Tourverslag: Golden Caves in de UK

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Golden Caves toerde af naar de UK.

Dag 1:
Na maandenlange voorbereiding was het op 6 oktober 2018 eindelijk zo ver. Onze UK tour ging van start! Maar voordat we de zee richting Engeland overstaken, stond er eerst nog een optreden op het programma, namelijk ProgPower Europe in Baarlo. Vertrek vanuit Rotterdam met onze Caves-mobiel. Het blijft altijd lastig om als eerste band van de dag de spits af te bijten maar tot onze grote verbazing stond de hele zaal, om 14:00u ’s middags wel te verstaan, bomvol met +- 400 progfans. Het geluid op podium was te gek en de gig was echt genieten. We kregen heel veel energie terug van het publiek en naderhand hebben we ook veel positieve reacties mogen ontvangen. Het is echt een bijzonder gebeuren daar op ProgPower. Als je een liefhebber bent van progmuziek is het echt the-place-to-be. Het voelt aan, op een prettige manier, als een familiebijeenkomst van mensen met dezelfde muzieksmaak. Wij hebben ons echt deel van die familie gevoeld en als ik voor mijzelf spreek ben ik er volgend jaar weer bij maar dit maal als bezoeker. Helaas hebben we de bands die na ons speelden moeten misse,n want de boot lag in Hoek van Holland op ons te wachten.

Dag 2:
De volgende ochtend kwamen we met de Stenaline Ferry aan in Harwich en we hadden meteen een flinke reis voor de boeg richting Chepstow, Wales. Volgende gig op het programma was het Summer’s End Festival, het oudste progfestival van Groot-Brittannië, waar zo’n beetje alle grote namen uit de scene hebben gespeeld. Deze gig was eigenlijk de kickstarter van onze tour. Samen met de Amerikaanse band Edensong en onze vrienden van Sky Architect (Rotterdammm!), die beiden overigens ook op Summer’s End hebben gespeeld, hebben we samen andere zalen benaderd om een avondvullend programma aan te bieden. Op deze manier hebben het toch voor elkaar gekregen om meerdere opeenvolgende gigs achter elkaar te plannen.

Na een lange rit waren we precies op tijd bij de venue aangekomen in Chepstow. Ik had zelf een grote zaal verwacht, maar eigenlijk was het meer een soort ‘townhall’ dat voor een weekend was omgetoverd tot een concertzaal. Bij ProgPowerEurope was onze soundcheck echt uitzonderlijk goed mede dankzij de geluidsman (ben helaas zijn naam vergeten) maar helaas was de geluidsman op Summer’s End minder bekwaam. Maar ach… we hebben wel eens voor hetere vuren gestaan en het blijft bijzonder om voor zoveel mensen te mogen spelen. Voor veel bezoekers was het hun eerste kennismaking met onze band en getuige de recensies en onze merch-verkoop is onze muziek wel in goede aarde gevallen. Ook hebben we veel mensen nogmaals mogen verwelkomen bij onze andere gigs in de UK. Qua accommodaties was het allemaal top geregeld door de organisatie en hebben we, na het zien van de andere bands, bij het hotel nog even kunnen chillen met de band Edensong waarmee we de komende dagen op zouden trekken.

Na een lange dag en nacht toch maar vroeg uit te veren gegaan om tijdens het hardlopen nog even wat sightseeing te doen waarvan Chepstow Castle toch wel een hoogtepuntje was.

Dag 3:
Op naar Wolverhampton! Om samen met onze vrienden van Sky Architect en Edensong de ‘Robin2’ te rocken. De Robin2 heeft in Engeland echt een epische status. Bands als Led Zeppelin hebben daar zelfs nog op het podium gespeeld. We kwamen al vroeg aan op locatie en na het uitladen ben ik er wederom op uitgegaan om Wolverhampton te verkennen. Wolverhampton staat bekend als een arbeidersstad a.k.a. ‘Black County’. ‘Black’ als in vervuild, en zo’n indruk maakte het nog steeds op mij. Een troosteloze bende is misschien een betere omschrijving maar als je ziet welke artiesten hier vandaan komen is al die grauwheid misschien toch nog ergens goed voor geweest.

