Tourverslag: Iguana Death Cult in de UK

We mochten dit jaar op The Great Escape spelen. Dat is zo’n beetje het Eurosonic van Engeland, dus een mooie kans om jezelf in de kijker te spelen. Omdat ze in Engeland uit iedere krocht wel een band of tien weten te trekken, liggen de gages er nogal laag. Dikke shout out dus naar de Popunie voor de Music Export bijdrage, zodat we niet op de fiets hoefden.

Dus wij vertrekken vanuit ons geliefde Rotterdam. Niet eens zo heel vroeg in de ochtend afgesproken bij onze bassist Justin thuis. Ligtie nog op ze nest. Wij boos, hij lachen. Goed begin, op naar Calais.

Dag 1: London – The Old Blue Last
Het waaide nogal hard op de heenweg dus onze pont had vertraging. Was vrij onontkoombaar dat we de get-in van onze eerste show in Londen gingen missen. Dan maar een line-check. Eerder weggaan had ook niet zoveel zin, omdat die pont dan twee keer zo duur was. De eerste show speelden we samen met The Homesick in Londen. Je weet wel die Friesche halfgoden die in 1200 verschillende bands spelen. In The Old Blue Last speelden zij over onze backline en wij waren veel te laat. Hun stress, wij lachen. Goeie show om warm te worden voor de rest van de week. Meest memorabele artiest van die avond was BA Johnston, een Canadees met liedjes over Döner Kebab en zuipen in een bar met aliens. Je had erbij moeten zijn. Na de show naar Brighton gereden want daar moesten we de dag erna zijn en ’t is niet zo ver rijden.

Dag 1: Brighton – The Black Lion
Eerste show in Brighton was in een van de oudste kroegen van Brighton, The Black Lion. Deze middag was georganiseerd door Bad Vibrations, gasten uit Londen die in Londen altijd toffe bands programmeren. Ze helpen ons vaak met shows in Londen en nu speelden we op hun showcase tijdens The Great Escape. Leuke show en mensen waren al lekker aan het dansen. Je zult het niet geloven maar het was strakblauw en bloedheet in Brighton. De eerstvolgende show was pas ergens in de avond dus we gingen lekker naar het strand.

Dag 1: Brighton – The Green Door Store
’s Avonds speelden we in The Green Door Store. Toffe venue bij het centraal station van Brighton. Je kunt denk ik al raden waar de naam vandaan komt. Dit was onze eerste ‘officiële’ show op The Great Escape. We hadden maar een kwartier de tijd om op te bouwen en te soundchecken, wat ze daar blijkbaar meer dan genoeg vinden. Best wel stressvol maar uiteindelijk goed gekomen. We presteren goed onder druk. Het helpt heel erg dat je een eigen geluidsman bij je hebt waarvan je weet dat het qua geluid wel goed komt. Die tent was dus ramvol en de show ging super. Goeie reacties.

We hadden afgesproken dat na de show Jeroen (frontman) effe het publiek in zou lopen om kort met mensen te praten terwijl de rest opruimt. Mensen die op dit soort festivals afkomen zijn daar meestal omdat ze iets in de muziek doen. Boekers, labels etc. Mensen blijven niet hangen na shows, omdat ze een strakke planning hebben van wat ze willen zien. Je moet ze zelf tackelen als je wat wilt van ze. Echter, waar het op neerkomt is dat zodra je de zaal instapt je gelijk benadert wordt door de net iets te dronken Engelsman die je, half ondertuffend, verkondigd hoe wreed hij je show vond om vervolgens z’n levensverhaal met je te delen. Wel gezellig hoor, dat zeker maar tegen de tijd dat zo’n persoon uitgeratelt is, is iedereen alweer weg. Dan maar bier drinken, klus zat er immers op voor de avond.

Dag 3: Brighton – Komedia (Dutch Impact Showcase)
Niet al te gek gedaan de avond ervoor, omdat we ’s middags onze 2e officiële show van The Great Escape hadden. Dit keer een ‘Dutch Impact’ showcase. Hier spelen alle afgevaardigde Nederlandse bands op één plek in een paar uur tijd. Onze vrienden van Canshaker Pi, The Homesick en Charlie & The Lesbians speelden daar ook. Leuk om met z’n allen in Brighton te zijn. Tent waar we speelden heet Komedia. Soort comedy club waar ze ook bands neerzetten. Best wel flink zaaltje en wederom ramvol. Deze show ging nog lekkerder dan die van de avond ervoor. Goeie reacties gehad weer. Nog even stoer doen met een photoshoot en toen lekker een tijdje vrij. De eerstvolgende show was pas anderhalve dag later om half 3 ’s nachts(!) Brighton is een prachtige stad en er is meer dan genoeg te doen om jezelf kostelijk te vermaken. ’s Avonds nog een paar andere bands gekeken met als hoogtepunten Bodega en Warmdusher. De druk was van de ketel dus we hebben er een leuke avond/nacht van gemaakt.

