Tourverslag: De Grand Prix pour Half Way Station in Parijs

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. De band Half Way Station ging in het najaar van 2014 al twee keer eerder naar Frankrijk. Tijdens deze tours speelden ze onder meer de voorrondes voor een bekende wedstrijd in Parijs: Le Festival Génération Réservoir. In dit tourverslag beschrijven zij hun weg naar overwinning; ze kwamen thuis met Le Prix Web en Le Grand Prix du Jury.

Op dinsdagavond, als iedereen klaar is met werken, vertrekken we vol spanning naar Parijs. We kennen de route, het wordt bijna normaal, maar dit keer heeft de tour een spannend element; we staan in de finales van Le Festival Génération Réservoir.

IMG_6738

Marieke Odekerken, GERS Magazine

Woensdag 18-2: Le Grand Finale á Le Réservoir
Even snel nog wat promocd’tjes bij elkaar rapen en hopla: om kwart voor vier ‘s middags melden we ons bij Le Réservoir, 16 Rue du Forge Royal, inmiddels geen onbekende plek meer voor ons. We kennen zelfs de buurt al en weten waar de dichtstbijzijnde supermarkt is, kennen de pub op de hoek en voelen ons op ons gemak.

Ook Dennis Koster (productie Rotown) is van de partij deze avond – Rotterdam represent! Hij komt ons supporten samen met zijn dame Elles. We voelen ons ontzettend gesteund, door alle mensen in Rotterdam én Parijs die met ons meehelpen en met ons meedenken – we staan hier echt niet alleen!

Twee dagen geleden zijn de finales begonnen van het festival – vanavond spelen wij. We hebben het idee dat de webprijs al in kannen en kruiken is. We staan bovenaan met 500 stemmen verschil, maar we durven er niet zomaar vanuit te gaan dat we ook echt zullen winnen. Grappig is ook, dat we niet weten wát dan daadwerkelijk de prijs is. Het  blijkt dat de invulling van de prijzen afhangt van wat de juryleden aanbieden aan de winnaar.

Er zijn veel juryleden betrokken bij de wedstrijd, ik gok bij elkaar een stuk of 30; allemaal professionals uit de Franse muziekbusiness. Wij vinden het eerlijk gezegd al láng best, we kunnen ons laten zien aan: bookingagents, club-programmeurs, festivalorganisators, radiopluggers en vertegenwoordigers van labels… In mijn ogen kunnen we sowieso niet meer verliezen.

IMG_6726De setlist – we kunnen hem dromen van voor naar achter: Find Love, Storms & Doubts, Vendetta, Emporte-nous (Jawel! In het Frans, hehe), Sister don’t you cry no more en Float. 30 minuten sharp! We zijn eigenlijk allemaal heel relaxed en in staat om gecontroleerd te spelen, ondanks wat persoonlijke uitdagingen van de bandleden op het podium. We zijn heel goed voorbereid en voelen ons zeker van onze zaak; het moeilijkste is nu het onderdrukken van te veel enthousiasme. Maar dit lukt aardig.

Elma gaat tijdens het optreden lekker los met de juiste dosis energie en heeft geen moeite om zichzelf compleet te verliezen in de nummers. Danny staat lekker te bassen, maar vraagt zich tijdens het spelen toch eigenlijk wel af wat er nou precies aan de hand is en wat er nou eigenlijk te winnen valt in deze wedstrijd. Bart en Mink gaan het podium op met neusspray, een potje Vaporub en een gin-tonic, waardoor niks te merken is van hun zware verkoudheid. Rikke staat, ondanks dat hij tijdens het spelen door zijn rug gaat op het podium, best nog relaxed te spelen en Matthijs heeft een USB-stickie met daarop de instellingen van de vorige keer én heeft van te voren nóg een vettere microfoon voor Elma gefixt.

IMG_0340De avond eindigt epic en boven verwachting goed: we slepen niet alleen Le Prix Web binnen, maar ook Le Grand Prix du Jury! Bizarrrr!! Morgen spelen we opnieuw (4e keer!) in Le Réservoir, dit keer is het dan écht de showcase voor de meest belangrijke mensen en een live-uitzending van ons optreden op Radio France Bleu. Dusss… feesten, dronken worden en lekker spullen laten staan.