Na twee dagen op rij voor behoorlijk wat mensen te hebben gespeeld was vanavond toch wel even andere koek. Maar in zo’n grote zaal als de Robin2 lijkt het al snel alsof je voor een klein publiek speelt. Een vreemde gewoonte van het publiek was om op stoeltjes aan de zijkant te gaan zitten waardoor er in het midden een gapend gat ontstond. Heel apart. Maar de mensen waren er naderhand niet minder enthousiast om. We hebben ons wederom goed vermaakt en het was tof om weer een beetje Rotterdams te lullen met de gasten van Sky. Na de nodige alcoholische consumpties rolden we zo ons bed in want het hotel zat pal naast de zaal.

Dag 4:
Na het uitzwaaien van Sky Architect reden we van Wolverhampton all-the-way-south naar de kust van Southampton om daar te spelen in ‘The 1865‘ met Edensong. In tegenstelling tot Wolverhampton was Southampton wel prachtig om te zien. Veel historische gebouwen en een bijzonder lange Normandische stadsmuur om de havenplaats heen. ‘The 1865’ voelde aan als een theaterzaal met een geweldige akoestiek. Voeg daar een goede geluidsman aan toe (shoutout to Pete) en je hebt de ingrediënten voor een topavond voor zowel luisteraar als band. Vooral Edensong was deze avond weergaloos goed, wat een bijzondere band! Ga ze checken mensen!

Dag 5:
Leicester here we come! Logistiek gezien was het natuurlijk veel handiger geweest om van
Wolverhampton naar Leicester te gaan maar helaas gaat het plannen van een tour niet altijd zoals je dat wilt en ben je ook afhankelijk van de beschikbaarheid van een zaal. Maar ik moet eerlijk toegeven dat het ook wel weer iets heeft om met z’n allen in zo’n bandbus onderweg te zijn naar een optreden. Kilometers aan de linkerkant van de weg karren door een prachtig land. Het voegt in ieder geval wel iets extra’s toe aan de tour-beleving. Next venue… The Musician! Erik en Tim voor The Musician ‘The Musician’ is een heel klein en knus zaaltje dus het was wel even wennen om zo compact op het podium te staan. Natuurlijk zul je net zien dat er, gelukkig tijdens de soundcheck, apparatuur kapot gaat op tour. Dus het was heel fijn dat we een versterker mochten gebruiken van de gitarist van ‘Those Amongst Us Are Wolves’, de band die voor ons de avond opende. Helaas was dit de laatste gig samen met Edensong maar gelukkig hebben we nog met een aantal van hun bandleden een borrel kunnen doen in de stad. Er was tijdens de tour een super goeie chemie tussen onze bands en we hopen zeker in de toekomst weer samen te gaan spelen!

Dag 6:
London Baby!
Na een ongemakkelijke overnachting bij een AirBnB, we sliepen bij de Indische host in huis die ons overigens deed denken aan Apu van The Simpsons, gingen we richting de hoofdstad van Engeland. Ga je op tour in Engeland dan kun je London natuurlijk niet overslaan. Voor die avond waren de verwachtingen niet hoog gespannen. ‘The Biddles Bros’ was en is immers een heel klein kroegje. Maar tijdens het spelen stroomde het kroegje helemaal vol met mensen en ze bleven aandachtig naar ons luisteren. Zo werd het spontaan toch een hele leuke avond.

Dag 7:
Wat ik iedere band aan kan raden is om toch even een ‘day off’ te nemen om even lekker de toerist uit te hangen. Wat is London een f*cking grote gave stad! Natuurlijk hebben we Denmark Street en Camden Town niet overslagen. Gelukkig kon ik mijn portemonnee op de knip houden met al die gitaarwinkels om mij heen. Omdat foto’s meer zeggen dan woorden… zie hieronder een sfeerimpressie van London.

Dag 8:
Na een overnachting in een, in tegenstelling tot het vorige, hele fijne Airbnb ergens in de suburbs van London was onze laatste gig in het zicht. Niet zomaar een stukje rijden maar echt een kolere eind richting het noorden naar Huddersfield nabij Manchester. Na zo’n lange rit merk je wel dat touren enorm veel energie van je vergt. Rijden naar de venue, uitladen, soundchecken, eten, spelen, afbouwen, inladen, naar het hotel rijden, slapen en deze ‘loop’ zet zich continue voort. Maar het avontuur en de enthousiaste reacties van de bezoekers staan daar tegenover en dat maakt een hoop goed!

