hotel achter, besluiten terug te rijden, maar zijn te laat: de zaal is al dicht. Gelukkig wordt de viool de volgende ochtend gevonden. We kunnen hem ophalen voor we naar het volgende optreden rijden.

Dinsdagavond spelen we in Bogen F. De zaal zit in de hofbogen van Zürich. De backstage is een caravan achter de zaal. Vanavond is er tijd voor één nummer met viool.

Op woensdag en donderdag speelt Protomartyr geen shows. Wij vullen de dagen met twee eigen optredens in Zwitserland. Woensdagavond spelen we in Biel/Bienne. Dat is maar een uur rijden van Zürich, dus we hebben alle tijd. We ontbijten in de zon, rijden naar een berg, lopen er rond, ontlopen een stier, drinken water uit een bergbeekje. La Cachette is een kleine zaal boven een café. Het is niet erg druk maar wel sympathiek. Op donderdag spelen we in Lausanne. Daar hebben we al eens eerder gespeeld, op het Festival de la Cité. Dat was op een snikhete zomerdag. Vandaag regent het, Lausanne is een grauwe stad. Cinema Oblo is een oude bioscoop in de kelder van een appartementencomplex. Voor ons optreden wordt een korte documentaire vertoond van John Wilson over David Byrne: Temporary Color.

Vrijdagavond spelen we weer met Protomartyr, in een uitverkocht Marché Gare in Lyon. Vandaag mogen we een uur spelen, dus er is tijd voor twee nummers met viool.

Het laatste optreden is op zaterdag 11 november in Le Brise Glace in Annecy. De zaal is heel groot, we worden bij aankomst gewaarschuwd dat het niet helemaal vol zal zijn vanavond. Desondanks wordt het een mooie laatste avond. De volgende ochtend vertrekken we in alle vroegte, het is een flink stuk rijden naar Rotterdam.

Voor komende optredens van Lewsberg kijk je hier.

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Pre party Eendracht Festival in Rotown en Bar3

Over een maand is het zover, dan vindt alweer de 13e editie plaats van Eendracht Festival. Om alvast in de stemming te komen voor EFXIII wordt er op donderdag 20 juni een Pre Party georganiseerd in Rotown en Bar3! Met op het programma 12 toffe acts die je gratis kan checken.

EFXIII Pre-party
in Rotown en Bar3 kan je terecht voor live optredens van ROTEM, IKNOWNOA, Sirocco, Sterke Atleet, GEEL & Ariëne, Thrilled, Comfort Creature en Ysa Bermejo. Daarnaast staan er op het programma dj sets van Zena-Rae en RUNZZ, geven  Sarath Gopinath, Ciara Murphy & Harvey Cobb een comedy show en geeft Luc Howie Duzzith een voordracht.

De pre-party start om 19:30 en het volledige tijdschema wordt nog bekend gemaakt. Volg Eendracht Festival op Instagram op op de hoogte te blijven.