Dag 4: Brighton – Sticky Mike’s Frog Bar
Een goed English breakfast naar binnen gevouwen en weer op pad. Speelden pas ’s nachts dus konden nog genieten van het weer en de stad. Reparatie biertje gedronken en op het gemakje toegeleefd naar de laatste show in Brighton. Deze show was in Sticky Mike’s Frog Bar, misschien wel de vuilste rock ’n roll tempel die Brighton heeft. De show werd georganiseerd door Acid Box. Twee promotors genaamd Polly en Ollie die bijna iedere dag wel shows hosten in Brighton. Top volk. We wisten op voorhand al dat dit de hardste show zou worden die we zouden spelen deze tour en het viel zeker niet tegen. Op deze afterparty ging iedereen nog één keer tot het gaatje om vervolgens af te druipen na een geslaagd festival. Wij dus ook.

Dag 5: Londen: – The Shacklewell Arms
Bye bye Brighton. Terug naar Londen voor onze laatste show. Deze keer speelden we in The Shacklewell Arms. Legendarische tent, met een legendarisch lelijk podium. De show was wederom georganiseerd door Bad Vibrations. Een vriend van ons genaamd Aurelian, a.k.a. Australian woont om de hoek van deze tent. We kunnen altijd bij hem terecht als we in Londen zijn en we konden dus rollend naar huis. Wat zeldzaam is voor een stad als Londen waar je makkelijk een uur doet over een stuk van acht kilometer. Laatste keer je shirt volzweten, spullen wegzetten, een vadsige rol dönner halen, machtig afpilzen, slapen en terug naar huis. Was een heerlijk tourtje.

We hebben met onze shows op The Great Escape waarschijnlijk een dusdanige indruk achtergelaten dat we met het uitbrengen van onze tweede plaat een leuke clubtour kunnen doen in Engeland. We hebben goeie contacten overgehouden en hopelijk krijgen we steeds meer voet aan de wal daar aan de overkant van het water.

Ohja, onze geluidsman Brian heeft geheel tegen onze wil in een vlog gemaakt over wat hij doet als geluidsman tijdens shows. Hij heeft ook gefilmd tijdens onze tour. Mocht het je leuk lijken:

Volg Iguana Death Cult op Facebook voor het laatste nieuws en shows en kijk eens op hun website!

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Investeer in Talent: Eline Mann

Eline Mann is een 22 jarige zangeres uit Rotterdam. Ze schrijft liedjes op gitaar en performt ze graag; solo, met twee backing vocalisten of met een full band. Om haar eerste plaat te realiseren is ze een crowdfundingcampagne begonnen waarbij een aantal toffe tegenprestaties te verkrijgen zijn. Hieronder legt Eline in het kort uit wat haar plannen zijn.

Plan
Help jij mee om mijn debuutplaat op te nemen, uit te brengen en te releasen tijdens een te gek live concert in Rotterdam? Het opnemen van de ep zal plaatsvinden in de Mailmen Studio in Utrecht. Daarnaast mag ik dit jaar meedoen aan de Popronde (een te gekke concerttour door heel Nederland), en tijdens dit avontuur wil ik ook graag mijn ep onder de aandacht brengen.

Altijd live, nog nooit in de studio
Ik heb de afgelopen vier jaar op het Conservatorium van Rotterdam gestudeerd, en nu wordt het tijd dat ik iedereen ga laten zien wie ik ben. Ik heb in mijn leven al veel live opgetreden, maar nog nooit mijn muziek opgenomen en uitgebracht. Dit is dus nieuw en ontzettend spannend voor mij!

Al jaren droom ik ervan om mijn eigen muziek uit te brengen en nu ik eindelijk een te gekke band heb gevonden om dat mee te doen, kan ik eigenlijk niet wachten om de studio in te gaan! Ik zal jullie tijdens het hele proces op de hoogte houden van hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

 

Crowdfunding
Lees meer over het project, hoe je kunt bijdragen en de tegenprestaties op haar speciale VoorDeKunst pagina.