Tourverslag: Half Way Station op Reeperbahn Festival

IMG_0241Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Half Way Station heeft een nieuw album af; DODO. De band lanceert het album zelf en ze doen dan ook ook erg hun best om met de release zoveel mogelijk respons te krijgen, zowel binnen als buiten Nederland. En dat lukt best met releaseparty’s in: België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. In Duitsland bijvoorbeeld presenteerde de indieband haar tweede album op 24 en 25 september op het gerenommeerde Reeperbahn Festival in Hamburg…

In Duitsland werken we samen met WeAreElevate. Dit artist management/label, gevestigd in Nederland, maar met werkgebieden in Duitsland, de UK en Scandinavië, organiseerde samen met het Britse collectief/label Karousel en SESAC op 25 september een showcase tijdens het Reeperbahn Festival in Hamburg, Duitsland.

Voor ons een fantastische kans om Half Way Station op deze avond te presenteren voor het Hamburgse publiek en muziekprofessionals uit de hele wereld. De dag ervoor hebben we een show gespeeld op de Dutch Impact showcaseparty, georganiseerd door Buma Cultuur.

IMG_0237Donderdag 24 september: Dutch Impact
In de nacht van 23 september vertrekken we richting Hamburg. Mink en Bart trekken we uit de Rotterdamse Schouwburg, waar zij zojuist nog een show hebben gespeeld met Mink’s project Winterdagen. We rijden door de nacht naar het Noord-Oosten. Het voordeel; geen verkeer op de weg. Het nadeel; met z’n zessen in de auto proberen te slapen voor een uurtje lukt niet.

Op 24 september 9.30 uur komen we gebroken aan bij ons verblijf, dat we boekten via Airbnb: een aantal kamers boven een sportcomplex. Heel simpel en heel stil: heel fijn. We crashen en slapen tot een uurtje of 12. Om 14 uur worden we verwacht in club Molotow op de Reeperbahn voor de soundcheck van onze korte show om 15 uur tijdens de showcaseparty van Dutch Impact.

Traag en in een roes, komen we ruim op tijd aan bij de club. De organisatie heeft de hele tent afgehuurd deze dag. Buiten voor de deur staan al andere bands, die we herkennen uit de lineup: o.a. Bombay, Weval, Woot, Pauw en The Womb. Stuk voor stuk hele gave bands! Wanneer we binnenkomen in de bovenzaal, die zometeen van ons zal zijn, pikken we de laatste twee nummers van de Bazzookas mee en checken we de zaal en het aanwezige publiek.IMG_0238Ik bemerk binnen onze groep geen zenuwen, eerder een trots gevoel, omdat we de kans hebben om onszelf te presenteren op deze plek. We hebben veel zin om te spelen; voor mij een duidelijk teken dat we er klaar voor zijn. Tijdens het spelen heerst er aan het begin in het publiek een beetje een gespannen werksfeertje, zo eentje van ‘nou, wat gaan we nu dan zien en wat heb ik er aan’.

IMG_0240We weten die sfeer echter meteen om te zetten in een spanning en een meeleven met onze muziek. Ik zie glinsteringen in de ogen van de luisteraars in het publiek en zie verschillende fotografen zich uitleven.

Na de show verdelen we ons over verschillende feestjes: Rikke was uitgenodigd voor het Dutch Impact diner. Mink en Bart gaan mee met Mathijs, die vanavond nog het geluid doet voor Friends of the Family, en scoren daarna bratwursten und bier. Vervolgens zijn ze met z’n drieën gaan dwalen en aan het eind van de avond teruggevonden in een stripclub.

Ik bezoek met Danny de preparty van Karousel, om alvast de sfeer te proeven van morgenavond. Bovendien speelt daar Ida WenøeeIMG_0223Ida was de zangeres van Boho Dancer, de Deense band waarmee wij nu inmiddels drie jaar geleden shows speelden hier in Nederland en in Denemarken; een zelf-geïnitieerde uitwisseling.

Ida speelt nu solo en heeft ook net een nieuwe plaat, Time of Ghosts, uitgebracht op – toevallig! – Karousel. Ook ex-Boho bassist speelt daar met zijn nieuwe band, Penny Police. Het voelt als thuiskomen om hen weer te zien spelen en te spreken. We ruilen onze nieuwe albums. Behalve met de bekende gezichten, deel ik tot diep in de nacht flesjes Becks met de andere artiesten, die spelen tijdens deze en de volgende avond in Headcrash.

IMG_0222Vrijdag 25 september: Electric Karousel / We Are Elevate / SESAC Showcase Night
We kunnen lekker uitslapen op deze zonnige vrijdagochtend. We hoeven pas om 22.45 uur te spelen in Headcrash op de labelavond van Karousel, WeAreElevate en SESAC.