Eenmaal bij ‘The Parish‘ aangekomen werden we getrakteerd op een heerlijke maaltijd. Vlak voor aanvang van de gig zag het bezoekersaantal er niet veelbelovend uit. Maar gelukkig trok Romy haar stoute schoenen aan en heeft ze toch nog een aanzienlijk aantal toeschouwers naar binnen weten te sleuren. Tot onze grote verbazing was er een fan, voor de derde keer deze tour, aanwezig die vijf uur lang in de auto heeft gezeten om ons te zien!! Het optreden liep door omstandigheden behoorlijk uit en na de laatste noten te hebben gespeeld hebben we zo snel mogelijk de bus weer ingeladen om nog wat slaap te kunnen pakken. De wekker ging al om 04:00u en volgens mij waren we pas om 02:00 bij het hotel. Elise en ik, de chauffeurs voor de terugreis, hebben nog een korte powernap gedaan en de rest van de band heeft nog een paar uurtjes doorgehaald in de kroeg.

Dag 9:
04:00u loeide de wekker al! We hadden wederom een lange reis voor de boeg richting Harwich met als doel op tijd te zijn voor de boot. Gelukkig was het heerlijk rustig op de weg en mijn ultieme tour-moment beleefde ik al rijdend door het glooiende landschap van Essex verlicht door een opkomende zon met 4 snurkende bandleden om mij heen. We kwamen stipt op tijd aan voor de boot. Nog even wat slaap bijgetankt in onze cabines en bij het eten konden we proosten op een hele geslaagde tour. ’s Avonds kwamen we weer aan in Rotterdam en was de tour officieel ten einde.

Wat een te gek avontuur hebben we met elkaar beleefd! Natuurlijk mede dankzij de subsidie van Popunie; Music Export Rotterdam. Het is toch altijd maar afwachten hoe zo’n tour verloopt als je alles vanuit Nederland communiceert maar de tour verliep eigenlijk best wel gesmeerd. Ook als band onderling hebben we helemaal geen narigheid gehad en was de vibe super goed en positief. Het is dan ook wel fijn dat we al 6 jaar lang een hechte band zijn dus inmiddels weten we wel wanneer we elkaar wat de ruimte moeten geven. We hebben de hele tour zelf op poten gezet; het oprichten van een Stichting, het regelen van de gigs, de subsidies etc. dus we zijn enorm blij dat we het hebben geflikt. Dus ik stel voor dat dit zeker niet de laatste tour is maar het begin van veel meer buitenlandse avonturen!

Meer Golden Caves? Check hun Facebook-pagina!

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Geef je op voor X-Posure!

De Kroepoekfabriek, de Stadsgehoorzaal en KADE40 organiseren een tof talentenproject, namelijk X-Posure! In deze regionale strijd gaan talenten in verschillende disciplines de strijd met elkaar aan. Ben jij een geboren dichter? Dans jij de sterren van de hemel? Ben jij de nieuwe voice of Vlaardingen? Geef je dan nu op.

Er zijn drie voorrondes, 1 op vrijdag 29 maart in de Stadsgehoorzaal, 1 op vrijdag 12 april in De Kroepoekfabriek en 1 op vrijdag 17 mei in KADE40. De talenten doen mee aan één van de voorrondes en uit iedere voorronde worden er drie talenten doorgeplaatst naar de grote finale op zaterdag 22 juni in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal. Middels een wildcard wordt er na de voorrondes nog een 10e finalist bijgeplaatst. De winnaar krijgt een te gek prijzenpakket om de carrière verder mee te boosten.

Voorafgaand aan de voorrondes krijgen de talenten nog een workshop ‘hoe presenteer ik mijzelf’ zodat ze goed voorbereid het podium opgaan.

De inschrijvingen sluiten op 1 maart, maar we hebben nog ruim voldoende plek voor talenten uit Rotterdam en omstreken! Check de website voor meer informatie en inschrijven.