Golden Caves – Collision

  • Collision

  • Golden Caves
    • Genre: Progressive-Rock
    • Release-type: CD
    • Label: Freia

Zeg “progressive rock” en meteen denken de meesten aan wat oudere heren, die zich met veel bombast en megalomane instrumentatie de luisteraar alle hoeken van de kamer laten zien.

Vooral nadat de punk de strijd aanging met de “dinosaurussen van de rock”, durfden maar weinigen het aan om deze muzieksoort op te pakken en eigen te maken. Gelukkig is dat de laatste jaren steeds meer echt verleden tijd en blijken ook jongere alternatieve bands met het idioom van de symfonische en progrock uit de voeten te kunnen.

Golden Caves is zo’n jonge band die met Collision een zeer overtuigend debuut aflevert. Het enthousiasme, maar ook de vakkundigheid spat ervan af bij deze door Christaan Bruin erg mooi geproduceerde release op het Freia label.

Al bij het eerste nummer Child Of Mine vallen meteen de ijzersterke en wonderschone vocalen van zangeres Romy Ouwerkerk op. Haar stem doet denken aan die van Anneke van Giersbergen (The Gathering) en vormt, vaak ook door de gelaagde samenzang, een van de kenmerkende elementen van het eigen geluid van Golden Caves.

Ook is in deze eerste track duidelijk dat de andere leden van de band zeer getalenteerde muzikanten zijn, die vaak ook het avontuur aandurven in de muziek. Hierdoor ontstaat op dit album ruimte voor een sterke technische instrumentatie met veel dynamiek en gewaagde stijlwisselingen.

Dit laatste is goed te horen in bijvoorbeeld Bring Me To The Water dat een staalkaart lijkt te zijn voor alles wat de band in zich heeft: zeer inventief en technisch knap drumwerk, erg mooie melodielijnen door toetsen en gitaar, een gedreven basgeluid en opnieuw ook weer die prachtig gelaagde vocalen.

Dat een prog-album tegenwoordig niet alleen uit lastige en buitensporige stukken hoeft te bestaan, blijkt ook bijvoorbeeld door de toevoeging van de single Keep Running, een nummer dat begint met een pulserende synth en langzaam uitgebouwd wordt tot een grootse en meeslepende melodie, zoals bijvoorbeeld ook Within Temptation dat in het melodieuze symfonische metalgenre soms laat horen. Het kan niet anders dan dat dit nummer ook het radiopubliek zal aanspreken, juist vanwege de keuze voor een iets minder gelaagde en gewaagde opzet.

Het album eindigt met het nummer When The Rain Falls (persoonlijke favoriet) dat binnen anderhalve minuut al drie(!) stijlbreuken laat horen: prog in optima forma. Alsof de band nog even alle laatste inventiviteit in één prachtig nummer kwijt wilde.

Collision doet eer aan zowel het verleden als de toekomst van progressive rock. Door het gedreven, hedendaagse en hoogstaande geluid is dit debuut van Golden Caves dan ook een absolute must voor de liefhebber. In Nederland, maar ook daarbuiten.

Check de website van Golden Caves en volg ze op Facebook.

Bax Music organiseert wedstrijd voor muzikanten: We support your stage

Online muziekwinkel Bax Music is op zoek naar bands, singer/songwriters, producers en DJ’s die zich verder willen ontwikkelen. Door een video van een performance in te sturen, maak je kans op een goed gevuld prijzenpakket, waaronder opnametijd in een professionele studio en 3000 euro shoptegoed.

Studiotijd en shoptegoed

De winnaar van Bax Music ‘We support your stage’ krijgt 3000 euro vrij te besteden Bax Music shoptegoed. Daarnaast mag de opnamestudio van Gebouw-T in Bergen op Zoom twaalf uur lang gratis worden gebruikt, ondersteund door een sound engineer. Gaat het om een winnende DJ of producer, dan wordt er uitgeweken naar de BamBam Studio in Eindhoven, met acht uur studiotijd.

Professionele ondersteuning

Andere onderdelen van het prijzenpakket zijn een photoshoot, een professioneel ontworpen achtergronddoek voor optredens, en social media-advies, inclusief 100 euro advertentietegoed. Ook krijgt de winnaar professioneel mix-advies voor live-optredens. Dit alles wordt gedragen door de Bax Music Squad: een team van professionals, waaronder een event manager, designer, fotograaf en diverse muzikanten.

Inschrijven

Bands, DJ’s, producers en singer/songwriters kunnen deelnemen door uiterlijk 5 november het inschrijfformulier in te vullen. Hierbij dien je een muziekvideo of een video-opname van een optreden te delen. Bax Music kiest de vijf beste inzendingen. Met een stemming op Facebook wordt uiteindelijk de winnaar gekozen.