 


Donderdag 19-2: Showcase pour des professionals á Le Réservoir

Tijdens de soundcheck vandaag ontmoeten we winnaars van de aanmoedigingsprijs en de publieksprijs: Einleit en Fiona Walden hadden evenveel stemmen van de jury voor Le Prix Spécial en Miam won de Prix du Public. Alledrie op verschillende manieren heel toffe acts! Einleit is een electronische act met muziek die erg in onze smaak valt en waarmee we in onze ogen veel raakvlakken hebben kwa sfeer. Fiona Walden heeft aan het einde van 2014 twee flinke radiohits gehad in Frankrijk en heeft een ontzettende toffe stem. Een soort Cher meets PJ Harvey. Miam is een soort Franstalige Katzenjammer, een beetje theatrale muziek met supergave samenzang. Ze spelen veel in Parijs – kennen elk caféetje, galerietje, metrostation en huiskamer. Over twee weken treden we weer met hen op.

Twee liedjes spelen we en strak op de tijd, omdat het live wordt uitgezonden op Radio France Bleu. We knallen onze liedjes eruit, en merken dat we de volle aandacht van Le Réservoir krijgen! Gelukkig krijgen we te horen, dat we na de rest van het programma nóg een nummer mogen spelen – Goed! Denk ik bij mezelf. Ff lekker los, alles eruit! We besluiten om Sister don’t you cry no more te spelen en aan het einde een extra lang stuk in te bouwen, waarin we helemaal los gaan allemaal. Dit lukt goed! Het is een ontlading en we maken er een feest van – zoals we normaal doen bij een optreden. Gelukkig hebben we ook deze kant van onszelf laten zien! We spelen er gewoon nog één achteraan – fuck it – Storms & Doubts extra lange versie hehe.

IMG_0353Thuis is het tijd voor onze verrassing voor Tiphaine en Maurice. Voor Motif Music namen we de vorige keer al het boek OFF Rotterdam mee als cadeau. Motif Music investeert ontzettend veel tijd in ons en het is een erg bijzondere samenwerking, waarbij beide partijen er voor de volle 100% voor gaan. Rikke heeft opnieuw een speciaal cadeau bedacht: Een oude microfoon uit zijn verzameling, waarin hij zelf ‘Vriendschap & Muziek’ heeft gegraveerd. De tranen vloeien die nacht van geluk, maar meer nog van vermoeidheid denk ik. Maar de verrassing blijkt meervoudig… aansluitend onthult Bart zijn geheim:

De zilveren award, die symbóól stond voor de prijs, (met de nadruk op symbóól! – de eigenaresse van de club had deze namelijk zelf ooit gewonnen met een opera-wedstrijd informeerde Maurice ons) – komt tevoorschijn vanonder een plastic hoes. Niemand heeft gemerkt dat Bart het loodzware ding heeft weten mee te nemen uit de backstage! Wat doen we daarmee…

Vrijdag 20-2: Du fête á Bellevilloise
Terwijl de rest van de band nog voor pampus ligt, heeft Rikke om 11 uur met Tiphaine en Maurice alweer een afspraak met Stephan Tien, mede-organisator van de wedstrijd, over een mogelijke samenwerking met hem.

1796834_836465279732759_2781389021479685369_oRikke geeft ook hem het boek Off Rotterdam cadeau tijdens deze afspraak. Te gek dat we deze boeken hebben meegekregen van de Popunie. Zo kunnen we altijd iets teruggeven aan iemand die iets voor ons kan betekenen, laten we zien waar we vandaan komen én promoten we meteen de Rotterdamse muziekscene. In de tussentijd besluiten Danny en ik om een krantje te kopen bij de kiosk…

10368384_881282221892629_8069050969781981359_n
Mink ontdekt later in de middag op Facebook dat Sander van Dijck (San Holo, o.a. gespeeld bij Afka) vanavond gaat draaien in de club Bellevilloise. We sturen hem snel een sms: de band mag op de gastenlijst! Party!!!!