De avond begint al vroeg met gratis bier en worst in Headcrash en hier en daar druppelen wat gasten binnen. We blijven vooraf aan onze show wat lang hangen in de backstage, waardoor we een beetje gaar worden, maar het is eigenlijk ook wel gezellig met de andere bands.

We checken de andere optredens van de bands uit Londen, Ierland, Kopenhagen en Californië en vermaken ons prima.

Om 22.46 beginnen we na een koortsige linecheck. We zetten een zeer korte, maar zeer krachtige show neer. Ik sta te genieten en mijn blik vind een weg door het publiek. Na de show blijven we hangen. In de backstage wordt het alleen maar gezelliger, maar op een gegeven moment worden we er dan toch uitgekickt. Spullen in de auto en party! Waar gaan we heen?12091378_10153693409957915_8151359491696050601_o

We gaan voorbij aan de lange wachtrijen voor de clubs en we eindigen na wat ronddralen opnieuw in Molotow. Daar komen we onze eigenste Rotterdammers van Rock ‘n Roll Highschool en Rotown tegen. Er zijn drie danszalen en een grote biergarten; Molotow is een toffe club. We rennen in onze vermoeidheid nog een paar keer op en neer en rijden uiteindelijk terug naar ons huis.

IMG_0235Zaterdag 26 september: Popronde Deventer op de terugweg
Vandaag moeten we terug naar Nederland want we spelen op de Popronde Deventer.
Opnieuw spelen we pas om 23 uur, dus we staan rustig op, drinken anderhalf uur lang koffie bij de bakkerij in de supermarkt om de hoek. Ons vorige optreden voor de Popronde in Nijmegen was heel gaaf, dus we gaan met veel zin de weg op naar Deventer. Op de terugweg lachen we om Mathijs, die vertelt dat hij vast zat in een droom, waarin hij vast zat in een never-ending soundcheck. Blijkbaar heeft hij het flink te verduren gehad dit weekend…

We komen aan bij ‘het kleinste en gezelligste café van Deventer’. Dat wordt passen en meten. In de zaak is een ‘balkon’ boven de bar, maar helaas passen alleen Bart, Mathijs en Danny hierop. Ik sta op de bar schuin onder het balkon, Rikke staat op de vensterbank en Mink staat voor mij op de grond. Vrienden Van Vroeger staat om stipt 23 uur propvol. Het lijkt een poppenhuisje. Het publiek is supernice en zingt enthousiast mee met Float. De Popronde valt mij eerlijk gezegd alles mee, van tevoren was ik er wat sceptisch over. Het zijn geluidstechnisch moeilijke plekken, maar tot nu toe is het publiek erg aandachtig en weten we de cafés om te toveren tot theaters.

Elma Plaisier

IMG_0220

POPUNIE_MUSICEXPORT_RDAM_FCDeze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export.

De Popunie Luisteragenda van oktober 2015 staat online!

de-dood

De Dood

Rotterdam bruist van de toffe live concerten! Om al dit enthousiaste en vaak nog onbekende talent overzichtelijk te promoten, heeft de Popunie een luisteragenda samengesteld in de vorm van een podcast.

Host en tevens muzikant Chris Anderson presenteert de podcast en vertelt waar en wanneer de diverse acts optreden. De lijst is samengesteld uit louter Rotterdamse acts die in oktober optreden in de stad.

Dus wil je uit in de stad en heb je zin in livemuziek van eigen bodem; check dan de Popunie Luisteragenda hieronder!

Kijk in de Popunie Agenda voor meer informatie over deze events.

Tracklist Popunie Luisteragenda oktober 2015
1. Next Man – Sabrina Starke – vr 2 okt @ LantarenVenster
2. Wild Flames Blood Red – Boom Boom Du Terre – za 3 okt @ A Festival Downtown
3. Oorlog – Vriend – za 3 okt @ Kopi Soesoe
4. Zelfvertrouwen – YMP – vr 9 okt @ Bibliotheek Theater
5. Roadkill – De Dood – za 10 okt @ Bar3
6. Little Child – Gery Mendes – za 17 okt @ Kopi Soesoe
7. I Thought I Could Trust You – Oliver Alexander – don 22 okt @ BIRD
8. The Wrecking Crew – The Hard Way – vr 23 okt @ WORM
9. Roadtrip Holiday – Bourbon Avenue – vr 23 okt @ Islemunda

Popunie Luisteragenda Oktober 2015 by Chris Anderson on Mixcloud