Zaterdag 21-2: Motif concerts á emporter
Binnenkort releasen we twee akoestische live-filmpjes, opgenomen in het portiek bij Maurice’s huis en Place des Abbesses…


Slot: Maar wát hebben we dan gewonnen?
Onze prijs is in ieder geval dat we ons album kunnen releasen in Le Réservoir mét promo! Al een aantal geïnteresseerde bookers en labels hebben zich gemeld bij Motif Music… dus we hopen op een goed vervolg! Wat de jury verder voor ons bedacht heeft, krijgen we nog te horen.

11004924_10152645292327477_471709052_nIedereen die ons heeft geholpen iedereen die op ons gestemd heeft en iedereen die ons steunt: heel erg bedankt!

Elma Plaisier

Meer informatie over Half Way Station vind je op band website en hun eerdere artikelen op deze site vind je hier.

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Popunie Music Support: Lenya en Tim Verhaal in De Machinist

Op woensdag 11 maart vindt de achtste singer/songwriteravond van het jaar plaats in het café van De Machinist. Vanaf 21.00 uur zullen Lenya en Tim Verhaal eigen repertoire ten gehore brengen, aangevuld met een kort optreden van Albeda Collegestudent Louise Hu.

LENYA (By Maxime Cardol&Bart Jansen)Lenya
Onder naam Lenya (een eerbetoon aan de legendarische Kurt Weil-vertolkster Lotte Lenya) verenigt de Rotterdamse singer/songwriter en multi-instrumentalist Julia Reinhold sfeervolle, semi-akoestische folk met rauwe alternatieve popsongs. Haar liefde voor muziek resulteert in dynamische songs en spannende harmonieën. De ep Backwood uit 2012 kreeg lovende recensies. ‘We hebben hier een gevarieerd, overtuigend werkstuk van een beloftevolle artieste, ‘ aldus Musiczine.net, terwijl webzine 3voor12 Zuid-Holland haar ‘grote kwaliteiten als songwriter en zangeres’ roemde. Meer weten? Bezoek haar website.

 

 

PersfototimVerhaalTim Verhaal
Als student van het Albeda College wist Rotterdammer Tim Verhaal grote indruk te maken op het publiek van De Machinist met een kort stage-optreden. Reden genoeg om hem ditmaal terug te vragen voor een volledig optreden. Zichzelf begeleidend op de piano weet Verhaal sterke songs te koppelen aan persoonlijke verhalen – waarmee hij zijn achternaam eer aandoet – gebracht met een theatrale dynamiek die in de verte soms
doet denken aan Freddie Mercury (Queen) en Mathew Bellamy (Muse). Een breed scala van melodieuze pop en stekelige alternative rock klinken door in de songs van dit jonge, aanstormende talent, zoals te horen op zijn eerste ep 6 Impossible Things. Benieuwd? Beluister de songs op zijn Bandcamp.

Albeda College presenteert: Louise Hu
De zeventienjarige Nederlandse singer-songwriter Louise Hu werd beïnvloed door r&b en popmuziek. Zij was van jongs af aan bezig met muziek en het leek vanzelfsprekend voor haar om na de middelbare school te kiezen voor de muziekopleiding van het Albeda College in Rhoon. Ze werkt op dit moment aan haar eerste ep Promise. Meer weten? Bezoek haar Facebook-pagina

Programma maart
18 maart – CATA en Eva Auad
25 maart – Book Of Eli en Rass Motivated

Het Rotterdamse agency Roots & Routes vult het programma aan met korte showcases van muziekleerlingen van het Albeda College.

Op 1 april wordt de invulling verzorgd door ZanglesRotterdam Onstage: een verrassende avond met nieuw Rotterdams talent, gecoacht door de professionele zangdocenten van ZanglesRotterdam.nl.

Extra informatie
Datum: woensdag 11 maart
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45
Aanvang: 21:00 uur
Entree: gratis

Voor meer informatie bezoek je de website van De Machinist.

Deze avond wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.